Engstrand och Jilke fortsätter kampen

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Läkarna Ingemar Engstrand och Peter Jilke fortsätter sin kamp för Lindesbergs lasarett. I en ny debattartikel pekar de på de brister som den liggande utvecklingsplanen har. Läs debattinlägget här.

Låt år 2024 bli ett bra år för oss i Bergslagen

Den 25 september 2019 hade regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd möte. Deltagarna blev grundlurade. De delgavs den uppfattningen att jourhavande kirurg i Lindesberg som enda insats gjort 26 operationer nattetid under ett år. Det var inte sant. Dessa operationer hade gjorts av en bakjour som endast kallas till sjukhuset när det krävs ett specialistkunnande. Primärjouren för kirurgi och ortopedi tog, enligt den undersökning som låg till grund för beslutet, samtidigt hand om 7 046 patienter under ett år varav 1 175 på natten.

Men våra nitiska nämndledamöter beslöt att i besparingssyfte lägga ner kirurgjouren vid lasarettet. Slutsatsen var orimlig och vi bildade i Lindesberg en ”rebellgrupp” med representanter för företagare, pensionärer, sjuksköterskor och läkare. Vi fick träffa många politiker. Vi skrev debattartiklar.

Den 29 september 2021 ordnade vi en demonstration. Den slutade med att representanter för kommun, region, pensionärer och företagare tog varandra i hand på att nu skulle jourverksamheten vid lasarettet bedrivas som tidigare d.v.s. utan stängning.

Trots handslaget presenterade regionens hälso- och sjukvårdsdirektör för sjukvårdens personal den 8 september 2023 en ”Utvecklingsplan för hälso- och sjukvården” med ett brutalt innehåll. I budgeten för 2024 ska vården spara 414 miljoner kronor. Ortopedi- och kirurgjouren i Lindesberg dras in och akuta patienter hänvisas till Karlskoga och USÖ. Specialistmottagningarna i Lindesberg ska flytta till USÖ. Det gäller ögonsjukvård, hudsjukvård, öron-, näs- och halssjukvård samt gynekologi med obstetrik. Utredaren menar att förändringen ger större möjligheter för utbildning och forskning i Örebro. Kanske har han hört den språkforskare i Skövde som sa: ”Man får ljuga så man rer sig”.

Primärvården ska ”rationaliseras”. Avdelningarna för sluten vård inom psykiatrin på länsdelssjukhusen ska permanent läggas ner.

”Rebellgruppen” tvingades återuppta sin verksamhet. Vi har vid möten och i skrift analyserat det lagda förslaget och presenterat alternativ. Regionens politiker presenterar inte några alternativa förslag. De slår i förtvivlan ifrån sig. De menar att lagda förslag måste få utvärderas.

I utredningen finns inget skrivet om regionens 9-procentiga innehav av aktier i det privata sjukhuset Capio. Det står inget om att regionen vart år de senaste åren har betalt 100 miljoner kronor till Capio. Den ursprungliga Läkargruppen i Örebro köptes av Capio som köptes av den franska koncernen Ramsay Santé. Den senare ägs i sin tur av Ramsay Health Care med säte i Australien. Vi som bor i Bergslagen vill gärna att de 100 miljonerna kommer oss till godo.

Politiker vi talat med menar att personalen på Capio är väldigt skickliga. Så klart – de är ju utbildade inom den offentliga sektorn. Läkare från den senare som ibland vikarierar på Capio prisar deras fina organisation. Verksamheten flyter bra. De betyder rimligtvis att deras chefer är skickliga, eller tvärt om, regionens är sämre.

Vi har i samtal med politiker hävdat att det är orimligt att lägga ner våra specialistmottagningar i Lindesberg så länge Capio behåller sina. Men, får vi då höra, de behöver sina mottagningar för att ha en bulk av verksamhet för att kunna driva sin vård med företagshälsovård, försäkringsfall och så vidare. Det samma gäller givetvis även på vårt lasarett som förväntas ha kvar en Medicinklinik.

Sjukhuset har alltid haft en framträdande plats när blivande läkare fått berätta hur de uppfattat sin tjänstgöring under utbildningen. Tar vi bort kirurgjouren i Lindesberg försvinner regionens bästa utbildningsplats för den kategorin.

Sedan Kristinehamn la ner sitt sjukhus vänder sig mång värmlänningar till Lasarettet I Karlskoga. Det framgår inte hur vår region ersätts för den verksamheten.

Den ekonomiska planeringen måste vara långsiktig. Vi vill därför gärna veta om planerna på att åter öppna förlossningskliniken i Karlskoga kvarstår.

Vi anser inte att den utvecklingsplan för hälso- och sjukvården som nämnden erhöll den 19 oktober 2023 kan ligga till grund för regionens budget år 2024.

Ingemar Engstrand och Peter Jilke. Båda läkare.

8 Comments

 1. Pomperipossa, En endaste liten googling och du hade kunnat se hur länge sedan det var som dessa läkare jobbade. Du har inte en endaste siffra rätt och på det baserar du dina åsikter. Du vet väl att läkare dessutom är en yrkesgrupp där man jobbar bra mycket längre än den ”uppnådda pensionsåldern på 65 år”. Min svåger och svägerska är 72 resp 75 och dom jobbar fortfarande som läkare(ej i denna region), visserligen 50-75% men ändå. Dom är hett eftertraktade läkarna av den gamla stammen, för dom har kunskaper och erfarenheter som man får där i verkligheten på sjukhusgolvet och dom utvecklas och läser om alla nya behandlingssätt osv. precis som alla andra läkare gör. Bara för att du går i pension så innebär inte det att man skiter i utvecklingen av nya behandlingsmetoder osv, snarare så har dessa en enorm kunskap att förmedla.

 2. Pomperipossa d.y. Bara för att det kanske gått en tid sedan Jilke och Engstrand var aktiva behöver det betyda att de inte är insatta i hur läget är nu?
  Det viktigaste är väl att de fortsätter kämpa för vårt lasarett. Tror du inte att man i Linde följer med vad som händer när det gäller ex. forskning och medicinsk teknik? Är det bara USÖ som ”kan”?
  Varför ska inte lasarettet i Linde kunna vara en av vagnarna i ”framtidens tåg”? Annars måste vi ju göra allt för att dra i nödbromsen.

 3. Pomperipossa!
  Om två pensionerade läkares erfarenheter/kunskap om sjukvårdsfrågor,
  inte räcker/duger för att delta i debatt om framtiden för Lindesbergs lasarett,
  då är vi många som får lov att avstå från att göra våra röster hörda.
  Men det fina med demokrati är att det kommer inte att hända – så därför signaturen ”Pomperipossa” – försök gilla läget – även om det tar emot!

 4. Bjarne, nu missade du tåget och tog cykeln istället.
  Poängen var dels att de benämner sig som läkare. Men om man som jag ponerade att dessa herrar gått i pension så är de f.d läkare eller pensionerade läkare och har därmed sämre insyn idag än de hade när de var verksamma. De spinner ofta på hur det var, inte hur de kan bli. Lite lite av kreativa förslag i deras opinionsbildning. För jag slår vad om att de i Karlskoga inte vill att något försvinner från dem liksom Örebroarna vill att USÖ ska stå orört. Men något tror i alla fall jag måste göras. Vi borde titta på vad som går att göra och inte fastna vid att inte göra något.
  För på 20 år som Engstrand varit pensionerad läkare har det hänt mycket och det var det jag sa.
  Och absolut ska vi kämpa och skapa opinion, men även då kanske komma med förslag på lösningar.

 5. Det är inte klokt att skära ned på vårt Lassarett.
  det får kosta hur mycket som helst i Örebro, men inte i Lindesberg mm

  Vad får vi för våra skattepengar kan man undra när det flyttas till Örebro?

  De som bor en bit från Lindesberg och vi som bor här ska bege oss till Örebro vilket kan vara nog så påfrestande. Var på akuten i Örebro med min dotter och väntade 8 timmar innan hon kom in och fick träffa en läkare. Det funkar inte att ha det så. Vi måste ha sjukhus om fungerar överallt och inte bara i Örebro.

  Vad gör politikerna i Lindesberg ?

  Bravo Engstrand och Jilke

  Jag säger som Tomas att skäms på er

 6. Tur vi har personer som kämpar för att alla ska få vård inom rimliga avstånd. Bra av politikerna i Linde som också tagit ställning för Linde lasarett. Tyvärr så lyser de flesta partier i Nora med sin frånvaro förutom LPo och Norapartiet som är för Linde lasarett. Tummen ned för övriga partier i Nora som hänvisar till regionen och inte törs ta egna beslut. Törs ni inte ta egen ställning?

 7. Precis som Engstrand och Jilke förtjänstfullt påpekat kan en stark folkopinion påverka framtiden för Lindesbergs lasarett. Det är den kraften dessa båda m.fl. försöker väcka liv i.
  Det sämsta vore om invånarna i norra länsdelen valde att göra som signaturen Pomperipossa föreslår; att bara åka med ”tåget oavsett vart resan går”.
  Alla i norra länsdelen som fortfarande tror på demokrati och möjligheten att påverka skall naturligtvis inte bara ge upp.
  Än finns möjligheten att vinna slaget om Lindesbergs lasarett, för en jämlik och god vård inom rimlig räckvidd från där vi bor.
  Ingen vinner på att allt mer hamnar i Örebro!

 8. Är Engstrand och Jilke fortfarande praktiserande läkare?
  Låt oss för en stund ponera att dessa två herrar lämnade värvet när de uppnådde pensionsåldern, då har Jilke varit pensionär i 10år och Engstrand i 20.
  Mycket har hänt på den tiden, både vad gäller forskning, läkekonst, medicinsk teknik och organisation.
  Är det så att de kämpar för dagens eller morgondagens region som vårdgivare eller vill de ha det som det var när de fortfarande stod med skalpellen i högsta hugg?
  Tiderna förändras oavsett man vill det eller inte, det är bara att följa med framtidens tåg, för att försöka stoppa det är omöjligt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.