Engagerad förälder blir politiker

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Alexandra Mathisen var med och protesterade när politikerna i Nora skulle lägga ned Soltunets förskola, men bristen på kommunikation med de styrande gjorde att Alexandra engagerade sig politiskt – i LPo. Läs vad hon säger här.

Jag vill se lyhörda politiker

Jag har nyligen valt att engagera mig politiskt. Anledningen är att de styrande politikerna i Nora för ett år sedan drev frågan att lägga ner min dotters förskola. Utan tillräcklig utredning innan beslutet, med en motvilja till att lyssna på andra argument och en snudd på obefintlig dialog med oss föräldrar.

Jag har en önskan om politiker som är lyhörda. Jag har stor respekt för att det är ett svårt arbete att vara lokalpolitiker. Ett rent ut sagt otacksamt skitgöra stundtals. Och jag känner en stor tacksamhet över att det finns förtroendevalda som väljer att engagera sig politiskt för vår kommun. Men med det sagt gör det mig ändå bekymrad när styrande politiker bemöter oroade medborgare som mig med antingen tystnad eller anklagelser.

Vi föräldrar ifrågasatte de styrande politikernas agerande. Vi fick svaret att de inte tummade på kvaliteten, att det bara var vi föräldrar som oroade oss i onödan och att dessa besparingar var absolut nödvändiga. Nu läser jag i tidningen att kommunens positiva resultat förra året blev 26,8 miljoner kr mer än de sju miljoner man räknat med. Och att pengarna ska användas till nya investeringar. Samtidigt följer jag statistiken för barnomsorgen och ser hur storleken på kommunens barngrupper, som redan låg över rikssnittet, ökar månad för månad.

Det finns kanske en plan, och en logisk förklaring till varför det var absolut nödvändigt att göra stora nedskärningar på barnens bekostnad, men vi har inte fått veta den. Att inte värna om att förklara varför man fattar de beslut man gör, och inte heller vara öppen för att lyssna, visar tydligt på en oförmåga att kommunicera med oss medborgare.

Jag vill vara med och jobba för ett Nora där medborgarnas röster och åsikter räknas. Där vi kan respektera varandra, och föra en dialog med varandra, medborgare och politiker. Där man som kommuninvånare har en chans att förstå varför olika beslut fattas.

Vi i Landsbygdspartiet oberoende (LPo Nora) vill se en öppnare kommun, med riktiga medborgardialoger och en transparens i beslutsfattandet. Och jag personligen vill värna om ett respektfullt debattklimat och ett samhälle där vi lyssnar på varandra, och där det lönar sig att engagera sig.

Alexandra Mathisen

Orolig småbarnsförälder och engagerad medlem i LPo Nora

5 Comments

 1. Bra där Nora kommun!
  Varför gjordes då enkäten överhuvudtaget? Enligt mig så ska utfallet av enkätsvar vara vägledande. Det är väl bra att det blir konstgräs i Nora men inta på bekostnad av att man skrotar en isbana värd flera miljoner. Det finns andra platser att bygga på.
  Sen är det väl inte nostalgi att vilja ha en fungerande isbana ute. Det borde vi ha värnat om i Nora. Ni som skriver anonymt, vågar ni inte stå för vad ni tycker???

 2. Seija Kivelä. Du vet mycket väl att bandyn genomförde en kampanj för att så många som möjligt skulle svara att bandyn var viktigast i den undersökningen. Men inte ens då blev resultatet speciellt övertygande, även om bandyfolket vill att man ska tro att alla som ville ha en isbana i enkäten ville ha den konstfrusna kvar på Karlsäng.

  Äntligen får vi en konstgräsplan på Karlsäng istället som verkligen kommer att användas av barn och ungdomar istället för konstisen som några få ville ha kvar av nostalgiska skäl.

 3. Obaronne
  Nu är det ju så att enkätsvaren visade att Noraborna ville ha isbanan kvar. Vad du röstade vet jag inte.

 4. Jag är Norabo och men tycker inte som du Seija när det gäller isbanan. Räknas inte vad jag tycker då? Men när det gäller Allaktivitetshuset kan jag inte annat än hålla med om att det ingångna kontraktet saknar all vett och sans ( utom då för fastighetsägaren förstås)

 5. Bra Alexandra.
  Politikerna i Nora har väldigt svårt att kommunicera med oss medborgare. Dom fattar beslut så man blir mörkrädd. Hoppas att valet i höst ändrar på vilka som styr i Nora. Det värsta är att man går ut med enkät angående isbanan i Nora och totalt struntar i vad Noraborna tyckte. Bara ett litet exempel på vad som hänt. Jag hejar och hoppas på er. OBS! Allaktivitetshuset ska vi inte tala om, vilket j….a skämt. Den som skrev under det avtalet kan inte ha många hjärnceller..

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.