Fler män än kvinnor

i HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA/Okategoriserade
Skatt
58 % män i Lindesbergs kommunfullmäktige.

BERGSLAGEN. Det är fortfarande fler män än kvinnor i kommunfullmäktige i Bergslagskommunerna. Trots att de flesta partierna har varannan damernas på sina valsedlar.

I hela riket är snittet 43 procent kvinnor i kommunernas högst beslutade organ, kommunfullmäktige. Dit väljs ledamöterna direkt av medborgarna på valdagen. Men hur kommer det sig att kvinnor fortfarande är underrepresenterade i fullmäktige?

Nora kommunfullmäktige sticker ut med att vara sämst där enbart 38 procent av de ordinarie ledamöterna är kvinnor. Det största partiet, Socialdemokraterna, har en uttalad policy med varannan damernas men trots det är bara 40 procent kvinnor ordinarie i kommunfullmäktige.

– Ursprungligen var det varannan damernas, men tyvärr har flera hoppat av, säger Arbetarpartiets ordförande Svenerik Nykvist.

Ritha Sörling, kommunstyrelsens ordförande Hällefors
Ritha Sörling, kommunstyrelsens ordförande Hällefors

De små partierna och nya partierna sticker ut negativt när det gäller jämställdheten. Både i Norapartiet och i Hällefors oberoende är det enbart män som representerar i kommunfullmäktige.

Men när det gäller de riktigt inflytelserika posterna briljerar Bergslagskommunerna med tre kvinnliga kommunstyrelseordförande av fyra möjliga.

– Jag har sett en förändring under mina tio år som aktiv politiker och jag tror att det är här för att stanna, säger Ritha Sörling, kommunstyrelsens ordförande i Hällefors kommun.

I hela länet har kvinnors inflytande på de riktigt stora posterna ökat. Både i landstinget och regionförbundet sitter det kvinnor med makt.

Kommun ……. Totalt antal ledamöter …… % kvinnor
Nora Kf 34 38 %
Nora Ks 15 40 %
Lindesberg Kf  45 42 %
Lindesberg Ks 15 47 %
Hällefors Kf 31 45 %
Hällefors Ks 11 36 %
Ljusnarsberg Kf 31 45 %
Ljusnarsberg Ks 11 27 %
Kf ordförande 4 25 %
Ks ordförande 4 75 %

Så här se fördelningen ut i de olika kommunerna. Kf står för Kommunfullmäktige och Ks står för Kommunstyrelse.

ANNA MAGNUSSON
anna.magnusson@24i.se
 
 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.