Camilla Andersson Larsson (V), Jan Larsson (MP) och Pia-Maria Johansson (LPo) debatterade mot majoritetens förslag. På bilden kommunalråden Solveig Oscarsson (S) och Tom Rymoen (M).

En budget utan politiska ledstjärnor

NORA. När nu socialdemokrater styr Nora tillsammans med moderater, centerpartister, någon kristdemokrat och en liberal är det svårt att se någon politisk inriktning i den budget som kommunfullmäktige klubbade igenom på torsdagskvällen.

-Budgeten bygger på vår gemensamma plattform, sade kommunstyrelsens ordförande Solveig Oscarsson (S).

-Vi pekar ut en tydlig väg, sade andremannen Tom Rymoen (M).

”Det var bättre förr”, sade någon av åhörarna vid torsdagens budgetsammanträde i kommunfullmäktige i Nora, och syftade på de grundläggande förutsättningar som fanns innan politiska motståndare började liera sig med fienden för att få makt.

En ganska bra sammanfattning efter en lång debatt med väntat resultat. Majoriteten hade gjort en osthyvelsbudget där man pekat ut sparbeting för några stora verksamhetsområden och där man pekat tydligt på vissa verksamheter. Besparingarna var dock inga politiska ledstjärnor och förmodligen nog mest uttryck för olika viljor inom en spretig majoritet och där tjänstemännen blir de som ska spara.

Mot majoritetspartiernas förslag fanns tre andra. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Landsbygdspartiet/Norapartiet hade egna budgetförslag med betydligt tydligare politiska förtecken.

-Vi satsar på välfärden, sade Camilla Andersson Larsson (V). Neddragningar i välfärden drabbar de som verkligen behöver välfärd. Vi har råd med välfärden om vi prioriterar kärnverksamheterna.

Vänstern vill höja skatten med 40 öre, göra om de kommunala bolagen till förvaltningar och sänka kommunalrådslönerna med 10 procent.

-Det är inte rimligt att höja kommunalrådslönerna samtidigt som personalen i exempelvis barnomsorgen ska dra ned och få större barngrupper.

Landsbygdspartiet och Norapartiet hade pratat ihop sig om ett budgetförslag som kanske inte heller hade speciellt tydliga politiska indikatorer, men som förmodligen bäst speglar viljan hos Noraborna.

-Vi är inte beredda att lämna över beslut till tjänstemännen, som majoriteten vill, sade Pia-Maria Johansson (LPo). Det finns stora brister i majoritetens budget och vi är kritiska till den budgetprocess som varit. Den här kommunen ska inte bestå av någon hemlig klubb som vet mer än andra, det är inte ett bra ledarskap.

LPo/NP vill förändra arbetet mot näringslivet, man vill plocka hem vissa funktioner från Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen – och man vill tillskjuta 800000 kronor till bandyn i Nora.

-På sparsidan vill vi samordna turism och information och spara 900000 kronor, sade Pia-Maria Johansson. I vårt budgetförslag sparar vi totalt 10,5 miljoner och då vill vi ha kvar den pedagogiska omsorgen som nu ska utredas.

Även Miljöpartiet vill höja skatten, men nöjer sig med att föreslå en höjning med 20 öre.

-Vi rör ingenting som rör förskola, skola, fritidsgårdar eller äldreomsorg, sade Jan Larsson (MP). Vi gör satsningar för klimatet och menar att det inte går att enbart spara sig ur en kris. Det viktigaste i Nora är att få befolkningen att öka.

För att få igång en rotation av möjliga boenden i Nora kommun vill Miljöpartiet sälja ut delar av allmännyttans lägenheter.

-Vi vill istället satsa på trygghets- och seniorboenden i kanske Järnboås och Pershyttan, sade Jan Larsson.

Kommunalråden Solveig Oscarsson och Tom Rymoen gjorde ett och annat inhopp i debatten och fällde några citatvärda kommentarer.

-Vi har mycket att arbeta med framöver, sade Solveig Oscarsson. Konstgräset ligger på is.

-Kan vi ha ambitionsnivån att ha 15 barn eller färre i barngrupperna i kommunen, frågade sig Tom Rymoen. Kan vi ha ett fotbollslag i tvåan?

-Om det där var en metafor kan jag säga Mjällby och Degerfors, kontrade Jan Larsson.

-Ta bandyn, sade Rymoen. Sedan 2011 har Nitro Nora BS kostat skattebetalarna 1,6 miljoner per år. Vi fortsätter att stödja med 1 miljon, men inte mer.

Majoritetens budgetförslag gick naturligtvis igenom och hela oppositionen reserverade sig för beslutet.

3 Comments

 1. I tidigare 24i kan man läsa att bandyklubben, utöver driftsbidraget,
  även får ett föreningsbidrag om 500.000:-
  Man kan ju ställa sig frågan om inte pengarna gör avsevärt bättre nytta inom skolan, vården eller annan kommunal verksamhet.

 2. Tom Rymoens kunskaper om idrotten/föreningslivet lyser med sin frånvaro. NNBS (Bandyn) har 975 000kr i driftbidrag på bandy banan som till stora delar klubben bekostat själv. 15 000kr går till föreningsbidrag för pulkabacken per år. Detta för att skolor ska ha en backe för fritiden att åka pulka i Inte tror väll Rymoen att bandy fördrivs i pulkabacken eller? NNBS har således inte en krona till föreningen. NNBS bekostar ca 400000kr själva per år för att klara driften som kostar ca 1,3-1,4 MSEK/år. Fotbollen i NBK kommer kommande år att spela i div. 4. Bara ett sådant uttalande tyder på stor okunskap samt stor ovilja på idrotten/föreningslivet i Nora. Hur har de styrande i Nora tänkt sig att öka befolknings mängden till 13000 invånare utan någon satsning på föreningslivet? I min värld är stor del en befolkningsökning hur föreningslivet fungerar eller är i en kommun. Tror Rymoen något annat så är han på en helt fel väg. Men vill man inte ha Midsommar firandet i Pershyttan, Antikvitets mässan, Auktioner och inte minst bandyn som är kultur så är man så okunnig som Rymoen. Fotbollen är också en stor del som alla andra föreningar som aktiverar ungdomar. Men i Rymoens värld så är allting som kostar ingenting värt. Var kommer nästa neddragning vet väll bara tjänstemännen för allt ansvar ligger väll där? Tjänstemanna ansvaret är ju borta så något ansvar behöver inte de styrande ta. Fan vad enkelt allt kan va.

 3. Verkar som man tassar försiktigt runt !

  Men Rymoens passus om 15 barn i förskolan och fotbollslag i 2an klingar
  olycksbådande. Båda är en utopi

  Att ge tjänstemännen allt ansvar blir inte roligt för dom stackarna, går det fel
  så bör dom få”luften”.

  Sen saknar jag en hel del; omklädningsrummet för 7,9 milj, reningsverket,
  Karlsängskolan konsuljtobbet med kindergarten, mm. Men det kommer kanske framm så småningom.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.