Göran Skoglund kritiserar Samhällsbyggnad Bergslagen

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Debattinläggen från populäre skribenten Göran Skoglund har varit få på sistone, men nu är han tillbaka. Den här gången är kritiken svidande mot Samhällsbyggnad Bergslagen och tidigare BKT. Läs vad Skoglund tycker här.

Det SBB gör kan kommunen göra bättre

Vaknade i morse av att grannen skickade SMS och frågade om vi hade något vatten. En enkel koll visade att så inte var fallet. Jag ringde då det akutnummer som finns på webben och fick veta av en dam att det var ett planerat avbrott hela dagen och att det meddelats som SMS. Vidare hänvisade hon mig till kommunens hemsida nora.se. och att det fanns vatten att hämta på Björnstigen.

Återigen har Samhällsbyggnad Bergslagen misskött sitt uppdrag. Något SMS har inte gått ut till mig och inte heller de 10-talet hushåll som jag talat med boende på Mårdstigen och Björnstigen i Nora.

Tydligen är det ett sedan lång tid tillbaka planerat avbrott. Det finns olika sätt att meddela ”de drabbade” och kvalitetssäkra meddelandet. Kvalitetssäkring är dock inte något jag tror är ett så känt begrepp på Samhällsbyggnad Bergslagen.

När man på akuttelefonen hänvisar till SMS och hemsidan måste jag säga att jag tycker synd om den stora befolkningsgrupp som varken använder sig av SMS eller dator bland annat på grund av ålder. Vidare vet jag att det finns mammor med små barn i området som har svårt att både passa barnen och samtidigt hämta vatten.

När Samhällsbyggnad Bergslagen bildades i början av detta sekel, då under namnet Bergslagens Kommun Teknik, BKT, var jag en av de stora kritikerna. Jag förstod inte vad BKT skulle kunna göra bättre och billigare än kommunernas tekniska avdelningar. Man hänvisade enbart till möjligheten att anställa kompetens (framgången är dock tveksam).

Samhällsbyggnad Bergslagen är ett kommunalförbund vilket innebär rent juridiskt att det är en kommunliknade organisation, reglerad i kommunallagen, dock utan folkvalda (styret väljs indirekt av folkvalda) och avsaknad av beskattningsrätt. Min uppfattning har i alla år varit att det Samhällsbyggnad Bergslagen (tidigare BKT) gör kan kommunen göra mycket bättre, mer ansvarsfullt och billigare. I Samhällsbyggnad Bergslagen är det dessutom omöjligt att komma i kontakt med ansvarig personal eller politiker i styret, vilket är betydligt lättare i kommunen.

Man kan slutligen konstatera att det som omfattas av statligt eller kommunalt monopol inte är utsatt för marknadskrafterna, främst konkurrensen, och då kan man behandla sina ”kunder” (skattebetalande samhällsmedborgare) hur som helst och helt godtyckligt.

Göran Skoglund

Nora

4 Comments

  1. Nu blev det väl så att de största bitarna som VA, Avfall/renhållning och Gata fortsättningsvis ska skötas gemensamt. Men istället för i ett kommunalförbund blir det nu under en gemensam nämnd för alla fyra kommunerna, i Lindesberg.
    Så det lär nog bli en del ” fortsatt åkande” över kommungränserna även framledes.

  2. Det är ju för ALLA känt att ju större en organisatipn blir desto sämre med ansvarstagande. När Nora skötte sina ärenden då visste alla i den org. hur det var ställt . Nu måste ett antal personer från Hällefors,Lindesberg först åka och ”reka”.
    Så liten org. stort ansvar ,stor org. litet ansvar.

  3. Det verkar inte vara någon större konkurrens om utrymmet här på 24i heller då Skoglunds alla lågkvalitativa gnällinlägg verkar få plats.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.