INSÄNDARE/DEBATT. 24i har haft mängder med debattartiklar och insändare om framtiden för Lindesbergs lasarett under den senaste tiden, men i en ny debattartikel har läkarna Ingenar Enstrand och Peter Jilke lösningen på problemet. Läs debattartikeln här.
Regionledningen har tappat greppet om vården
1961 kunde man i Lindesberg inviga en ny lasarettsbyggnad. Verksamheten har varit framgångsrik. Såväl patient- som personalnöjdheten har legat i topp i Sverige. AT- läkarna har klassat utbildningsklimatet som högt.
År 2004 kunde vi stolt inviga en ny operationsavdelning i närvaro av drottning Silvia.
Men 1979 gjorde vi en tabbe. Både i Karlskoga och Lindesberg hade tidigare kirurgläkare slutat. Nya kirurger som var aktuella fick inte göra kejsarsnitt. Vi skulle behöva anställa fyra gynekologer på vardera stället för att få fortsätta med förlossningsvården. Det skulle bli dyrt och vi hade i övrigt inte tillräckligt med uppgifter för dessa. Vi ville vara duktiga i Lindesberg, tyckte vi. Så vi la ner förlossningsavdelningen. De pengar som friställdes i Lindesberg använde regionen för en utvidgad gynekologisk klinik i Karlskoga med förlossningsavdelning. För sin satsning på kvinnosjukvård får de numera statligt bidrag.
Vårt lasarett blev då det minsta i regionen och har sedan dess uppfattats som svagt. Vid alla de sparbeting som efter hand uppkommit har regionledningen förslagit nedläggning av kirurgi hos oss. Argumentationen har inte alltid varit riktig och ärlig.
År 2003 fick landstinget ekonomiska problem. Ett sparbeting på 250 miljoner kronor presenterades. Akutverksamheten i Lindesberg hotades. En namninsamling med krav på fortsatt drift av lasarettet anordnades av Lindesbergs Centrumförening och Bergslagsposten. Vi fick in nära 20 000 namnunderskrifter. Cirka 2 500 personer deltog i ett fackeltåg. Landstingsledningen vek ner sig.
Nu är vi där igen. Regionen behöver tillföras 400 miljoner kronor. Hälso- och sjukvårdsdirektören har presenterat en utvecklingsplan för hälso- och sjukvården. Kirurgakuten liksom specialistmottagningarna i Lindesberg ska läggas ner. Planen har svagheter. Det nämns inte att regionen äger 9 procent av aktierna i det privata sjukhuset Capio i Örebro. Capio ägs av det australiska Ramsay Health Care. Regionen betalar till Capio 100 miljoner kronor per år samt en extradel på 12,5 miljoner.
Direktören skriver själv i en artikel i NA den 17 oktober i år att när andelen äldre med stora vårdbehov ökar i förhållande till andelen i arbetsför ålder måste resurser som personal och lokaler användas så optimalt som möjligt. Nu är andelen över 65 år gamla 21,8 procent i Örebro län. Högst är den i Ljusnarsberg – 32,5 procent. I Kopparberg finns det inte någon ordinarie distriktsläkare. Ändå föreslår utredaren att specialistmottagningarna och kirurgakuten stängs vid Lasarettet i Lindesberg. De 100 miljoner kronorna gör, menar vi, större nytta om de används till specialistmottagningarna i Lindesberg i stället för de med samma utbud på Capio i Örebro.
I brist på personal är förlossningen stängd i Karlskoga. Men politikerna har lovat att öppna en förlossningsklinik igen. Vi bör betänka att vi med samma medel kan hålla igång kirurgakuten i Lindesberg.
I en verksamhet som ofta och under lång tid hotas av indragningar och kanske avskedanden sprider sig missmod. En del anställda säger upp sig och söker andra arbeten. Det är ett otrevligt sätt att minska en verksamhet. Direktörens utvecklingsplan bör stoppas i papperskorgen. Vi har tidigare i en artikel med titeln ”Sjukvård i en otrygg värld” diskuterat en alternativ väg för att inte bara klara dagens ekonomiska problem utan även ge en jämlik vård inom regionen.
Men nu vet vi att regionstyrelsens ordförande har ändrat strategi och säger att det egentligen inte är ekonomin som är det stora problemet för Lindesberg, det är bristen på allmänkirurger. Vi tror att det är en onödig oro. I dag har de tre sjukhusen en gemensam stab av kirurger inom en länsklinik. De får dela upp jourerna. Det har inte varit några problem med att få dem att ta jouren i Lindesberg. I vilket fall som helst så ska det ju utföras planerad kirurgi inom den slutna vården i Lindesberg. Då måste någon vara jour för dessa dygnet efter. Det löser också ett annat problem. Vi behöver platser för AT-läkare, dvs läkare under utbildning. De måste dygnet runt ha möjlighet att få hjälp av en äldre kollega, så kallad bakjour.
Ingemar Engstrand och Peter Jilke. Båda läkare.
Ofattbart att centrera allt till örebro!
Lindesberg har ett befolkningsunderlag som förtjänar lokal vård Att utöka i örebro riskerar enbart att ännu mera medel behövs för administration i stället för att pengarna används för vad vi behöver, d.v.s tillgång till lokal vård och lokal personal
Bra med insändare från er två.
Ni har insikt och erfarenhet från de här problemet.
Kan ni inte ställa upp som oberoende alternativt Lindesbergs lasarett parti?
Hur som helst. Mycket uppskattade insändare.