Snöröjning på Fröjevis konstgräs är bortförhandlat, enligt insändarskribenten.

Debatt: Vem bryr sig om fotbollen?

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. I det tysta pågår en debatt om hur lite kommunerna bryr sig om våra fotbollsföreningar. Det finns en konstgräsplan i Frövi, men den får inte snöröjas. Vad är det då för poäng med konstgräs?

”Kommunen vill inte slita på planen”

Försäsongen för norra länsdelens fotbollslag borde vara i full gång, men vädret sätter käppar i hjulen. Samtidigt höjer flera föreningar sina röster för hur kommunerna hanterar problemet. På Nora BK:s hemsida höjer sportchefen Björn Andersson rösten och övriga föreningar kan bara nicka och instämma.

Det finns en konstgräsplan i Frövi som borde kunna erbjuda tränings- och matchtider till åtminstone Lindesbergs och Nora kommuns lag, men tydligen får inte den planen användas.

Så här skriver en engagerad fotbollsledare idag på morgonen.

”När nu samtliga lag i länet förbereder sig för seriepremiär i april, träningsmatcher och cupmatcher i mars månad, då står istället all verksamhet still i de norra länsdelarna.
Varför?
Jo, styrande i Lindesbergs kommun har avtalat bort snöröjning vid en av de få fotbollsytor som går att användas vintertid norrut i Frövi.
Detta drabbar otroligt många lag från flera föreningar som nu står utan träningsmöjligheter för andra veckan 1 månad från en seriepremiär.
Varför?
Jo kommunen vill inte slita på planen.
Men verkar uppenbart spela mindre roll vad detta gör för barn och ungas välmående?
Snötäcket ligger fortsatt kvar- och lär så göra flera veckor  framåt. Något vidare intresse att lösa situationen finns inte från kommun, det verkar uppenbarligen enklare att gömma sig bakom ett avtal.
Jag är uppriktigt orolig för vad det obefintliga intresset för barn och ungas folkhälsa från de styrande ger oss för framtid?
Ser också uppenbara faror mot de mindre föreningarna som kämpar dagligen med sina verksamheter för att behålla barn och unga och trygga tillväxt och överlevnad i sin förening.
Utan förutsättningar att bedriva fotboll på samma villkor som i exempelvis Örebro då kommer folk i större utsträckning börja söka sig bort från småklubbarna, och dessa också i förlängningen också försvinna.
Tragiskt tycker jag, men helt i linje med kommunens tänk som det verkar.
Alla ledare och spelare som gång på gång stöter på motstånd och obefintligt engagemang från kommun kommer till slut tröttna, man orkar inte kämpa på hur länge som helst.”

9 Comments

 1. Håller med till 100% att om det finns en konstgräsplan ska den väl naturligtvis skötas så att den är brukbar för det ändamål den är tänkt för. Däremot funderar jag på varför barn och ungdomar ska spela fotboll vintertid då det finns vintersporter som barnen också ska hinna få testa på. Fotboll på sommaren ngn annan sport på vintern, det viktiga är väl att barnen idrottar? Tänk om det kunde skapas en enda förening i Lbg som ett paraply där medlemmar (barn/ungdomar) kunde välja o vraka bland utbudet.

 2. Ja precis Fredrik det är DAGS I DAG inte imorgon inte nästa vecka
  Det kan inte vänta

  Vi har svårt som det är i kranskommunerna att få ungdomen att stanna kvar inom idrottens värld
  Det blir näst intill omöjligt när dom inte ens har någon möjlighet till att utöva sin sport

 3. Instämmer i allas kommentarer.

  Som ledare och aktiv under många år kan jag enkelt konstatera att jag aldrig varit med om något liknade. Uruselt rent ut sagt.

  Dags att krypa till korset och agera NU Lindesbergs kommun.

 4. Instämmer även jag med tidigare inlägg.I örebro ser man till att hålla sina planer i spelbart skick. Detta trots att man precis som i frövi inte har någon värme på planen.hur kommer det sig? Uselt agerande av kommunen.

 5. Oavsett vad man tycker om tillgång till anläggningar, kostnader för kommunen, föreningars egna ansvar efter diverse kommunala bidrag och investeringar: Man kan nå hyfsade resultat med bra ledare och välutbildade fotbollsspelare.
  Grattis alla inblandade till 0-0 borta mot Karlslund (division två mot division fem) i kvalet till svenska cupen i går kväll! En tydlig spelidé med bra egna målchanser i omställningsspelet 🙂

 6. Det finns en stor kunskapsbrist om hur man ska sköta en konstgräsplan helt enkelt! I grannkommunen har kommun plogat så fort snön har lagt sig! Med bra maskiner som är gjorda för konstgräs.När det var dags för match i februari o plan var isig så hade man på salt
  o plan blev kanon att spela på!Det är likadant konstgräs som Frövis plan.inte har den plan tagit stryk av det. Planen är nu 6-7 år gammal o fortfarande bra!Vet inte om Lindesbergs kommun räknar med att plan ska klara 15 år innan det är dags o byta matta? Det största problemet för slitage är nog att allmänheten använder planen när inga lag är där.Man flyttar inte undan målen på plan utan nöter ner mattan när det står på samma ställe hela tiden.Har sett ställen i Örebro där mattan inte alls är bra efter ett par år för att allmänheten är där när inga lag tränar.Nej mera kunskap om o sköta plan rätt!så har våra lag i bergslagen en bra plan att vara på! Konstgräs används dec,jan,feb,mars,april sen måste kalvarna ut på grönbete!Med lite vilja från kommunen så har klubbarna en bra plan att köra på.(pengar lär ju finnas! Man har inte behövt fixa isen i ishallarna på 2 år)

 7. Många med mig vet att det är oerhört svårt för lag i ytterområden att hitta tillgängliga tider för både senior och ungdomslag vintertid. Vi har nyttjat Frövi och haft en mycket bra dialog och service. Trots detta så har antalet tillgängliga tider halverats på grund av det rådande vintervädret. Ingen skugga över Frövi som hela tiden varit tillmötesgående. Vad är det tänkt att konstgräset ska ha för syfte när det inte går att nyttja den vintertid? I mitt sinne är det just under den tiden då naturgräset inte är tjänligt som den kommer väl till pass…..men vad vet väl jag. Jag hoppas nu att Nora Kommun tänker ett steg längre och skapar en handlingsplan för att kunna göra sin investering brukbar då den behövs som bäst.

 8. Håller fullt med om att det är beklagligt att närområdets fotbollsföreningar inte har tillgång till en fullstor konstgräsplan för närvarande, det är som föregående talare säger en risk att kranskommunerna ytterligare blir ifrånsprungna på den fronten.
  Är väl läge för en sund debatt hur kommunen driver sina anläggningar samt vad som görs för att utöka tillgängligheten och kvaliteten rörande utomhusidrotten på alla orter tycker jag. Inomhusidrotterna satsas det alltid stort på medans utomhusanläggningar förfaller, och de som ev byggs eller rustas ej är tillräckligt anpassade. @Tomas Källberg du kan väl slå en signal till de styrande i Lindesberg och fråga hur 5-årsplanen ser ut så vi får en korrekt bild av det hela?
  Hör gärna av dig till mig också.

 9. Att aldrig politiker förstår att de sitter där de sitter tack vare väljarna! Vi väljer politiker och politikerna ska tala om för tjänstemän hur de ska prioritera. Tur att det snart är val så vi kan rösta bort en del av de som tar tokiga beslut.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.