Engstrand om skattens betydelse

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Debattören Ingemar Engstrand gör i några debattartiklar ett försök att summera vad som hänt sedan Lindesbergs lasarett öppnades och dessutom titta i spåkulan. Engstrand försöker också se framåt i kristider som nu. Läs det fjärde och sista inlägget här.

Vi i Sverige får mycket för dina pengar Leif Östling.

”Vad fan får jag för mina pengar”? Den frågan ställde Leif Östling, då ordförande i Svenskt Näringsliv, år 2017. Det är inte frågan om annat än att han och många andra betalar väldigt mycket pengar i skatt. Det gör de för att de är framgångsrika när de leder företag. Men när det kommer till kritan är det så att framgångarna inte bara beror på deras egna insatser utan även på att många andra deltar i utvecklingen av samhället och inte minst på alla som arbetar inom deras företag.

Delvis är det en slump som avgör vilka som har mest nytta av pengarna. För de yngsta är det väl inte så stor tvekan. Vi har mödravårdscentraler, förlossningsavdelningar, barnavårdscentraler, barnomsorg och skolor. Allt detta betalas till större delen med skatter, det vill säga bland annat med Leif Östlings pengar.

I andra ändan av livet kommer de stora problemen. Efter uppnådda 65 års ålder börjar det. Vilka kan betala hjälpen med egna medel? Ett strejkande hjärta kan kosta 100 000 kronor. Varje år får cirka 10 000 gubbar prostatacancer – var femte i varje årskull. 2 000 dör av det. Drygt 8 000 kvinnor får varje år bröstcancer. Cirka 150 000 personer i Sverige lider av Alzheimers sjukdom.

Många äldre klarar inte själva det dagliga livet. De behöver hjälp. Det är allt från att få hjälp med mat till att tvätta efter läckande urinvägar och hålla någorlunda städat. Kanske är de beroende av särskilda boenden av något slag. Pensionerna är begränsat stora. Både kommuner och regioner har svårt att finansiera nödvändiga åtgärder.

Om vi vill ha ett samhälle som vi inte behöver skämmas för måste vi lita till de skatter som den arbetande delen av befolkningen kan betala in.

Så vi måste ha tillit till Leif Östling och många andra. Ansvariga för kommuner och regionen måste ha modet att, med bland annat skattemedel, driva samhället, inklusive skolor och sjukvård, vidare på ett anständigt sätt även i Region Örebro läns norra del.

Ingemar Engstrand

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.