Felix Blomqvist får priset för Årets idrottsprestation för andra året i rad.

Felix mot nya medaljer

i NORA/SPORT

NORA. De flesta har tagit upp båten och ställt in utemöblerna. Men för Felix Blomqvist fortsätter träningen på vattenskidor ända in i oktober.

– Det blev lite kallt nu på slutet, säger Felix när 24i träffar honom en kall söndag i oktober. Termometern visar 9 grader i vattnet.

Felix började att åka vattenskidor vid fyra års ålder. Intresset för sporten är stor i familjen. Pappa Peder tränade mycket som yngre och Felix båda bröder är flitiga åkare vid Åsbosjön i Nora.

Nästa säsong flyttar Felix upp en klass och tävlar då som junior. Farten och höjden höjs och konkurrensen blir tuffare.

– Det blir tufft första året, berättar Felix.

Men Felix är nöjd med sitt avslut i ungdomsklassen. I augusti kom han hem från EM i Holland med tre guld i hopp, slalom och kombination. I somras hann han med  svenskt rekord i slalom i Knäred och hopp i Ambjörnarp.

Meritlistan är lång, som 14-åring har Felix slagit svenskt rekord för ungdom inte mindre än vid åtta tillfallen. I våras rankades han som etta  i världen, så även om han blir yngst bland juniorerna nästa säsong så tror han att han kommer att kunna bjuda på hårt motstånd.

Vissa konkurrenter kan träna året runt men i Sverige väntar en lång tids vila nu för vattenskidsporten. Men Felix tar det med ro, nu börjar bandysäsongen och det är ett bra komplement till vattenskidorna.

När vattentemperaturen kommer upp till drägliga nivåer i maj så börjar träningen. Under sommarmånaderna tränar Felix tre till fyra gånger om dagen sju dagar i veckan. För tredje året i rad har det också blivit en träningsresa till Florida på vår vintern. Första gången var Felix 12 år när han åkte själv till USA.

– Det har varit väldigt utvecklande både mentalt och språkmässigt, säger Felix.

Och han tyckte aldrig det var otäck inte ens när ett stort askmoln satte stopp för hemresan. Askmolnet förlängde träningsresan ytterligare en vecka.

Det var inte så tråkigt, skrattar Felix. Hemma satt mamma Helena och var orolig.

På nästa träningresa får han sällskap av brodern Alex, elva år, till Florida. Familjerna där är jättetrevliga och tar hand om ungdomarna från Sverige. Tränarna har hjälpt Felix att få ett fungerande koncept med träningen. Och det har gett resultat. Inte konstigt med en av världens bästa tränare.

Men Felix tror att han har stor talang själv. Han har vinnarskalle och berättar att han är större an de andra tävlande. Några skador som benbrott och problem med ryggen har inte satt stopp för Felix. Tvärtom har det stärkt honom att han kommit tillbaka varje gång. Nu väntar förebyggande träning för att stärka ryggen för att kunna tävla med bättre resultat nästa säsong.

Ambitionen är att fortsätta utvecklas och just nu är det hopp som gäller, för det är den gren som går bäst. Som junior öppnar sig nu nya tävlingar och han hoppas på att få tävla i VM. US Masters och andra större tävlingar drömmer han också om.

Felix meriter:

2 EM-guld i hopp

EM-guld i slalom och kombination.

EM-silver i lag

6 SM-guld

7 SM-silver

2 SM-brons

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.