Ingemar Engstrand.

Engstrand fortsätter debatten

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Även pensionerade läkaren Ingemar Engstrand fortsätter sin kamp för att Lindesbergs lasarett ska vara ett fullvärdigt akutsjukhus. Engstrand menar att regionpolitikerna har andra syften än de som gagnar oss i den norra länsdelen. Läs debattinlägget här.

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Svårtolkade besluti Hälso- och sjukvårdsnämnden

Det är synd att det florerar så många olika siffror, sanningar och rykten. Så säger två ordförande från Region Örebro län och fyra från kommunstyrelserna i norr den 9 juni i NA år. Jag håller med om att regionens utredning av jourlinjer och operationsberedskap från 2019-06-16 gällande år 2018 är rörig.

Än svårare tycks det vara att tolka Hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från 2019-09-25 där Karin Sundin var ordförande och bland andra Charlotte Edberger Jangdin deltog. Beslutet blev att hälso- och sjukvårdsdirektören ska låta genomföra åtgärder för att, när det gäller jour och beredskap, reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger. Tanken är att den primärjour som, i Lindesberg, handlägger kirurgiska, ortopediska och urologiska åkommor ska bort under vissa tidsintervall.

Om statistiken är riktig och kvällstid räknas från 21.00 så var antalet läkarkontakter till kirurg och ortoped på akutmottagningen i Lindesberg under den angivna tiden, det året, mer än 2 853. Av dessa patienter lades 256 in. Urologfallen är inte särredovisade. 26 opereras på operationsavdelningen. Med en papegojas envishet upprepar regionens representanter denna siffra, 26, och menar att jourlinjen i Lindesberg därför måste läggas ner. Redan för cirka 50 år sedan, då jag var primärjour på kirurgen i Lindesberg, sände vi operationsfall till Örebro om vi tänkte att de där kunde få ett bättre omhändertagande. Det behövdes inget nämndbeslut för det.

Våra ledande politiker vill inte tala om hur de nästan 3000 som inte opereras ska tas om hand om det inte finns någon primärjour för kirurgi, ortopedi och urologi i Lindesberg. Man gissar att det ordnar sig. Såväl personal som akutsökande politiker har i NA vittnat om den ansträngda situationen för personalen vid USÖ´s akutmottagning. Det budskapet måste tas på alvar. Det blir inte bättre om de får några tusen besökare till.

Vad gäller redan inlagda patienter på Kirurgkliniken så kan, enligt utredningen, primärjoursåtaganden på vårdavdelningar inom ortopedi och kirurgi efter klockan 21.00 klaras av på respektive kliniks beredskaps/bakjourer med stöd av Lindesbergs övriga sjukhusbundna jourlinjer i medicin och anestesi.

Men nu skriver de nämnda ordförandena att de kommer att behålla kirurgläkare i bakjour under en övergångstid. När övergångstiden är över försvinner således även bakjourerna. Då har vi inte längre ett sjukhus. Det har omvandlats till en gammaldags sjukstuga.

Landsdel på dekis

När man åker runt i Bergslagen slås man av hur butiker och andra företag försvinner. De ersätts av Loppisar och Pizzerior. Kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg skriver i NA den 8 januari i år: ”Vi behöver stora satsningar på åtgärder så att företag kan överleva och insatser som stärker människors möjlighet att återetablera sig på arbetsmarknaden den dagen hjulen börjar rulla igen. Och detta måste göras i varje kommun.” Dagen efter hade de klämt in hennes namn som en av undertecknarna till debattartikeln om Lindesbergs lasarett. Men där kan det, om det vill sig illa, försvinna ett hundratal arbetstillfällen. Även större företag har i Coronans tid fått problem. Meritor har varslat 300 personer. En utredning har slutförts kring Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Rektorn för universitetet anser att skolan bör flytta till Örebro. Om så blir fallet försvinner såväl anställda som studenter från Grythyttan. Anrika Lindegården i Lindesberg är försatt i konkurs.

Respekt

För nära 40 år sedan lade Landstinget ner förlossningen i Lindesberg. Då Karlskoga var i en likadan situation frågade jag ett Landstingsråd om man inte skulle göra samma där. Nej, sa Rådet – Där är företagsledare och fack alltför starka.

Nu har runt 500 företag, fyra fackföreningar och över 1000 privatpersoner i den norra regiondelen uttalat sig och vill ha kvar sin kompletta akutmottagning. Politikerna bör visa att de respekterar dessa även i den norra regiondelen.

Flera lokala partirepresentanter i Bergslagen säger, då de tillfrågas, att de vill ha kvar Akutmottagningen med primärjour för kirurgi, ortopedi och urologi vid Lasarettet. Det är svårt att förstå hur regionpolitikerna helt kan köra över dessa. Det är näst intill dråpligt att följa hur regionens politiker och tjänstemän bollar med begrepp och förvränger fakta.

Redan innan Coronaviruset slagit till var sjukvården försatt i ett underläge. Inköp av material, vilket styrs av ett regionråd i Örebro, hade fallerat och operationer hade ställts in.

Stå upp för Bergslagen

Händelseutvecklingen från slutet av förra året till nu med Coronan har med tydighet visat att sjukvården måste ha en marginal för oförutsedda händelser. Det gäller såväl lokaler som material och personal.

Våra politiker i den norra länsdelen måste visa självständighet, handlingskraft och mod. De måste säkra bevarandet av Akutsjukhuset i Lindesberg såsom det definierades före senaste valet. Regionpolitikerna har andra syften än de som gagnar oss i den norra länsdelen. Kör över dem.

Ingemar Engstrand

Pensionär

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.