Föräldrarna till förskolebarnen bestörta

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Föräldrarna till förskolebarnen vid Soltunets förskola i Nora slogs med näbbar klor för att förskolan skulle få vara kvar, men de styrande politikerna ignorerade föräldrarna och lade ner. Nu har man för lite förskoleplatser och föräldrarna är bestörta.

Öppet brev till styrande politiker i Nora (S, M, L, KD och C)

Den 22 september 2021 beslutade ni att lägga ner Soltunets förskola. Ni valde då att inte lyssna på argument från oss föräldrar och från oppositionen om att barngruppernas storlek skulle öka, att det inte skulle vara bra för barnen, att man behövde ha en långsiktig plan innan man lägger ner fungerande verksamhet, osv.

På Nora kommuns hemsida går nu – bara ett drygt halvår senare – att läsa att ni den 8 juni 2022 hade ett extrainsatt sammanträde i Barn- och ungdomsutskottet med anledning av den akuta bristen (!) på förskoleplatser i kommunen.

De här nyheterna gör oss bestörta. Hur gärna vi än skulle vilja är det tyvärr svårt att se på vilket sätt som era handlingar har varit för barnens, eller för den delen ekonomins, bästa. Vi vill därför återigen be om svar på några av de frågor vi försökte fråga er innan ni fattade beslutet, och kanske också kunna få någon förklaring till vad som nu händer. Vi hoppas att ni kan komma med ett klargörande, för som vanlig medborgare känns det här agerandet svårt att förstå.

  • Gjordes någon ny undersökning av hur många barn som flyttat till Nora och hur barnomsorgsköerna såg ut, och stämdes det av med vårdcentralen hur många barn som var inskrivna på BVC och hur många barn som väntades födas inom den närmaste framtiden?
  • Eftersom ni inom loppet av några månader la ner både en förskola och pedagogisk omsorg ville vi också veta hur ni, förutom att ytterligare öka på antalet barn per barngrupp, skulle hantera om det blev fler barn inom förskoleverksamheten än vad ni räknat med.

Detta var två av alla de frågor som vi, utan att få svar, ställde till er politiker inför att beslutet skulle tas. Nu är de högaktuella igen och det är säkerligen fler än vi föräldrar som vill veta hur ni planerar att detta ska bli en långsiktig och väl genomförd besparing. Speciellt eftersom förslaget enligt protokollet verkar vara att bygga ytterligare, tillfälliga ”moduler” till kommunens barn. Det låter dyrt?

Ytterligare frågor utifrån nuvarande situation:

  • Hur mycket pengar har ni faktiskt sparat på att lägga ner Soltunet? Var det värt det? Vi vet att ni inte sagt upp hyreskontraktet för lokalen (dvs den har fortsatt kosta pengar trots att ingen förskoleverksamhet bedrivits där), och att ni redan under våren varit tvungna att öppna upp en ny avdelning på Hagbyängens förskola pga det stora barnantalet. Nu diskuterar ni alltså dessutom att bygga moduler för att lösa den akuta situationen, hur stor är den faktiska besparingen i dagsläget?
  • I den budget ni klubbade igenom för bara några dagar sedan finns vad vi kan se inte några extrapengar för att utöka barnomsorgen. Om ni fortfarande kommer vara i majoritet efter valet, hur ser er plan framåt ut för att både omedelbart och långsiktigt lösa barnomsorgen i Nora?

Emma Gunnarson, Oskar Gunnarson, Alexandra Mathisen, Erik Mathisen, Sebastian M, Carolina Sköld, Johan Westring, Johanna Westring, Kristoffer Wikström, Åsa Wikström och Sandra Åsling Föräldrar till barn på f.d. Soltunets förskola, Nora

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.