Engstrand och Jilke: Sundin framför tveksamheter

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Många är glada över politikernas pudel gällande nattkirurgen på Lindesbergs lasarett, men debattörerna Ingemar Engstrand och Peter Jilke menar i ett debattinlägg att högste politikern Karin Sundin (S) går ut med tveksamheter. Läs Engstrand och Jilket debattinlägg här.

Enklare kirurgiska och ortopediska besvär är inte alltid enkla

Många är väldigt glada över regionens beslut att erbjuda kirurgisk vård även nattetid i Lindesberg. Det är ett önskemål som PRO och företagarna i den norra länsdelen med kraft framfört. Likaså har vi, som arbetat på lasarettet, glatt oss åt beslutet.

Men när vi har glatt oss åt detta så framför Karin Sundin tveksamheter.  Hon säger att i Lindesberg ska man kunna ta emot patienter med enklare kirurgiska eller ortopediska besvär? Men vad som är enkelt vet inte Karin Sundin, andra politiker eller deras tjänstemän. Det går inte att i förväg klargöra i några styrelsebeslut eller förskrifter. Vad som först kan uppfattas som enkelt kan fort omvandlas till något allvarligt. Det hjälper inte att hon säger att just i Lindesberg ska en första bedömning göras av en behörig läkare.    

Vi menar att den som drabbas av akut sjukdom eller skada ska tryggt kunna vända sig till vilken av våra tre akutmottagningar som helst. På alla ställena så ska den först konsulterade läkaren avgöra vem som ska ta hand om fortsättningen. Han/hon själv, eller någon annan läkare eller kanske sjuksköterska, vid det egna lasarettet eller något annat sjukhus.

Det är tråkigt om inte Karin Sundin har noterat att Lindesbergs lasarett år 2018 fick högsta betyg i Sverige när patienterna fick bedöma. Det kom också bland de främsta när AT-läkarna gjorde sin bedömning.

Den generella beredskapen måsta höjas i svensk sjukvård har det sagts. Vi kan med glädje och tillfredsställelse konstatera att samarbetet under coronaepidemien varit god i vår region. Så exempelvis har IVA-patienter kunnat sändas från Örebro till Lindesberg.

Så, Karin Sundin. Om du inte tror, att alla de, som du är chef för inom regionen, är såväl skickliga som ambitiösa, kanske du ska fundera över ditt uppdrag.Peter Jilke och Ingemar Engstrand. Läkare.

3 Comments

 1. Mycket snömos av etablerade politiker som vill förhala drastiska beslut till efter valet.
  Än är det inte försent.
  Starta eget parti. Det är enda sättet att få kontroll på högsta beslutande nivå.
  Allt annat blir mkt liv och lite verkstad.
  Se på Region Jönköping som var på väg åt samma håll. Där startade sjukvårdsprofessionerna ett eget parti, BA(Bevara Akutsjukhusen) fick ca 30%av rösterna i de delar som hade de hotade sjukhusen, och 7 mandat i Regionfullmäktige. Tog plats i koalitionen som styr och har med sin närvaro visat de andra partierna vilka (överlagda) brister på konsekvensanalys som tjm förser politiken i sina underlag.
  BA har lyft blicken och skapat mer insyn även för övriga partier som tidigare levde i händerna på tongivande tjm.
  Detta är enda säkra sättet.
  Det är ännu inte försent vilket det är om 5 år när ni ser att ni blivit fintade.

 2. en riktigt och bra svar – man kan faktiskt jämföra det med Förlossnings situation i Karlskoga. De ha/hade kompetens för allt inomhus men fick bedöma om det skulle skickas vidare när saker inte stod rätt till men annars klarade och hade beredskap för det mesta – det här ä r som att ha en barnmorska på natten ……NEJ

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.