En Glad påsk från biskopen

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Biskopen Mikael Mogren i Västerås stift menar att med så mycket dystert och nedbrytande i tillvaron just nu är det extra viktigt att fira påsken så att det verkligen märks. Läs Mikael Mogrens påskhälsning här.

Glad påsk!

När påsken närmar sig tar jag fram mina påskägg. Jag har en skål där jag blandar mina svenska ägg med kraftfullt målade ägg från Ukraina. Påskägg är kristna kännemärken på många håll i världen. I Egypten har jag sett strutsägg hänga inne i kyrkorna och det är deras påskägg.  I många hem i Östeuropa däremot, finns färggranna porslinsägg som ofta glänser av förgyllning. Hönsägg, porslinsägg eller strutsägg – symboliken är den samma: Påskäggen påminner om det som hände Jesus på påskdagen. Likt en kyckling öppnade han dödens hårda skal och klev ut i livet. Dödens och fördärvets makt knäckte Jesus som ett påskägg!

Bakgrunden till påsken är en judisk högtid som heter pesach på hebreiska. Därifrån har vi fått ordet påsk på svenska. Till påsk lägger jag en grön duk med påskliljor på köksbordet. Den har farmor broderat och jag saknar henne ibland. Hon kunde verkligen göra påskfint och jag gör så gott jag kan med några kycklingar och mina målade ägg. Korset ska också synas. Bland påskpyntet ställer jag alltid ett kors. I påskens budskap ryms alla glada färger, men även korset.

När tillfälle ges försöker jag i all enkelhet berätta hur påsksakerna hör ihop med påskens innehåll. Från Tyskland kom de första påskhararna till Sverige och de var gjorda av choklad eller marsipan. I Tyskland är det hararna som har med sig påskäggen till barnen. Hararnas budskap är att Jesus har uppstått från de döda. Vi firar påsk för att på den judiska påskdagen kom Jesus ut med liv i överflöd. Därför ska vi fira påsk med det vi förmår av festmat, god dricka, glada färger och godis.

I våra vackra kyrkor arbetar skickliga medarbetare. De är musiker, vaktmästare, pedagoger, körsångare, präster, diakoner och kyrkvärdar. De laddar och förbereder för påskens resa från allvaret på skärtorsdagen och långfredagen, över påskaftonens stillhet, till påskdagens explosion med pigga psalmer och livsbejakande predikningar. 

Glada färger, ägg, kors, kycklingar och harar, hör ihop med påsken. Alltsammans är riktat mot Jesus som kom tillbaka med liv och kraft efter döden på långfredagen. Många omkring oss upplever att det alls är någon påskglädje. Snarare är det långfredag i tillvaron och människorna i Ukraina har känt så länge. Anfallskriget mot Ukraina är en riktig långfredag. Det segdragna kriget i Eritrea likaså, och det samma kan sägas om allt lidande som orsakades av jordbävningen i februari. Det finns många långfredagar i världen och påsken rymmer löftet att Jesus delar livets alla långfredagar med oss.

Det som är dystert och nedbrytande säger mig att det är extra viktigt att fira påsk. Vi ska inte ge upp. Just för att så mycket som är bedrövligt i tillvaron, behöver vi önska varandra glad påsk och fira påsken så att den märks.

Glad påsk!

Mikael Mogren

Biskop

Västerås stift

Påskhälsningar på båda språken. Foto Åke Paulsson
Korset bland påskblommorna på Mikael Mogrens köksbord. Foto Mikael Mogren.
Farmors duk som hon broderat med påskliljor hör alltid till påsken hemma hos Mikael Mogren. Foto Mikael Mogren

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.