Pia-Maria Johansson.

Debatt: Varför så tyst i politiken?

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartiets Pia-Maria Johansson frågar varför det varit så tyst bland majoritetspartierna i Nora. Svaret kan vara att majoriteten delegerat stora frågor till verksamhetschefer, något Pia-Maria Johansson tycker är fel. Läs debattinlägget här.

Hur svårt kan det vara?

Varför det varit tyst senaste åren kan väl enklast förklaras med att majoritetspartierna valt att delegera ut flertalet beslut till verksamhetscheferna. De kan idag både göra omorganisationer och ta större beslut utan att politikerna tycker till, vilket vi i LPo kraftigt motsätter oss.

Vi anser att frågor av större vikt ska tas av fullmäktige, vilket även är lagstadgat i kommunallagen om än tolkningsbart, exempelvis om kostnaden förändras rörande nya skolan, dess storlek och så vidare, liksom omorganisationer inom en verksamhet som berör en hel personalgrupp.

För oss i LPo är inte ovan rena verksamhetsfrågor eftersom det påverkar våra invånare. I liten kommun som Nora är det viktigt att vara lyhörd för detta.

Vi tror att det finns många kloka idéer bland personalen som arbetar ute bland våra äldre och barn. Behov, svårigheter för att bedriva undervisning idag och annat innehåll är frågor för tjänstemän. Likaså hur man kan komma till rätta med olika typer av problem inom omsorgerna för äldre. Ibland utvidgas dock dessa frågor och tenderar bli politiska frågor vilket är olyckligt.  Det finns också ett intresse runt om i vårt land av många politiker idag att lägga ett större ansvar på tjänstemännen, så även från våra majoritetspartier. Så vill inte LPo ha det i Nora. Så länge vi inte har ett tjänstemannaansvar kan vi inte ha det så, menar vi.

LPo vill tvärtom ha en öppen process rörande politiken i Nora, ökad dialog med våra invånare och företag. Det sker genom att öppna upp kommunstyrelsen igen, skapa en frågestund i fullmäktige och webbsända den. Trots att pandemin gett stora utvecklingsmöjligheter och det finns motioner för webbsändningar i fullmäktige har detta ännu ej skett. Inte ens beslut om det här har tagits. Hur svårt kan det vara? 

Får landsbygdspartiet oberoende vara med och styra från januari 2023 kommer en av de första frågorna vara att sjösätta ovanstående.

För Landsbygdspartiet oberoende Pia-Maria Johansson 

4 Comments

 1. Det är nästan bara LPo med Pia-Maria i spetsen som syns och hörs i Nora. (Jo MP och SD en aning också)
  Men vad tycker S hur vill de gå vidare om valresultatet står dem bi? Hallå M, finns ni kvar? C, hur möter ni upp mot LPo som hörs och syns överallt? Norapartiet det räcker ju inte att bara ha Nora i ”vårt hjärta”. Resten av partierna kan ju också behöva ”Steppa upp” om de är intresserade av att få röster.
  Hoppas ni alla är med på Nora-marken och visar upp er och vad ni vill åstadkomma.
  Det är ju faktiskt val snart, eller hur?

 2. Kan inte mer än hålla med och stryka under på: öppen process rörande politiken i Nora, ökad dialog med våra invånare och företag. Det sker genom att öppna upp kommunstyrelsen igen, skapa en frågestund i fullmäktige.

  Bra inlägg!

 3. Jan Larsson, ”utbildning” I hur man för dialog har inte kostat skattebetalarna lika mycket som omorganisation och nybygge av skolan utan ett spadtag tagits.
  Jag vet inte hur ni i MP förhåller er till skattemedel men här har det inte sparats medel.

 4. Vi i Miljöpartiet frågar det samma ! Vi får se så småningom om hur det blir med öppenheten ? Politiker och tjänstepersoner var ju på utbildning i hur man jobbar med medborgare dialoger ! Ett steg i rätt riktning , men ……

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.