Engstrand och Jilke: Trixande med statistik är opassande

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Läkarna Ingemar Engstrand och Peter Jilke engagerar sig hårt för att Lindesbergs lasarett även i framtiden ska vara ett akutsjukhus dygnet runt. I ett debattinlägg skriver man att regionledningens trixande med sin statistik och gissningar är opassande. Läs debattinlägget här.

Vi i norr behöver vårt akutsjukhus

För att existerande företag ska kunna utveckla sig vidare och för att nya företag ska vilja etablera sig i den norra länsdelen måste området vara i ständig utveckling. Stagnation har en motsatt effekt. Med en neddragning på lasarettet i Lindesberg startar en nedgång.

På 1990-talet talade man om en närande och en tärande sektor i samhället. En person i offentlig tjänst var tärande medan en i privat tjänst var närande. Jag menade då, och gör det fortfarande, det finns ett ömsesidigt, om än komplicerat, beroende mellan de två likvärdiga parterna.

Omfattningen av ekonomin formas ytterst av förtagen. Deras vinster ger underlag för skatter och avgifter, direkt eller via deras anställda, som i sin tur betalar våra verksamheter i kommuner, landsting/regioner och stat.

För att locka folk att söka tjänster måste företagarna erbjuda sina anställda goda arbetsvillkor. Kommunerna måste därtill visa på goda levnadsvillkor för de anställda och deras familjer. När exempelvis Volvo i slutet av 1960-talet beslöt att förlägga en fabrik till Lindesberg så var de lockade av tomtmarker, en bra social service och ett nytt lasarett. Det sägs att de fanns en överenskommelse mellan å ena sida Volvo och å andra sidan landstinget och kommunen att akutsjukhuset skulle bevaras som sådant.

Reseavstånden är större i den norra länsdelen än i övriga delar av regionen. Många företag har verksamheten igång dygnet om. Närheten till ett akutsjukhus med såväl medicinsk som kirurgisk vård under dygnets alla timmar väger tungt. Nu har det från ledningshåll i regionen sagts att den kirurgiska vården inte är nödvändig på natten. Kirurgerna behöver sova då för att kunna arbeta effektivt på dagen. Mellan 21.00 och 07.00 kan jourhavande medicinläkare, vid sidan om sina egna cirka 1300 patienter per år, med bibehållen säkerhet, sköta även de ungefär 1200 kirurgfallen. Tro det senare den som vill. Oppositionen, så när som på Vänsterpartiet, tiger.

Regionens ledning har således till uppgift att förvalta de ekonomiska medel som företagen och deras anställda arbetar in. Syftet är att med dessa medel bidraga till att skapa ett samhälle som gynnar såväl lokalbefolkningen som företagen.

Företagarna vet hur företag ska skötas för att vara effektiva och inkomstbringande. Om de säger att ett akutsjukhus med jourhavande kirurger under dygnets alla timmar är en viktig del i deras strategi kan vi lita på att de har rätt.

Regionledningens trixande med sin statistik och gissningar är opassande!

Lindesberg 2020-05-23

Ingemar Engstrand och Peter Jilke

Läkare

4 Comments

  1. En mycket saklig o bra artikel av två personer som vet vad de skriver om.
    Gör om o gör rätt…
    Karlskoga är också drabbat av USÖ:s entraliseringsiver.

  2. Mycket bra insändare som sätter huvudet på spiken.
    Tänk att de som styr kan tillåtas förstöra akutsjukvården i Lindesberg och Karlskoga genom att lägga ner, stänga och försvåra.
    Det är helt förskräckligt och visar att våra liv inte är så viktiga, lite svinn får man räkna med.

  3. Är helt idiotiskt att transportera sjuka från norra delen av länet, förbi Lindesberg till Örebro.

    I Örebro får man en ny ambulansstation, för att koma ur stan inom rimlig tid.
    Sen när man kommer tillbaka med en dödssjuk, måste man ta sig in i stan. vilket tar ”orimlig” tid.

    Om det inte går att komma ut i rimlig tid, blir det nog så att naturligtvis,kommer många att dö i
    bilkö på väg in till USÖ

    Akutsjuka skall till Lindesberg, annat är helt knäpp.

  4. Om hela regionen ska gå under samma ”budget” så kan man ju räkna ut att ybermonstret USÖ slukar i princip ALLA resurser med alla utbyggnader och dessutom ett felaktigt parkeringshus! ”Landsbygden ska leva” ju tjena på vadå, avskrapet eller. Nu vet inte jag var norra gränsen går men ponera att jag hugger yxan i benet kl 21.30 någonstans i norr, satan vad länge jag då får ”vänta” på att få vård. Eller ska jag först till Linde för ”omplåstring” så att jag ev överlever transporten till USÖ eller hur funkar det, kan man ju undra?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.