Ewa-Leena Johansson: Halvtid Ljusnarsberg

i INSÄNDARE/DEBATT/Okategoriserade

Jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i oktober 2002 men tycker fortfarande att det är en spännande utmaning att ha medborgarnas förtroende och att leda det politiska arbetet i Ljusnarsbergs kommun. Jag känner energi, vilja och glädje i uppdraget! Så inledde jag årets kommentarer kring senaste årsredovisningen.

Halvvägs in i mandatperioden kan vi redan summera ihop väldigt mycket som hänt utöver de vanliga kommunala kärnverksamheterna som bedrivs varje dag. Förra året duggade invigningarna tätt. Nämnas kan lagerlokalerna vid bryggeriet, äldreboendet Koppargården, förskolan Garhytteskolan och bowlinghallen. Inget dåligt resultat i en mindre kommun.

Från vårt parti har vi återigen gått till val på att fortsatt arbeta för en stabil kommunal ekonomi och det har kostat oss nåt mandat vid varje val men vi har valt att vara ärliga. Jag skulle redan nu vilja starkt markera att kommunen inte på något sätt befinner sig i ekonomisk kris, vilket många tycks ha fått för sig. Vi är en mindre kommun och har därmed en mindre kommunkassa men den är vi väldigt försiktiga med och har genom tuffa beslut under snart tio år lyckats med positiva årsresultat med nästan 70 miljoner, vilket är helt i enlighet med vårt uppdrag. Under alla år har vi också medvetet valt att inte höja skatten, den är en värdefullt sparad reserv den dagen vi kommer behöva tillskott i kassan.

Kommunens kanske viktigaste verksamheter är ändå våra kärnverksamheter och där har vi i samtliga fastställt program för hela mandatperioden. Vi anger strategiska vägval och anger mål som ska säkerställa kvalitets- och servicenivåer. Politik är att vilja sa Olof Palme och nog vill vi mycket, mycket mer än vad vi idag kan leverera. Därför blir vårt främsta uppdrag att prioritera mellan olika insatser men jag är helt övertygad om att vi redan inom befintliga medel kan förbättra mycket.

Innerst inne är jag stolt över allt vi lyckas göra – men det är också mycket jag inte är nöjd med. Fortfarande finns mycket jag vill förändra, vissa saker är lättare andra kräver både resurser och mer tid att förändra. Till exempel en höjd kaxfaktor och höjda ambitioner parade med en positiv utveckling utifrån våra egna förutsättningar.

Även om jag skriver ”jag” så är jag oerhört ödmjuk inför det faktum att den viktigaste anledningen och framgångsfaktorn för Ljusnarsbergs kommun är allas vår förmåga till anpassning och vilja till samverkan. Tillsammans blir vi starka, tillsammans kan vi förverkliga vår vision 2020. Tankens kraft är stor! Som vi tänker handlar vi!

Ewa-Leena Johansson (S), Ljusnarsberg

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.