Göran Skoglund om Allaktivitetsavtalet

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Insändarskribenten och förre bankchefen Göran Skoglund klargör i ett debattinlägg vad det kritiserade Allaktivitetshuset i Nora verkligen kostar skattebetalarna. Läs Göran Skoglunds debattinlägg här.

I Grönköping och Nora gör man så

I min insändare i 24i den 25 september fokuserade jag på investeringar som redan gjorts beträffande konstgräsplan och placeringen av denna samt kommunens avskaffande av bandyn som sport i Nora. Eftersom kommunen skyller på knappa ekonomiska resurser tog jag upp allaktivitetshuset som jämförelse.  I ett svar från Malin Lindberg beskyllde hon mig ”äldre personer motarbetar barn och ungdomar”.

Detta gör att jag väljer att ta upp en del fakta avseende allaktivitetshuset speciellt eftersom den skandalen tydligen inte är så allmänt känd. För att reda ut begreppen så vill jag klargöra att jag inte har något svårt för allaktivitetshuset i sig. Det är viktigt med sysselsättning och aktivitet för barn och ungdom och idrottsrörelsen gör en enastående stor insats här. Även bandyn gjorde mycket stora insatser så länge de hade pengar. Det är alltså inte aktiviteterna som sådana som jag har synpunkter på utan allaktivitetshusets tillkomst ur ekonomiskt perspektiv.

Kommunen skrev på ett hyresavtal på 25 år utan uppsägnings- eller omförhandlingsklausul. Under mina över 40 år i kreditbranschen har jag aldrig sett ett sådant hyresavtal. Man förband sig för en hyra på 2,5 mkr efter tredje etappens färdigställande vilket motsvarar över 1.200 kronor/kvm, eller 6.850 kronor/dag, en hyra som är helt orealistisk i Nora. Hyresavtalet ingicks av kommunens fastighetsstrateg på en mycket otydlig delegering. Kommunalrådet Oskarsson säger i en intervju 10 september 2018 inför valet: ” Vi har en delegeringsordning i kommunen där uppdraget gått till kommunens tjänsteman att tillsammans med hyresvärden jobba fram ett avtal. Det är så man gör”. Ja, kanske i Grönköping och Nora kommun men hade detta skett inom den privata sektorn hade tjänstemannen fått sparken för även om det finns en delegering så kräver de flesta arbetsgivarna att vederbörande tjänsteman inte använder sin delegering på ett huvudlöst sätt.

I en dom 2019-11-21 meddelade Förvaltningsrätten i Karlstad att kommunens beslut och fastighetsstrategens påskrift av hyresavtalet var olagligt. Jag har domen och har läst den i sin helhet. Kommunalrådet Rymoen medgav i en intervju 29 november 2019 att det fanns brister när en tjänsteman inom kommunen skrev det långa kontraktet och tillade: ”I dåvarande delegeringsordning hade en tjänsteman på lägre nivå ingen limit om avtalets längd eller avtalsstorlek.  Det måste man ha i de här sammanhangen. Det har vi korrigerat nu, så det inte kan hända igen”. Så bra då men Grönköping är det fortfarande.

I tidigare nämnda intervju med kommunalrådet Oskarsson frågas varför kommunen inte bygger ett allaktivitetshus själva. Hon svarar: ”Det här är ett sätt för oss att bara behöva betala hyra för lokalen. I kommunen står vi redan inför stora investeringsbehov i form av en ny skola, vi ska bygga om reningsverket och satsa vidare på äldreboendena. Dessutom har vi en idrottshall som vi äger. Att dessutom bygga ett nytt allaktivitetshus skulle vi helt enkelt inte ha råd med”. Grönköping återigen vad det gäller resonemanget.

Med en indexreglerad månadshyra på 2.5 miljoner kronor/år och en hyreslängd på 25 år kommer man att betala någonstans mellan 50 och 60 miljoner kronor under hyrestiden. Att bygga ett allaktivitetshus med samma yta skulle gå på runt 25 miljoner kronor.  I dag belastas driftsbudgeten med hyran 2,5 miljoner årligen jämte el och vatten. Med en egen anläggning utgår ingen hyra men det blir en räntekostnad långt under 1 miljon/år. Jag har sagt vid något tidigare tillfälle när det gäller politiker att de har lätt att vara flotta med andras (skattebetalarnas) pengar.

I något inlägg har det sagts att även om Nora kommun ingått ett sanslöst avtal borde inte de som utnyttjar aktiviteterna klä skott och att det är väl bättre att lokalerna utnyttjas. Ja visst, så är det. Även om förvaltningsrätten förklarat avtalet ogiltigt så är det ju bindande för kommunen så länge som fastighetsägaren inte släpper det. Och det borde hen inte göra eftersom det förmodligen är hens livs bästa affär. Nu sitter vi med ett allaktivitetshus till alldeles för höga kostnader och kommer inte ur avtalet förrän 2043 och då gäller det att belägga lokalerna så hårt som möjligt. Varje kvadratmeter måste utnyttjas och inte bara några gånger i månaden utan varje dag året om. Men det måste anses mycket märkligt att man med skattebetalarnas pengar göder det privata kapitalet på ett oacceptabelt sätt.

Man måste fråga sig hur ointresserade/okunniga är våra politiker av/i ekonomi. Hade man valt att bygga nytt allaktivitetshus som då skulle bli ”skräddarsytt” så hade det blivit pengar över även till bandyn så att den sporten inte behövt avvecklas. Och så hade vi haft en isbana även centralt till glädje för alla barn och ungdomar i centrum och på skolan.

Göran Skoglund

Nora

5 Comments

  1. Hur kan man gå med på ett sådant otroligt missanpassat avtal (för kommunen alltså)? Har någon kollat upp om det finns några ”kopplingar” mellan tjänsteman och hyresvärd, för sådana här ”misstag” görs väl bara om man har något själv att vinna på det hela, eller är personen bara helt enkelt totalt dum i huvudet och inte borde ges mer förtroende/ansvar över någonting överhuvudtaget någonsin :/? PS Allaktivitetshuset i sig är en toppengrej och jag hoppas att alla ytor är maxade med olika aktiviteter. Kunde fixas till en bowlinghall så vore nästan allt förlåtet =D.

  2. Bra Göran! Affären med Allaktivitetshuset har retat mig länge. Återinför tjänstemannaansvaret. Vilka ynkryggar till politiker vi har i Nora, stå upp för vad ni har gjort med våra pengar och vår framtid. Be om ursäkt!

  3. Sansa er debattörer! Det här är det pris vi måste betala för att Oskarsson och Rymoen ska kunna kalla sig kommunalråd. Jag har personligen aldrig träffat en enda väljare i Nora kommun som önskat en majoritet bestående av Sossar och Moderater. De andra små ja-sägarna räknar jag inte hit. Hoppas nästa val innebär en återgång till den gamla blockpolitiken, annars kan det bli dyrt för skattebetalarna i Nora.

  4. Intressant fakta…Men jag väntar spänt på politikernas svar och fakta om att allt vad Göran skriver är osanning…För det måste det vara…För aktuell tjänstehen jobbar ju fortfarande kvar i kommunen…Och då är det ju självklart att Göran far med osanning…Och att Förvaltningsrätten missförstått det hela…Och att dessutom samma tjänstehen vill lura skattebetalarna att plöja ner x antal miljoner i Norvallaområdet är väl inte heller sant…? Eller…?

  5. Att säga att Noras politeker har ”avvecklat bandyn som sport” är bara löjligt. Bandyn har avvecklat sig själv under många år. Enligt riksidrottförbundet sjönk antalet bandyklubbar i Sverige från 290 st 2008 till 161 st 2018. Dan Persson, expert på kommersiell utveckling av idrott (Göteborgs-Posten 25/12 -19) dör bandyn ut i Sverige 2037. Kan någon påminna oss om hur många ungdomslag NNBS hade de sista åren. Gör gärna en jämförelse med fotbollen och innebandyn. Viktigt att säga i sammanhanget är att utan eldsjälar som Curt-Erik, Ari, C-G och många, många fler skulle bandyn i Nora dött ut för länge sen.Skoglund säger lite blygsamt att han inte är så bra på sport, men däremot är han en hejare på ekonomi. Gammal bankchef som han är. Kan Du då Göran tala om för oss vad Danfo Arena kostade att driva per år. Gör gärna en sån där fin uträkning per dag. Låt oss säga från november till mars. Glöm inte att räkna in konverteringen till godkänt kylmedia. Allaktivitetshuset är en dålig affär, det har du fått oss att förstå. Låt oss inte göra en till.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.