Entusiaster nystartar biografen i Frövi

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG/NÄRINGSLIV
Cecilia Lindo, maken Dean Lindo och fastighetsägaren Daniel Andersson.

FRÖVI. Entreprenören Dean Lindo och hans hustru Cecilia, som båda bodde i South Carolina i USA till för tre år sedan, startar nu upp insomnade biografen i Frövi – och hoppas att det blir en nystart för hela samhället.

– Bio är kultur, förklarar Dean Lindo. Tiden förändras, men det kommer alltid att finnas behov av en biograf.

Dean Lindo är en hängiven entreprenör. Hans hustru Cecilia är något mer jordnära och tillsammans är de förmodligen en superkombination.

– Alla samhällen bör ha en biograf, säger Dean.

– Dean kom hem med en idé och på den vägen är det, säger Cecilia.

Historien är en sak i sig. Cecilia och Dean träffades på Örebro Universitet när Dean var utbytesstudent och Cecilia ”vanlig” studerande. När Dean skulle flytta hem till USA valde Cecilia att följa med och efter åtta år i USA valde paret att flytta till Sverige och Örebro. För något år sedan flyttade paret närmare barnens mormor, som bor i Frövi, och det var då någonstans som planerna började smidas.

– Jag tecknade medlemskap i gymmet i Folkets hus då jag träffat Daniel Andersson tidigare och Daniel berättade att han ägde fastigheten, säger Dean. Sedan visade Daniel mig runt och till slut kom vi till biosalongen och då var jag såld.

Daniel Andersson är S-politikern som förmodligen sitter i riksdagen när den öppnar efter sommaruppehållet, men också den som gjorde en riktig chansning som köpte Frövi Folkets Hus för fem år sedan. Idag är fastighetens samtliga 3200 kvadratmeter uthyrda och Daniel är väldigt nöjd att biografen åter kan bli en tillgång för invånarna i Frövi.

– Det har inte visats någon film här på åtminstone 15-16 år, säger Daniel. Men jag är uppvuxen i Frövi och kommer så väl ihåg när jag var här och såg Jurassic Park första gången och jag inte riktigt hade åldern inne. Det är flera som har frågat mig om jag vill hyra ut bion, men jag har inte riktigt känt att det har varit rätt – förrän nu. När Dean berättade att de vill visa filmer för barn och äldre Frövibor, kände jag att det var rätt tillfälle och nu är vi där och de första filmerna har visats.

Att en biograf i Frövi 2018 skulle kunna bli en guldgruva är en svårlöst ekvation, men med Dean och Cecilias entusiasm och Daniels känslor för Frövi gick allt att lösa.

– Jag har aldrig räknat med att tjäna några pengar på biografen, säger Daniel Andersson. Men biografen är ändå fastighetens diamant. Visst är det lite pro bono från min sida, men jag hoppas att det ger något tillbaka till det Frövi jag älskar.

Dean Lindo lade fem månader på att få projektet i hamn. Kontakter med Folkets Hus centralt, distributörer av film och entreprenörer som kunde göra en toppklassbiograf av den gamla biografen i Frövi.

– Visst var det mycket jobb, säger Dean. Men 2,2 miljoner kronor senare har vi en biograf i toppklass.

De 224 platserna i salongen är orörda, men allt som rör själva biovisningen är utbytt mot supermodern digitalteknik, länets nästa största bioskärm och ett ljud som skulle få det värsta åskväder att blekna.

– Och vi väljer själva vilken repertoar vi vill visa, säger Cecilia och Dean.

De tjuvstartade redan förra veckan och har mötts av positiva Frövibor.

– Vi startade med barnvagnsbio klockan 11 i onsdags, berättar de. Och det började bra. Dessutom ska vi visa film för de lite äldre, eller vem som helst, varje onsdag eftermiddag. Och utöver det blir det filmer som folk vill se, liveopera och vi kommer även att starta en filmklubb.

– Och precis som i USA blir det specialpris för blåsljuspersonal och militärer, säger Dean. Dessa betalar bara 80 kronor för en film, och jag hoppas verkligen att de kommer.

Till en början kommer det att bli film fem dagar i veckan. Onsdagar blir det ordinarie filmutbud plus barnvagnsbio plus seniorbio och torsdag till söndag blir det minst en vanlig film som visas.

Sugen att gå på bio i Frövi? Kolla på https://yankeetheater.se/ eller på https://www.facebook.com/YankeeTheaterFrovi/.

På scenkanten. Här kommer mycket att kunna hända.
Dean Lindo är entusiasten. Här visar han den nya digitala biografutrustningen.
Dean Lindo är jänkare. Såklart är det biobesökarna som måste bestämma om de vill dricka Coke eller Pepsi.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.