Dystert företagsklimat i 24i-kommunerna

BERGSLAGEN. Företagsklimatet blir allt sämre i tre av fyra kommuner i 24i-området. Undantaget är Ljusnarsberg, som går upp en aning när Svenskt Näringsliv på tisdagen presenterade resultatet av årets företagsenkät.

Ljusnarsberg är alltså den kommun som klarar sig bäst av våra fyra kommuner i norra Örebro län. I ett sammanfattande betyg får Ljusnarsberg betyget 3,53 av kommunens företagare, lite bättre än medelbetyget i landet på 3,42 på en 6-gradig skala.

-På den positiva sidan finns bland annat Upphandling och tillgång på kompetens. Mer negativt är att företagarna upplever att konkurrensen från kommunens verksamheter har ökat och att Skolans attityder till företagare försämrats. Samtidigt ligger företagsklimatet i Ljusnarsberg relativt bra till och över rikssnittet på de flesta faktorerna vi mäter, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv Örebro.

I de tre andra kommunerna finns dock inte speciellt mycket att glädja sig åt.

Hällefors, som gått som en raket i tre år, kommer ett riktigt bakslag. Man får i år lägre betyg på samtliga punkter och landar på betyget 3,27.

-Det är tydligt att den positiva utvecklingen vi sett de senaste åren nu stannat upp och rent av fått ett bakslag. Till stor del tror jag att detta är en reaktion på den omläggning av politiken som skett när kommunen nu tar tillbaka verksamhet som tidigare drivits av lokala företagare. Det är säkert många som ser det som ett slag mot företagsamheten i stort även om de inte drabbas direkt, säger Karl Hulterström.

Betydligt sämre är uppenbarligen företagsklimatet i Lindesberg. Betyget 2,76 är långt under rikssnittet och näst sämst bland 24i-kommunerna.

-Företagarna i Lindesberg anser att Sammanfattande omdömet av företagsklimatet inte en når Godtagbart betyg och överlag så sätter företagarna låga betyg, så även i Lindesberg behövs krafttag för att vända utvecklingen. Ett första steg är att vi redan på torsdag ska diskutera dessa frågor tillsammans med företagare, politiker och tjänstemän i samband med Företagarfrukosten. Hoppas att det blir ett första positivt steg i rätt riktning, säger Karl Hulterström.

Nora är tyvärr den riktigt fula ankungen i sammanhanget. Med betyget 2,55 är man överlägset sämst och Nora får sämre betyg för alla faktorer som Svenskt Näringsliv läser. Noras betyg är kommunens sämsta någonsin.

-Det är uppenbart att företagarna som besvarat vår enkät är långt ifrån nöjda. Det sammanfattande omdömet innebär att man inte ens når upp till betyget Godtagbart. Det skulle behövas ett rejält omtag kring många frågor, säger Karl Hulterström.

2 Comments

  1. Man kan väl äta hur många företagsfrukostar som helst tillsamman. Vad hjälper det när inte förmågan till förändring finns

  2. Är det inte någon, som törs ställa frågan, Varför går det så dåligt i Nora ?

    Låsa in sig i garderoben och läsa bankboken, är nog inte någon framtidssaga för politiker och tjänstemän.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.