Kommundirektören Henrik Arenvang och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson initierade en presskonferens.

Fullt upp för kommunledningen med Corona

LINDESBERG. Vid en hastigt sammankallad presskonferens på måndagseftermiddagen förklarade kommundirektören Henrik Arenvang och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S) vad som gjorts och görs i Lindesbergs kommun sedan coronapandemin satte klorna i samhället.

-För bara några veckor sedan var det ingen som trodde att något som detta var möjligt, säger Henrik Arenvang. Nu vet vi inte om de beslut vi tar idag gäller i morgon.

Coronavirusets framfart har påverkat hela samhället och alla dess funktioner och för kommunledningen i Lindesberg är läget detsamma som i alla landets 290 kommuner. Ändå valde man i Lindesberg att sätta sin krisledningsstab i skarpt läge redan den 27 februari och fram till idag har krisledningsstaben haft 12 möten – i stort sett varannan dag.

-I krisledningsstaben försöker vi analysera, dokumentera och kommunicera, säger Henrik Arenvang. Vårt uppdrag är att säkerställa det kommunala arbetet och se till att vår omsorg fungerar.

I ett krisläge, som det som nu råder, måste prioriteringar göras dagligen, och det är, just nu, av största vikt att kommunen lyckas hålla igång sina förskolor, fritidshem och grundskolor – samt att se till att kommunens äldreboenden och hemtjänsten fungerar utan större störningar.

-Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men har också ett stort stöd från Region Örebro län, Länsstyrelsen och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Och vi tittar på våra sjuktal och bemanningen hela tiden, berättar Arenvang.

-Just nu har vi ett 100-tal sjukskrivna av 800 inom socialförvaltningen och inom skolan är ungefär 20 procent sjukskrivna för tillfället.

-Vi klarar av vårt uppdrag som det är nu, slår Arenvang fast.

Politiskt råder ingen åsiktsskillnad, enligt Irja Gustavsson. Alla partier är överens om att låta pandemin försvinna innan vi återupptar den vanliga politiska debatten.

-Det som jag ser som det viktigaste är att vi inte sätter demokratin ur spel, säger Irja Gustavsson. Men det känns, och jag tror, att vi kommer att hitta bra lösningar.

I realiteten betyder det att de politiska besluten skjuts på framtiden. Endast de lagstyrda och tvingande besluten kommer att fattas och motioner, interpellationer och annat kommer att få vänta till dess covid-19 härjat färdigt.

-Vi har en politisk krisledningsnämnd som aldrig är satt i så kallat stabsläge, säger Irja Gustavsson. Vi har ännu inte gjort det ens nu, och jag hoppas aldrig att vi behöver göra det. Vi hanterar enbart de politiska frågor vi måste, och det har inte varit några problem så här långt.

Frågor som 24i fått om varför hemtjänsten åker runt utan skyddsutrustning och om det kommer att bli något studentfirande i år, ligger såklart långt ned på agendan, men Irja Gustavsson säger att båda frågorna ändå är aktuella.

-Jag vet att frågan om studenten kommer att behandlas i veckan och frågan om hemtjänsten har vi fått från flera håll.

Kloka ord. * Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. * Sträva efter största möjliga normalitet. * Var rädd om dig själv och om andra.

7 Comments

 1. Centern går ut och hyllar Kommunen att de skött Covid19 så bra och här läser vi detsamma.
  Alla jobbar hårt och är så duktiga!?! Fullt upp ?? Och vi på golvet får klen information.
  ”Rutiner för coronautbrott” först i April?
  Säkerställa arbetet och se till att verksamheten fungerar?
  Hur tänkte man här ??
  Det hjälper inte att sitta på kontor och diskutera och besluta saker utan att berörda får viktig information!!

  Under all kritik !!

 2. Irja Gustavsson säger att båda frågorna är aktuella.. Dock borde endast en sak vara aktuell och prioriterad. Återstår att se om politikerna kan klura ut var fokus borde ligga?

 3. Om Hemtjänsten går runt till olika gamla utan skyddsutrustning så föreligger det en klar smittorisk. Borde väl ha varit prio ett om man nu menar allvar med att gamla skall skyddas.

 4. ”Den riktiga Pomperipossa” håller helt och fullt med dig, hur i h-vete kan hemtjänsten tex få handla utan skyddskläder för att sedan åka runt till vårdtagare och packa upp varorna!? Hur kan en sådan viktig fråga, för alla andra tydligen, hamna ”långt ner på agendan”!?

 5. Har Samhällsbyggnad Bergslagen organiserat och utbildat externa personer som kan ta över skötseln av kommunernas vatten/avlopp i händelse av att den egna personalen insjuknar?

 6. Det är en månad sedan krisberedningsstaben sattes i skarpt läge utan att någon som helst upplysning om läget gått ut till allmänheten.Ni har tydligen jobbat väldigt diskret i det tysta med det här !
  Irja Gustavsson (S) som har undersköterskeutbildning bör föregå med gott exempel och kasta in taktpinnen tidigare och kavla upp ärmarna och ansluta till dom f.d. undersköterskor som ska börja på Masugnen för att förnya sig och uppdatera sina sjukvårdskunskaper !Du behövs i vården !
  Sitt inte stilla i båten och vänta på att stormen bedarrar !
  I går kom första dödsfallet på ett boende i Örebro !
  Corona börjar nu spridas på äldreboenden i Sverige.Men ingen vet eller vill förstå hur smittan kommit in i äldreomsorgen.
  Har man stor omsättning av personal i dessa sjuktider och det samtidigt saknas skyddsmaterial behöver man inte ha de vassaste knivarna i lådan för att förstå att corona smittar!
  De äldre tillhör ju den grupp som ska skyddas! Vad gör de styrande i kommunen för att leva upp till de rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten?
  Det finns både äldre och yngre i kommunen som inte har tillgång till information på nätet! Hur ska dom nås av info ?
  Enligt Anders Tegnell måste omfattande testning göras för att skydda de äldre.
  På sjukhusen vill de tvinga de anställda att jobba med coronasmittade i kortärmat och utan munskydd.
  Många anhöriga känner en enorm oro för sina gamla i kommunen.De är ju i princip hjälplösa och kan inte isolera sig.Dom hänvisas till personal som kommunen inte utrustat med skyddsutrustning som borde finnas i beredskapslager . Sossarna har ju under många år lyckats skrota alla beredskapslager i Sverige i tron om evig fred och välmående i landet !
  Nu får de i stället hålla tummarna och hoppas på bättre tider.
  Henrik Arenvang trodde för några veckor sedan att detta inte var möjligt !
  Sverige har varit blåögda och som vanligt i tron om att spridningen inte skulle drabba Sverige.Andra länder började mobilisera tidigt när de första fallen upptäcktes i Kina.

 7. Att sitta i så många möten och rabbla ett mantra från ett blädderblock hjälper knappast upp en hemtjänst utan skyddsutrustning! Taha Alexandersson på Socialstyrelsen uppmanade kommuner och Regioner på en presskonferens att ta kontakt och beställa eftersom de numera har mandat till samordning och distribution! Förmätet att tro att Lindesberg skulle vara undantaget smitta och snudd på oförskämt att sitta still och invänta storm! Hur kan så stora, viktiga, reella smittspridningsärenden som hemtjänst och studentfirande hamna långt ned på listan???!!!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.