Linde Energis vd Jens Isemo och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson avtäcker den gröna laddaren.

Första snabbladdaren invigdes i Lindesberg

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG/NÄRINGSLIV
Linde Energis vd Jens Isemo och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson avtäcker den gröna laddaren.

LINDESBERG. Det ska vara enkelt att köra elbil i Lindesberg. Det sade Linde Energis vd Jens Isemo när en ny snabbladdstation vid Enelly’s i Lindesberg invigdes på onsdagen.

Det råder ingen tvekan om att Lindesbergs kommun är länsbäst när det handlar om att möta den kraftiga försäljningsökningen av elbilar. Med ytterligare en satsning investerar nu Linde Energi i ytterligare 15 laddstationer och en förbättring av elnätet – allt för att möta utvecklingen. Över hälften av länets laddstationer finns i Lindesbergs kommun.

– Med publika laddstationer törs kanske ännu fler köpa en elbil, säger Jens Isemo. Här i Lindesberg samverkar Lindesbergs kommun, Linde Energi och Libo i utvecklingen och som driftoperatör har vi gått in i ett samarbete med företaget Clever.

Det ligger förstås i Linde Energis intresse att ligga i framkant av utvecklingen. Elbilsförsäljningen ökar explosionsartat och kommer inom några få år att ställa krav på att laddstationer finns och att elnätet är rustat för att möta omställningen.

Nu investerar vi i en snabbladdstation och 13 strategiskt utplacerade laddstationer i Lindesberg samt en i Frövi, förklarar Isemo.

– Det här är både en miljöfråga och en fråga om att utveckla Lindesberg och göra kommunen attraktiv, säger kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson. Det är viktigt att vi vågar göra dessa satsningar trots ett tufft läge.

Parallellt med satsningen på laddstationer investerar alltså Linde Energi i sitt elnät och man hoppas kunna öka investeringstakten framöver.

– Idag investerar vi för ungefär tio miljoner per år, berättar Joakim Johansson, chef för affärsområde el. Vi hoppas kunna ha ett investeringsmål på 15-20 miljoner i framtiden.

Ett 25-tal inbjudna deltog i invigningen av den nya snabbladdstationen vid Enelly’s. Jens Isemo och Irja Gustavsson avtäckte den gröna stationen och elbilspionjärerna Thomas och Lina Marklund fick agera första kund att utnyttja stationen. Efter lite krångel hoppade laddaren igång och Marklunds Tesla kunde snabbladdas.

Jens Isemo berättade om att man vill göra det enkelt att köra elbil i Lindesberg.
Thomas Marklund backar in Teslan till den nya snabbladdaren.
Lina och Thomas Marklund fick ta emot det första Clever-kortet som pionjärer för elbilbilister i Lindesberg.
Det tog en stund innan Teslan fick ström.
Ett 25-tal inbjudna fanns på plats utanför Enelly,s när den nya snabbladdaren invigdes.
Clever heter företaget som ska sköta drift och ekonomi av laddstationerna i Lindesberg.

2 Comments

  1. Kul grej !

    Om jag kommer med min Tesla, tankar jag givetvis
    gratis, eftersom det är en prestigebil inom kommunen.

    El är väl gratis inom kommuneliten ?

  2. Vad kostar en elbil?Nyfiken om det verkligen är så miljövänligt i längden.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.