Arkivbild Anders Persson.

Debatt: Vore inte fliseldning bättre för Lindesberg?

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartisten Anders Persson frågar sig om Linde Energis planer på att byta ut alla oljepannor mot pelletspannor verkligen är det bästa för kommunen? Anders Persson förespråkar flispannor av flera anledningar. Läs Persson debattinlägg här.

Vill majoriteten att hela kommunen ska leva!!!!

För några veckor sedan hade dom politiska partierna i kommunstyrelsen + Landsbygdspartiet oberoende en heldag med tjänstemän/kvinnor från dom kommunala verksamheterna och dom kommunala bolagen.

Det var en givande dag i det stora hela, där vi som politiker fick information om allehanda investeringsbehov och satsningar som man ville göra. Det som jag blev förvånad över va när Vd:n för Linde Energi berättade glatt att man har för avsikt att byta ut alla oljepannor mot pelletspannor! Den största anledningen var enligt VD att man ville bli fossilfri.

Jag ställde då en fråga om varför man inte valde fliseldning istället? Svaret jag fick var att det blev en billigare investeringskostnad med pelletspannor?

Om vi nu tar och tänker ett långt varv till i frågan angående pellets vs flis så har jag svårt att se hur man av miljöskäl och att man från kommunens sida hellre gynnar leverantörer långt ifrån Lindesbergs kommun än alla skogsägare som skulle kunna bidra till både mindre miljöpåverkan och uppvärmning av kommunens olika lokaler. Även när det gäller leveranssäkerheten så bör det vara betydligt lättare att få fram flis från lokala leverantörer vid till exempel kris eller krig.

När det gäller andra typer av investeringar och entreprenader så heter det att Lindesbergs kommun ska gynna dom lokala företagarna? Blir det verkligen billigare/säkrare och framför allt bättre för miljön att i längden att vara beroende av leverantörer som inte finns i kommunen?

Är det så att när det gäller lantbrukare/skogsbrukare i kommunen så gäller inte samma syn som på byggherrar och andra företagare som kommunen gladeligen köper tjänster av?

Anders Persson

Landsbygdspartiet Oberoende

2 Comments

  1. Frågan jag ställer är hur länge kan man lagra flis? Hur många lokala leverantörer finns som kan lämna anbud vid en upphandling?
    Vad skiljer i kostnad på flis- kontra pelletsanläggning då detta ska fungera som reservkraft?
    Är det det mest lönsamma att investera i flis, eller är det pellets som är det, det borde Anders kunna ge svar på då han debatterar. Men som vanligt, ifrågasätta utan egen lösning/förslag är väl det som gäller.

  2. Större anläggningar med pellets kanske fungerar. Mindre anläggningar vill jag påstå inte fungerar alltid.

    Jag håller på flis av flera olika anledningar som nämns ovan

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.