Debatt: Verksamhet alltid före administration

INSÄNDARE/DEBATT. Nomineringsgruppen EPOK, igenom Marie Persson och Anna Berggren, ställer sig frågande till hur kyrkoherden i Nora bergslagsförsamling kan upplösa Nora kyrkokör. Persson och Berggren menar att verksamhet inom församlingen alltid går före administration. Läs debattinlägget här.

Vad är viktigast?

I den nystartade kyrkogruppen EPOK möter vi dagligen personer som inte känner tillhörighet till Nora bergslagsförsamling längre och endast med tveksamhet stannar kvar som medlemmar. Kyrkoavgiften innebär en utgift på flera tusen om året och man vill veta att man får en välkomnande verksamhet tillbaks för pengarna.

Det folk reagerar på först och främst är en ledning som tyckas vara helt okänslig för vad som är viktigt. Svenskar är oftast inte ett väldigt troende folk. Men de allra flesta är trogna våra traditioner och har behov av gemenskap i sorg och glädje och i Nora har vi haft ett fantastiskt utbud av musik och andra verksamheter. Här spelar kyrkan en stor roll i människors dagliga liv, oavsett om man är djupt troende eller ej.

Kyrkan har alltid varit beroende av frivilligarbetare som upprätthåller fantastisk verksamhet i stad och på landsbygd, ofta i tysthet. När man får läsa om, och träffa många, som beskriver undermålig arbetsmiljö och misskötsel av demokrati tröttnar man. Vi ska komma ihåg att kyrkan styrs av demokratiskt valda grupper och personer, i mångt och mycket likt en kommun. Men i Nora bryr man sig inte om att både verksamhet och budget styrs av mål och riktlinjer som beslutats i kyrkoråd och fullmäktige.

Ett exempel på detta är att Nora Kyrkokör, som funnits i 125 år, upptäckte för en tid sedan att deras sida på församlingens webbplats var borta, tillika bilder, historia och berättelser från gångna år. Kyrkoherden informerar, efter en fråga om varför, om att ekonomin är svår och att hon beslutat att Nora Kyrkokör är upplöst och att det bara ska finnas en kör, den som nu heter Nora Bergslags Kyrkokör. Det står också att konsertverksamheten ska dras ner och företrädesvis endast finnas vid speciella tillfällen.

Detta strider mot det demokratiska styret. Verksamheten styrs av en beslutad budget samt mål och riktlinjer. Kyrkoherden har inte befogenhet att själv besluta vilka verksamheter som ska upphöra. Detta har lett till stor upprördhet bland ett 50-tal körmedlemmar som i ur och skur av eget intresse repeterat och utan ersättning förgyllt gudstjänster och andra evenemang under kanske hela sitt liv.

För EPOK kommer alltid verksamheten prioriteras före administration!

Vi frågar oss:

Kyrkoherden antyder att det är för dyrt med två körer i församlingen. Hur kan en kör anses dyr? Ingen utom körledaren får betalt och det skulle säkert kunna lösas med hjälp av studieförbund om kyrkan inte skulle ha råd.

Om man anser att man inte har råd med en kyrkokör som engagerar väldigt många människor, hur kan man då ha råd med att öka administrationen motsvarande 1,25 procents tjänst?

Hur många beslut ska fattas i fortsättningen som får ännu fler att tröttna på en okänslig ledning och därmed lämna kyrkan?

För nomineringsgruppen EPOK

Anna Berggren

Marie Pehrsson

6 Comments

 1. Något som kan vara bra för Nora bergslagsförsamlings medlemmar att veta är att när kyrkoherden fick frågor om varför Nora kyrkokör och ungdomskör försvunnit från församlingen hemsida svarade kyrkoherden ”Det är ingen kyrklig verksamhet.”
  Tur att Nora kyrkokör är en egen förening som inte bara kan raderas av Nora bergslagsförsamling utan kommer leva vidare i kontraktet och stiftet.

 2. En stilla undrar är om kyrkoherden har beslutat sig för att rasera Nora Bergslagsförsamling helt och hållet? Det vore väl bättre att kyrkoherden går i pension så att någon kan ta över ta. över ”det sjunkande skeppet” så att vi kan få tillbaka en trevlig verksamhet i kyrkan. Agda

 3. Svar till Christian Vargahed: Det stämmer bra att Nora kyrkokör är en egen förening. Kyrkoherden är inte med i styrelsen eller medlem i kören. Kören kommer att finnas kvar i egen regi men vi får inte längre tillhöra Nora Bergslagsförsamling eftersom de bedömer att de bara kan ha en kör. Vi blir alltså en fristående kyrkokör som är verksam i kontraktet/stiftet.

 4. Nora kyrkokör finns ju med på allabolag.se och verkar vara en förening med eget orgnr?

  Är kyrkoherden ordföranden i den föreningen? Har föreningen tagit medlemsbeslut på att lägga ner?

  Det lär väl finnas stadgar att förhålla sig till?

  Den kantor som tidigare gråtit ut i NA om att han inte jobbade i kyrkan för att förverkliga sig själv, verkar få behålla sin kör iaf, det va ju skönt.

 5. Tack för att ni ser till hela kyrkans verksamhet! Själv är jag medlem i Nora kyrkokör och är smärtsamt medveten om att våra insatser inte längre är önskvärda. Jag har dessutom båda mina barn inskrivna i kyrkans Minikör och vi har inte ens fått någon information rörande om deras kör finns kvar eller inte. Min äldsta son är sex år och har varit med i kören i fyra år nu, men jag kan inte ens svara honom på om han har någon kör längre eftersom ingen kontaktat oss. Det är väldigt svårt att känna att ”personer som vi” har någon plats i Nora bergslagsförsamling just nu…

 6. Om någon tvekar på om organisten behandlats illa – är inte detta bevis nog, när man även helt hämningslöst även avskedar en hel kör. Kyrkans egen kör! Som funnits i 125 år. Som består av massor med folk som brinner för detta och ställt upp för församlingen. Har det någonsin hänt förr?
  Inte ens en dialog om detta förs med kören.
  Och skylla på ekonomi…
  Men visst är det synd att man inte kan ge folk en kram…. Eller hur var det? Nice try.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.