För få drograttfyllor på 24i

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Tidigare skrev 24i ofta händelsenotiser när polisen rapporterade stoppade förare som misstänktes för drograttfylleri, men dessa notiser har i stort sett upphört. Varför?

-Notiserna borde kanske bli fler och fler, men blir på ett sätt ointressanta i det dagliga flödet då polisen inte kan ge någon annan information än att någon är misstänkt, säger Tomas Källberg, 24i. Vid en vanlig misstanke om rattfylleri avseende alkohol finns ju alltid ett utandningstest och ett blodprov.

När 24i startade 2012 var inte drograttfylleri något vanligt brott i Bergslagen, men har under den senaste 10-årsperioden haft en oroväckande utveckling, men där det är svårt att koppla polisens misstankar vid vägkanten med någon vetenskaplig numerär.

Idag är drograttfylla ett betydligt större problem än alkoholrelaterad rattfylla, åtminstone om man ska tolka Brottsförebyggande rådets statistik över anmälda brott. I Lindesberg finns dubbelt så många misstänkta drograttfyllerister som alkoholrattfyllerister och i de övriga tre kommunerna är drograttfylleristerna tre gånger så många som de andra.

Vid en alkoholtest utefter vägen har polisen sitt sållningsinstrument, som visar om man är på rätt eller fel sida om 0,2 promille som specificeras med ett blodprov, men när det kommer till drograttfylla är det inte lika enkelt. Polisen måste misstänka en bilist innan test och testen är än så länge trubbiga och dyra. Polisen kan göra okulära besiktningar, kanske gör man ett salivtest, och vid fortsatt misstanke kan föraren tas in för provtagning i form av blodprov och urinprov. Dessa prov visar amfetamin, opiater, kokain och cannabis, men många av de droger som idag säljs på nätet och är syntetiska och kan inte upptäckas.

I polisens rapporter står det oftast ”Föraren får åka med patrullen för provtagning och resultatet på provet får visa om föraren har gjort sig skyldig till brott” och de första tio gångerna man läser detta kan det förefalla auktoritärt, men när man vet att det kan dröja mycket länge mellan denna misstanke och eventuell lagföring, blir nyhetsvärdet väldigt begränsat. Av den anledningen skriver 24i sällan notiser om drograttfylleri numera.

Det är svårt att läsa sig till vad de ökande misstankarna om drograttfylleri leder till. Den långa tid som åtgår mellan brottsmisstanke och eventuell lagföring gör att andra problem stökar till statistiken. Lagföring av misstänkta drograttfyllon ligger på knappt 60 procent, enligt BRÅ.

Så här har de senaste åren sett ut i Bergslagen (2022 prel).

Misstänkt rattfylleri alkohol                  Misstänkt rattfylleri narkotika

2019             45                 62

2020             50                 131

2021             42                 138

2022             42                 102

Fotnot: Under Coronapandemin gjordes betydligt färre utandningsprov gällande båda rattfyllerimisstankarna.

1 Comment

  1. Förut skrev de jämt om drograttfyllor, men bara på Hällefors sidan. På de andra sidorna var det i regel positiva nyheter

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.