Engstrand om dilemmat med Capio

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Debattören Ingemar Engstrand gör i några debattartiklar ett försök att summera vad som hänt sedan Lindesbergs lasarett öppnades och dessutom titta i spåkulan. Engstrand försöker också se framåt i kristider som nu. Läs det tredje inlägget här.

Lasarettet i Lindesberg skrotas

Våra skattepengar ska gå till ett privat sjukhus i Örebro

I sista minuten av de ledande regionpolitikernas möte med medborgarna i Lindesberg den 27 mars tog jag upp regionens kontakt med Capio. Jag tyckte nog att politikerna på scenen flackade med blicken. Regionstyrelsens ordförande kom med en kommentar med oklart innehåll. En ledande socialdemokratisk kommunpolitiker sade sig inte känna till regionens Capiokontakter.

Då tänker jag som så att den offentliga sjukvården bekostas av skattemedel och avgifter. Den privata förväntas bekostas av vårdbolag och likaså avgifter. Men nu är det så att regionen har köpt in sig i Capio och äger 9 procent av kapitalet. Capio erhåller vidare varje år enligt avtal 100 miljoner kronor från regionen samt ytterligare under några år 12,5 miljoner kronor. Då är det enligt min uppfattning inte längre en privat verksamhet. Men regionens ledning har inte talat offentligt om detta. Den lämnar ifrån sig den rätt att leda organisationen som den har inom den offentliga vården. Ledningen överlämnas i stället till den formelle ägaren Ramsay Health Care som har sitt säte i Australien. Jag vill kalla Capio för Pseudoprivat.

Många anser att den privata vården är effektivare än den offentliga. Men man har då inte förstått att utbildningen av läkare sker inom den offentliga vården. Utbildningen till läkarlegitimation tar minst sju år. För att därefter bli specialist tar det fem till tio år. Den utbildningen sker under ledning av färdiga specialister. Utbildningen skäl tid från både lärare och elev.  Den privata vårdgivaren kan sedan anställa den färdigutbildade läkaren och behöver inte lägga ut pengar på utbildning och bedriver heller inte forskning. Läkaren är hos dem 100 procent effektiv från början.

Nu saknas det pengar för regionens finansiering. Regionens ledning vill därför minska utgifterna i Lindesberg och såväl lasarettet som primärvården ska dra ner sina kostnader. I praktiken läggs lasarettet ner. Regionen har inte föreslagit någon minskning av sin insats i Capio.

Regionledningen har flera gånger tidigare fuskat med verklighetsbeskrivningar.

Vad ska man göra för att slå hål i den betongvägg som omger regionledningen i Örebro?Ingemar Engstrand

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.