En kväll för skaldjursälskare

i HÄLLEFORS/HÄLLEFORS B/LINDESBERG/NÄRINGSLIV/NORA/Okategoriserade
skaldjur
Ronny Söderqvist för in kniven och vrider runt för att öppna ostronen.

LOKA. Med flinka händer öppnar Ronny Söderqvist ostronen och serverar gästerna på Loka Brunn. Till läckerheterna serveras en vinägrett.

– Det förhöjer smaken på ostronen. Jag gör det för att underlätta för gästerna, berättar Ronny Söderqvist från Nordsjö Fisk.

För de som älskar skaldjur var det fest på Loka Brunn i Hällefors kommun under fredagen.

skaldjur2

Några gånger per år dukar Loka Brunn upp till skaldjursbuffe. Stora fat med färska räkor, gratinerade havskräftor som serveras med paj och klassiska och oväntade tillbehör dukas upp.

På plats denna fredag finns experten Ronny Söderqvist. Att öppna ostron och hummer kan vara förenat med fara så för att underlätta för gästerna finns Ronny behjälplig. Ostronen serveras med en vinägrett.

–  Det är en smaksak, men det förhöjer smaken, berättar Ronny på klingande göteborgska.

Tidigare gånger har det varit ren skaldjursbuffé men denna gång finns lite andra rätter också.

– Vi har gratinerade havskräftor och marinerad fisk, säger Ronny som är på Loka Brunn för tredje året och hjälper till med kvällen.

Atmosfären är lugn och stilla och stressen försvinner när man svänger av mot Loka. Först en stilla stund framför brasan för att få ner pulsen ytterligare några slag innan man sätter sig till bords. Att äta skaldjur tar tid och det uppskattar Ronny.

– Vi har en dålig tradition i Sverige med bufféer, allt ska gå så fort och alla lastar på alldeles för mycket på tallriken, avslutar Ronny Söderqvist.

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.