En annan bokhandel i framtiden

Idag är det internationella kvinnodagen. Vi äro tusenden och många, många fler duktiga kvinnor. En sån dag måste man förstås fira och tillsammans med andra kvinnor, mötas, prata, sjunga  och njuta av varandra. Även jag är bjuden till en tjejfest i kväll. Tänkte då ta med en liten present i form av någon trevlig och rolig bok om kvinnor. Ringer till Bokia i Lindesberg; ”Hej, jag heter Åsa Leek och ska fira Internationella kvinnodagen i kväll, har Ni några tips på en trevlig och för just den dagen passande gebortbok”. ”Nja, vad tänker du då”. ”Någon bok av Sonja Åkesson,kanske” ”Nej ,det har vi ingen kvar”. ”Någon annan bok som Du kan rekommendera” ”Nej inte någon speciell” Nä hä. Tack i alla fall då.

Ringer Bokia i Örebro. Jodå, vi har ett ax av ”Vara vit mans slav”. Dessutom så ger en trevlig och glad expedit några övriga förslag.

Men jag vill inte åka till Marieberg idag. Hinner inte.

Åker till Lindesberg för att själv botanisera. En annan kund, bosatt i Frövi, söker efter samma tema som jag själv. Vi frågar efter ”Tantboken”. Personalen slår på datan. ”Nej,den har vi bara som beställningsvara”. Vi letar lite tillsammans och hon hittar ett alternativ åt mej som inte hinner köra vidare mot Örebro.

Det är inte undra på att man köper via nätet. Frövidamen åkte vidare till en annan bokhandel i Örebro. Själv köpte jag någon slags liten bok om damer över 60+. Åker aldrig mer till bokhandeln i Lindesberg. Köper framledes mina böcker på Adlibris och Bokus. Inte speciellt väl omhändertagen blev man heller. Fick lov att be om att få presenten inslagen. ”Vill Du ha en bit papper med hem” ”Om det är möjligt så vill jag gärna få den inslagen här” Fick ett fint paket utan några kommentarer, inte tack när jag betalade, inte hej då.

Åsa Leek

11 Comments

 1. Du får debattera med vem och om vad du vill, centerpartister och bokhandlare såväl som väderkvarnar. Men du skriver först att du skulle ha tagit en diskussion med handlaren direkt istället för att hänga ut honom här om det varit en privat bokhandel. När det sedan visar sig att det är en enskild handlare så säger du att du pratat med honom men då har du redan ”hängt ut” affärsidkaren här.

  I en annan diskussion anklagar du politiker för att vara divor (något du först förnekar men blir överbevisad om) för att de inte dyker upp på möten där de inte upplever sig kallade. Någon vecka tidigare försvarar du dig närstående (s)-politiker när de inte kommer på möten som de inte tycker sig fått inbjudan till.

  Anledningen till att jag skriver detta är att jag vill få läsare att förstå att det du skriver oftast saknar rim och reson. Det handlar om sådant som kretsar kring dig själv och dina egna fejder. Saker som inte har så mycket med verkligheten att göra.

 2. Jodå Åla. Jag har berättat för bokhandlaren i Lindesberg. Frövidamen var ännu tydligare! Hon berättade också att hon tänkte åka vidare mot Örebro. Där finns Lindska bokhandeln, Akademibokhandeln förutom Bokia.
  Nu var det ju en specifik dag för jordens samtliga kvinnor. INTERNATIONELLA KVINNODAGEN. Det är också en viktig dag för mej.
  Summan av kardemumman är att jag kommer att fortsätta att debattera på mitt vis om vad jag tycker är viktigt att belysa. Jag bryr mej inte ett dugg om vad en viss Åla anser om mej.
  Jag tycker att det är synd att vår bokhandel i Nora lades ned.Jag försökte verkligen att gynna den.Som företagare måste man vara väldigt lyhörd om kundernas krav och önskningar om man villa vara kvar. Det finns alternativ för oss kunder.

 3. Jag tycker Åla har fel. Vi kvinnor får faktiskt vara DIVOR iallafall/minst en gång per år och det är den 8:e mars.
  Hög svansföring på oss!
  Sen handlade väl insändaren om dålig service i en butik.
  De flesta handlare markansdför sig med personlig och god service. Ett sätt att försöka sticka ut mot Marieberg. Men då gäller det att man verkligen har det.

  Med vänliga men diviga hälsningar SNUGGAN

 4. Om det är så du tänker tycker jag att du ska åka till Lindesberg och berätta för bokhandlaren hur han ska bedriva sin verksamhet. Tala om för honom vilket sortiment han ska hålla, inte främst för att kunna överleva som företagare, utan hur han ska göra dig nöjd. Hur viktigt det är att han har de böcker hemma som du tycker är viktiga just en specifik dag på året.

  Bokia är en så kallad frivillig fackhandelskedja dit lokala bokhandlare ansluter sig för att dra fördel av exempelvis gemensamma inköp och marknadsföring. Det är alltså en enskild småföretagare som ligger bakom butiken och som till stor del styr det egna sortimentet.

  Men du har aldrig fel Åsa Leek, du kastar ur dig anklagelser till höger och vänster och när du får mothugg finner du alltid på saker för att rättfärdiga dina påståenden.

  Summan av kardemumman är att just du inte bör beskylla andra för divalater.

 5. Jag måste förtydliga vad jag ville med min insändare. Internationella kvinnodagen är som titeln visar, en dag som uppmärksammas av de flesta länderna i världen och i Sverige av de flesta politiska partier. Bokia är ingen privat bokhandel, Bokia är en riksomfattande butikskedja. En privatägd bokhandel som kämpar med lönsamheten hade jag tagit ett samtal med ägaren hos och inte ”hängt ut” här. Visst borde väl en bokhandel förbereda sig för en så stor dag? Skyltfönster, ett bord inne i butiken med kvinnolitteratur är vad jag förväntade mej.
  Ja,jag var i alla fall en av 20 kvinnor inbjuden till en kväll där vi diskuterade kvinnorollen och där en del hade arbetat för att ta hand om kvinnor i sjukvården i bland annat Saudiarabien. Åla,bra att Du hittade mitt citat gällande en annan fråga. det står jag fast vid.

 6. Saxat direkt från kommentarsfältet till en annan artikel:

  Åsa Leek
  1 mars, 2013 at 17:22
  Kan inte politiker läsa Nora kommuns hemsida? Där stod om det stundande torgmötet. Neej tack för divor till politiker som måste ha speciella kallelser utöver en kallelse på Kommunstyrelsen.

  http://24i.se/forvirring-kring-torgmotesinbjudan/

 7. Åsa! Bra skrivet. Instämmer till 100 procent. Adlibris är det som gäller. Sämre service än den på Bokia i Lindesberg får man leta efter. / bokmalen

 8. Är detta samma Åsa Leek som härförleden anklagade norapolitiker för att vara divor?

 9. Är det inte bättre att personen som skrivit insändaren tar detta med de inblandade istället för att ta upp detta i det offentliga rummet?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.