Jonas Cederulf

Det är inte långt kvar till framtiden

i BLOGG

Jag var på föräldramöte för dottern häromveckan. Pedagogerna hade ett kort anförande där de presenterade sig och verksamheten. Sedan fick vi se en film. Som sexåringarna hade gjort med sina iPads. Vi föräldrar såg den på smartboard. Jag som precis lärt mig Powerpoint halvdant.

Dialog människor emellan har till stor del ersatts av SMS.

– ”Älskling, ikväll är det väl ändå läge?”

– ”Nej, inte ikväll. Jag är trött och har ont i huvudet.”

– ”Men snälla….?”

– ”Nej har jag sagt, Wordfeud tar för lång tid!”

– ”Men en snabbis då?”

– ”Okej då men bara EN runda ruzzle!”

Den moderna digitala världen är här. Och jag gillar den. Jag var sent ute och införskaffade smartphone så sent som i somras. Trakasserar mina vänner att Wordfeudas och ruzzla, rita och messa. Några år efter de tyckte att det var skoj. Konstigt nog har jag märkt att traditionens makt är stor. Jag har tre Lex Luthors. Sambon vinner alltid. Jag fortsätter hävda att hon har tur med bokstäverna. Vidare har jag två ärkefiender som jag aldrig slår. Friedmann och Franko. De vinner alltid. När man efter tre ord ligger under med 38-199 är inte spelet kul. Det finns många sammanhang där tradition styr utfallet. Wordfeud är definitivt ett av dem.

Under min skoltid kastade vi lappar till kompisen vi ville göra medvetna om lärarens svettringar eller om man ville fråga chans. Idag sker det diskret under bänken. Pedagogisk aspekt – bra att de åtminstone konverserar och berikar sitt språk. Svenskan är på väg att förändras och skillnaden mellan tal- och skriftspråk putsas ut. Bra! Problemet är att nyanserna när man bara skriver är att man missar cirka 75 procent av informationen när du inte observerar kroppsspråk, tonläge och ögonkontakt. Detta ställer höga krav på avsändaren. Kroppsspråk kommer jag för övrigt återvända till i senare krönikor, och kanske till och med lära dig att ”läsa andras tankar”.

50 miljoner kronor kan en ensam vinnare få genom att pricka sju rätt på V75 idag. Jag tror på följande enkelrad, men ger också ett skrälltips i varje lopp inom parentes.
Avd 1: 4 (8), avd 2: 5 (6), avd 3: 6 (4), avd 4: 3 (11), avd 5: 4 (5), avd 6: 7 (10), avd 7: 9 (11).

Jag saknar 50 miljoner i kassan, kanske är det min tur idag? Saknad är för övrigt vad nästa krönika kommer att handla om. Väl mött då!

Men! Ja höll ju på å glömma. Lol. Dagens låttips: Mary’s place (Bruce Springsteen).

6 Comments

 1. Detta är ingen kommentar till just detta blogginlägg.
  Jag blev att undra vad det är för människor som skriver dessa bloggar, jag tycker inte att det framgår tydligt någonstans. Jag ser bara ett namn ”Cerderulf” i en rubrik, det säger inte mig någonting. Övriga två vet jag ännu mindre om.
  Kanske jag som ny läsare bara missat var det framgår, annars presentera gärna under bloggrubriken vilka dessa tre personer är.

 2. Tack för skrälltips det blir att slänga in som gardering på spelbutiken idag.Mer sånt det gillas!

 3. Welcome back to the future! Jag längtar till framtiden tekniknörd som jag är , älskar discovery science där det förutspår framtidens teknik. Men barna vill jag ska ta ett steg i taget och växa upp i ett långsammare tempo till Per Gessles ”Jag går och fiskar”. Spelat ett andelsspel på ”Min” spelbutik. Mvh Storebror

 4. Risken är att framtiden redan har sprungit förbi oss som över 33…..
  Du har skrivit mycket träffsäkert tycker jag….

 5. Oj vad det går fort. Språket förändras.
  Hoppas bara att framtiden har kontakt med historien så att alla människor kan få ett sammanhang…

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.