Det jäser i Nora Brygghus

i NÄRINGSLIV/NORA/Okategoriserade
brygghus-leif
Leif Carlsson

NORA. I en liten lokal på området Bryggeriet i Nora finns Nora Brygghus AB. En svag doft av sommar med korn och malt sprider sig i lokalen.

– Det här är andra tappningen, den fösta sålde vi slut på direkt, säger Leif Carlsson.

Tre och halv år tog det innan första ölen kunde tappas på flaska. Efter lite otur med lokalerna är nu Nora Brygghus AB i full gång med att producera. Den första ölsorten kallas Förstlingen och är döpt efter det första tåget i Sverige som trafikerade Nora Järle.

– Det är ofta smeknamnet på den förstfödde i familjen också, berättar Leif Carlsson.

I veckan kom den tredje produkten ut på marknaden, Vinterale. Tanken var att den skulle vara klar till jul och kunna serveras vid julbordet och heta julöl. Men den blev försenad och fick byta namn till just Vinterale.

– Det är den vi är mest nöjda med, den kommer vi att köra vintertid, säger Leif.

Fler planer finns det på nya produkter och det som står närmast för dörren är Pershytte Pils och Bryggmästarns Bästa.

Kapacitet att producera 15 000 liter per år finns just nu men det är en förhoppning att nå upp till det. När rätt råvaror är på plats gäller det att hålla sig till samma varor för att säkerställa smaken.

De tolv delägarna är alla delaktiga i det hantverk om krävs för att producera öl i så här liten mängd. Den mest kritiska punkten under bryggningen är under kylningen. Det kan lätt komma med bakterier som förstör hela processen och en hel tank kan gå till spillo.

Drömmen och tanken på att börja brygga öl har funnit länge hos Leif Carlsson. Och att bygga upp denna slags verksamhet är något som han tycker är spännande och kul. Trots att Leif är van företagare så glimtar det lite extra i ögonen när han berättar om Nora Brygghus varumärke.

– Jag provar alltid udda lokal öl när jag är ute och reser, berättar han.

 

2 Comments

  1. Skoj att det går bra för oss nanobryggare att bli bryggare, jag håller mig kvar i köket men kommer försöka göra ett besök snarast.

    Creator of BlackTopHat Beer

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.