Drömsommar med drömjobbet

i BERGSLAGEN 2/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA
Drömjobbet1
Drömjobbarna 2014.

LINDESBERG. För tredje året ger Bergslagens Sparbank ett antal ungdomar chansen att utveckla en egen affärsidé och få en inblick i livet som egen företagare. Under sommaren är åtta ungdomar mellan 18 och 21 år engagerade i Drömjobbet.

Bergslagens Sparbank har drivit konceptet Drömjobbet sedan 2012 och syftet är att unga ska se sin framtid i Bergslagen, kanske genom ett eget företagande. Så här långt har Drömjobbet varit mycket framgångsrikt och samtliga ungdomar som fått chansen driver idag egna företag eller studerar vidare. Olof Svanberg, tidigare Drömjobbare, fick vid årets Örebrogala pris som Årets nyföretagare.

– Vi anställer de här ungdomarna så att de har en lön samtidigt som de prövar sina idéer. Sedan får de en tre dagar lång utbildning här hos oss och de var med på en mässa i Örebro förra veckan, berättar Bergslagens Sparbanks vd Cecilia Jeffner. Och under projektets gång har de tillgång till projektledaren Camilla Brynte.

– Hur ska man tänka, hur gör man en affärsplan? Tanken är att de ska formalisera sin kreativitet och drömmen är förstås att det ska kunna bli riktiga företag av de här idéerna, fortsätter Jeffner.

Marcus Ahlgren och Rasmus Eriksson från Nora är två av entreprenörerna som tillsammans ska testa sin affärsidé i sommar.

– Vi ska hjälpa äldre människor med vardagsteknik, berättar Marcus. Det händer ju rätt ofta att farmor och farfar ringer och ber om hjälp, så lite därifrån föddes vår idé.

– Det finns väldigt mycket ny teknik, men många äldre klarar inte av all teknik, fyller Rasmus i. Vi tänkte att varför inte åka ut till de äldre och hjälpa dessa med tekniken och det blev grunden till vår idé. Vi gör lite av en samhällstjänst samtidigt som vi växer som individer och förhoppningsvis kan vi utveckla ett företag ur detta.

Jonathan Fredriksson från Kopparberg hoppas att en bra affärsidé ska växa fram då han under sommaren ska få fart på ungdomarna i hemkommunen.

– Jag vill arrangera sportevent för ungdomar i Kopparberg, säger Jonathan. Det finns en gräsplan på Malmtorget och det är en bra start, men jag kan också låna Ljusnarsskolan eller någon fotbollsplan. Det ska vara socialt i första hand och egentligen handlar min idé om att stimulera ungdomar till aktivitet.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.