Malena Frööjd, Gudrun Schyman och William Grönlund vid ett möte med Fi.

Feministiskt initiativ i Nora går på sparlåga

i ETTAN/NORA

NORA. Det har varit tyst kring Feministiskt initiativ i Nora under ganska lång tid och sedan pandemiutbrottet har partiet inte alls synts till.

-Pandemin tog hårt på oss, säger förre ordföranden William Grönlund. Innan hade vi fortfarande ångan uppe, men restriktioner har stängt ned oss succesivt.

Det hände mycket kring Feministiskt initiativ inför valet 2018, men ändå lyckades Fi inte få tillräckligt många röster i kommunvalet i Nora för att ta plats i kommunfullmäktige.

– Sannolikt kommer vi inte att ställa upp i nästa val, om det inte tillkommer nya eldsjälar som vill driva en tydlig lokal feministisk politik. Det skulle verkligen behövas. Vi skulle bli så glada, säger William Grönlund.

William själv ser dock mest framåt. Nu satsar han istället all sin kraft på Klimatalliansen. Ett samarbete på nationell nivå med syfte att förskjuta debatten under valrörelsen till att handla om den existentiella kris vi befinner oss i – klimatkatastrofen, som han väljer att benämna den. Det är många välkända namn med. Anders Wijkman, Kristina Persson och Gudrun Schyman för att nämna några.

– Den sistnämnda, Gudrun, kommer förövrigt till Föreningarnas hus i Örebro nu på måndagen den 15 november. Vi sätter igång klockan 18.00 säger William och ler brett. Det här är verkligen inte en rörelse som går på sparlåga. Människor har börjat fatta allvaret. På knappt fyra veckor har vi fått mer än fyrahundra medlemmar. Och de möten som hittills hållits i Malmö och Göteborg har varit knökfulla. Jag tror detta är en rörelse som ligger helt rätt i tiden. Något radikalt måste ske nu.

William talar med eftertryck och det återstår väl att se, både om feministiskt initiativ kan få en nystart och om den nystartade Klimatalliansen lyfter.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.