Engstrand och Jilke fortsätter kampen

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Fler och fler frågar sig varför politikerna i den norra länsdelen kämpar hårdare mot de föreslagna neddragningarna på Lindesbergs lasarett. I ett debattinlägg pekar läkarna Ingemar Engstrand och Peter Jilke på konsekvenserna om besparingarna blir verklighet.

Vad väntar kommunpolitikerna på?

Regionens ledning har en plan. Sjukvården måste spara pengar. Det ska göras i den norra delen av Region Örebro län. Kirurgakuten vid lasarettet i Lindesberg ska läggas ner. Specialistmottagningarna vid Lindesbergs lasarett ska avskaffas. Den psykiatrisk vårdavdelningen som nu är stängd ska inte öppnas. Sammanlagt 20 000 av de läkarbesök som nu görs vid lasarettet varje år ska i fortsättningen styras till Örebro eller Karlskoga. En viss del av regionens planerade operationsverksamhet som nu göres i Karlskoga eller Örebro ska flytta till Lindesberg.

Ledningen försöker övertyga oss om att den internmedicinska vården i länet ska gynnas genom att vår klinik ska fokusera på utbildning och forskning. Men det går ju inte att utbilda AT-läkare eller motsvarande om vi inte har någon jourverksamhet i kirurgi. Synd eftersom vi varit högt rankat i Sverige.

Vad det ska forskas på vet vi inte.

De 20 000 läkarbesöken kommer att vålla bekymmer. Hur ska transporterna ske?  För företagen innebär det att en anställds läkarbesök som i dag kan klaras av på några timmar i fortsättningen kan ta en hel dag. Frånvaro från arbetsplatsen kostar. Vem betalar resan. Många i befolkningen är gamla. Hur kan vi halvera bilåkandet till 2030 vilket en statlig utredning har föreslagit? Regionens förslag kräver fler transporter i privata bilar, taxibilar och ambulanser.

Vi har tillsammans med pensionärsorganisationerna, företagen och några anställda försökt klarlägga konsekvenserna av ledningens plan.

Om vi ser till personalen så har det redan uppstått en stor otrygghet. En del säger upp sig. En del kanske får finna sig i att åka till Örebro för att arbeta där. En del får sluta. De som blir kvar kommer att sakna sina arbetskamrater.

Om förslaget genomförs kommer det att få stora konsekvenser för hela samhället. Lasarettet är en stor arbetsplats vars tjänster väl kompletterar det industrin erbjuder. Utbudet av butiker kommer att minska. Befolkningen även i övriga orter i Bergslagen minskar. Vi kommer att se ett förfall.

Det mest anmärkningsvärda i det som händer är att kommunpolitikerna i norr, med några få undantag, inte gör ett dugg för att rädda personalen, lasarettet och samhället. Är de nedtryckta av kamraterna inom regionens politik? Är de bländade av den privata vården i Örebro? Är de bara lata?

De politiker som styr under denna valperiod kommer att bli ihågkomna som de som körde Bergslagen i botten genom att strunta i medborgarna och samhällets bevarande och utveckling. Vi medborgare vill leva vidare med ett blomstrande samhälle.

Ingemar Engstrand och Peter Jilke

Båda läkare med ett långt förflutet vid Lasarettet I Lindesberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.