Ett svidande nederlag för kommunalrådet Tom Rymoen (M).

Förskolan klarade sig genom återremiss

i ETTAN/NORA

NORA. Den politiska majoriteten i Nora fick på onsdagskvällen se förslaget om en nedlagd förskoleavdelning på Soltunet grusas – åtminstone tillfälligt. Med en så kallad minoritetsåterremiss kunde oppositionspartierna skjuta fram stängningen och frågan ska nu beredas på nytt.

Efter en gigantisk debatt i kommunfullmäktige på onsdagen stod till sist den politiska majoriteten i Nora inför en ny förlust. Hårdnackat har man drivit frågan om nedläggning av en förskoleavdelning på Soltunet, men oppositionen, inklusive Vänsterpartiet, samlade ihop 12 av de närvarande 44 rösterna och fick därmed igenom en så kallad minoritetsåterremiss.

Debatten var inte speciellt välstrukturerad och det kändes ibland som om argument föddes i talarstolen. Oppositionen vill inte lägga ned någon försoleavdelning över huvud taget, men den politiska majoriteten menade att det är en ekonomisk nödvändighet att minska antalet platser, då pandemin har inneburit att betydligt färre barn har fötts.

Problemet för den politiska majoriteten hänger samman med att man arbetar efter en vision, som innebär att Nora kommun ska öka från dagens 10700 invånare till 13000 år 2030. Hur man ska kunna locka nya boende till Nora utan förskoleplatser är svårbesvarad fråga.

När frågan om nedläggningen kommer tillbaka till kommunfullmätige är det ingen vet. Chansen finns att förslaget hamnar i frysboxen, då man eventuellt tycker att man kommer för nära valet 2022 för att våga föreslå nedläggning igen.

1 Comment

 1. Det som de ledande säger i Nora, är ”snömos” ! Den utlovade ”dialogen” med
  de så kallade ”medborgarna” finns inte.

  Kindergarten där man förvarar barn i jätteleika ”läger”, skall till varje pris genomföras. Frågan är varför man satsar allt på att köra över innevånarnas
  behov och önskemål.

  Med tanke på vilken historik ledningen har handlar det nog om byggpengar.
  Byggmästarmiddagar med sillbricka och ”schnaps” helstekt spådgris konjak och cigarr. Kanske turisbyrån kunde locka några från det gamla gardet att återvända till Nora.

  Demokratin i Nora har ”vaporerat” och gnälliga barnfamiljer kan dra någon annan
  stans.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.