Göran Skoglund om det senaste

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Förre bankchefen Göran Skoglund fortsätter sin debatt om Nora bergslagsförsamling. Idag reagerar Skoglund på en intervju med Socialdemokraternas kyrkopolitiker och ställer en rad frågor som följd. Läs Göran Skoglunds senaste debattinlägg här.

Vem är skyldig till alla negativa skriverier?

Jag blir verkligen förvånad när jag läser dagens NA. Socialdemokraterna framhåller att skriverierna om kyrkan varit till skada för församlingen, en uppfattning som även stöds av Posk. Ja, det är väl helt klart att negativ information är ju inte till gagn för kyrkans utveckling. Vem är då skyldig till detta? Ja, inte är det väl de som informerar och sprider fakta utan det är kyrkorådets majoritet som inte får bukt med missförhållandena i kyrkan.

För mig har Socialdemokraterna varit ett föregångsparti vad det gäller arbetsrätt och arbetsmiljö men det gäller inte längre socialdemokraterna i kyrkorådet.

Jag gör det lätt för kyrkorådets majoritet (Socialdemokraterna och Posk) att svara på några enkla frågor:

 1. Anser kyrkorådets majoritet att det är tillfredsställande att Arbetsmiljöverket varit inkopplad på arbetsmiljön i församlingen i mer än fem år utan att kyrkorådet vidtagit några kraftfulla åtgärder?
 2. Ulla Bergström säger i dagens tidningsartikel att i arbetsmiljöarbetet med personalorganisationen har en professionell aktör tagits in.  Vad har denna aktör för CV inom området?
 3. Hur ställer sig kyrkorådets majoritet till avskedandet av organisten? Jag bortser här från sakfrågan eftersom den med stor sannolikhet kommer att avgöras av domstol utan jag avser sättet som avskedandet skedde på?
 4. Hur ställer sig kyrkorådets majoritet till kyrkoherdens avskaffande av Nora kyrkokör samt den felaktiga kostnaden för kören som presenterades i kyrkorådet?
 5. Hur ställer sig kyrkorådets majoritet till kyrkoherdens försök att ta över ett inregistrerat företagsnamn?
 6. Anser Ulla Bergström att avskedandet av organisten är en detaljfråga i verksamheten som kyrkorådet inte ska peta i?
 7. Peter Bernövall säger att Arbetsmiljöverkets arbete är avslutat. Är det så? Enligt mina uppgifter skall de göra en ännu ej gjord slutkontroll. Före det har skett kan väl inte arbetet kallas avslutat.  Har det dessutom inte kommit in en ny anmälan?

Det är helt rätt som Solveig Oskarsson säger att konflikterna har inte skapat ett gott renommé för Nora Bergslagsförsamling och inte heller för Nora som kommun och jag är mycket förvånad över den handlingsförlamning som kyrkorådets majoritet visar och jag undrar om klimatet blir bättre om kyrkoherdens make blir invald i kyrkorådet.

Göran Skoglund

Nora

7 Comments

 1. Hur menar Du ”Så trött”? Menar Du att mina sju frågor är frågan om makt? Har inte Arbetsmiljöverket arbetat med församlingen i mer än fem år? Har inte organisten avskedats på ett utstuderat dåligt sätt? Har inte nidskriften spridits i Nora? Är det makt när man påtalar dessa missförhållanden?
  Göran Skoglund
  Nora

 2. Är det någon här av alla som överhuvudtaget går i kyrkan? Som vet vad verksamheterna gör? Som till och med har en liten tro? Alla verkar veta hur det ska vara, hur det ska skötas,vem som ska göra det…….och så vidare.
  För mig är det hela en uppvisning och det handlar enbart om
  MAKT!!!!!!!
  Inte ett uns andlighet, vänlighet,tolerans, eller medmänsklighet finns med.
  Varför intresserar sig så många då överhuvudtaget
  När de inte har intresse av Kyrkans grunder????

 3. Men vad är det för patetisk liten nolla som hotar nån! Och i en församling i en liten skitkommun som Nora, snacka om hybris! Inte konstigt att det är krig i världen när folk sjunker så j-vla lågt här. Trist dock att det inte blev något möte, att dom ”vek ner sig”, för jag har otroligt svårt att tro att någon skulle vara så j-vla dum så att man gör slag i saken. Dessa hot kommer ju oftast just från anonyma små varelser som skulle bajsa på sig om nån sa BU, men jag förstår varför dom ställde in.

 4. Haha men Eva. Att Göran skriver saklig kritik, ifrågasätter, ställer relevanta frågor och ger fakta på bordet är väl inte att göra sig till Gud.
  ”Fjöl av” som man hade sagt i Pistvakt.
  Tack Göran för att du tar dig tiden.

  Även Bara i Nora borde ”fjöla av”.
  Inte någonstans har jag läst här att de som ifrågasätter bl.a. avskedet anser att dessa hot är okej? Jag ifrågasätta både avskedet/personalpolitiken och hoten.
  Det är ett blandat kaos där det ena (tyvärr) ger det andra. Även om hoten baseras på en missnöjdsamhet kring församlingen (?) så är de såklart inte okej! Men att individer blir dumma av konflikter får stå för varje enskild individ. Det gör inte att tillvägagångssättet för tex avskedet är okej eller mindre viktigt. Det är en sakfråga för sig. Och hoten har heller inget med den avskedade i sig att göra. Utan som sagt får ju varje individ stå för sina handlingar. Konflikten i församlingen är dessutom bredare än enbart avskedet och rör fler områden.

  Som sagt förstår jag inte grejen med att ifrågasättande av församlingen (vilket väl vid det här laget borde vara välbevisat att den är befogad – vänligen tag del och läs på fakta kring detta) gör att man för den skull skulle stå bakom hoten? Det är enbart för att försöka göra en ful smutskastning mot de som ifrågasätter församlingens agerande, som man gör den kopplingen.

  Även vissa i församlingen står för ren ondska skulle jag vilja påstå med sina tillvägagångssätt kring hur personal har behandlats. Och ja, även hoten är ren ondska.

 5. Jag är ju mer åt den andliga tron, dock medlem i kyrkan. Du skriver på ett sådant sätt att det ser ut som att du är Gud? Nästan större än hen!

 6. Alltså ”Bara i Nora”, hur tolkar du egentligen det Göran Skoglund skriver??? Har han rättfärdigat hoten nånstans i din text?
  Läs det han FAKTISKT skriver och tänk till, tack!”

 7. Arbetsmiljöverkets eventuella nya anmälan du nämner kan inte överskugga det faktum att
  människor har blivit hotade om kroppsskada och värre!!!! Klimatet du pratar om är helt och hållet förstört efter alltdetta.
  Skulle det som skett enligt dig försvara alla hot på något sätt?????
  Det är ren ondska det som händer nu och det hör verkligen inte hemma i Svenska kyrkans råd eller fullmäktige!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.