Göran Skoglund om ett ogiltigt beslut

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Stundtals flitige debattören Göran Skoglund i Nora kommenterar idag domkapitlets ogiltigförklarande av kyrkorådets beslut att kompensera en före detta anställd. Läs Skoglunds debattinlägg här.

En skam för S-politikerna

Kyrkans folk arbetar hårt för att helt avveckla kyrkan. Nu har domkapitlet ogiltigförklarat kyrkorådets beslut att ekonomiskt kompensera en före detta anställd som enligt en majoritet av kyrkans medlemmar anses ha uppsagts på oriktig grund. Enligt domkapitlets jurist kan ersättningen ses som en gåva till enskild medlem. Såvitt jag förstått är det samma jurist som företrädde Nora Bergslagsförsamling vid den, enligt församlingens majoritets uppfattning, oriktiga uppsägningen. Jag tror de flesta jurister inte gått in i ett ärende en andra gång på detta sätt.  Men å andra sidan är den typ av juridik som sker i kommun/kyrka m fl en ganska tråkig juridik som kanske inte drar till sig de ”vassaste” juristerna.

I vissa politiska partier är makten allenarådande och har man inte makten så gör man allt för att sabotera. Så är det i detta fall med S och POSK. Jag förundras vidare över att en av de flitigaste debattörerna på S-sidan, enligt egen uppgift, inte ens är medlem i Svenska kyrkan.  Det tyder på att S-gruppen i kyrkan inte lägger upp sin strategi utan det görs någon annan stans förmodligen i Nora arbetarkommun. Ganska osmakligt enligt min uppfattning.

Min politiska hemvist håller jag för mig själv och kan därför diskutera politik med olika schatteringar. Jag har under många år varit anställd i en bank vars lokala styrelse till 70 % utgjordes av lokala S-politiker och jag blev också en gång nominerad av S som opolitisk ordförande i Nora kommunrevision, ett uppdrag som jag hade i två mandatperioder. Jag har inför årets val diskuterat med en handfull ”gamla” S-medlemmar, flera av dessa gamla S-politiker, och de har uttryckt sitt starka missnöje med två saker – kyrkan och bandyn – varför de sagt att de för första gången i sitt liv skulle rösta på annat parti i kommunalvalet. Därför tror jag att kyrkans bekymmer spillt över på kommunvalet och bidragit till att S tappade ett mandat.

I kyrkan tappade S och POSK stort i senaste valet i huvudsak av ett enda skäl, nämligen ett avskedande av organisten som huvuddelen av kyrkans medlemmar ansåg både osakligt och osmakligt. Hon var den enda i församlingen som med lätthet kunde fylla Guds hus gång efter gång och hon var inte bara en mycket god ambassadör för kyrkan utan för hela kommunen. Tyvärr medförde allt bråk i kyrkan att allt fler lämnade kyrkan och avskedandet av organisten var droppen som fick bägaren att rinna över.

Jag kan inte låta bli att återigen påpeka att Nora Bergsförsamling haft fem anmälningar till Arbetsmiljöverket under 6-7 år som kyrkan inte kommit till rätta med under S- och POSK- styre. Jag tycker det är en skam för framför allt S-politikerna i församlingen som representerar ett parti som har lagt grunden för den arbetstrygghet och rättssäkerhet som råder på svensk arbetsmarknad idag.

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: ”Kyrkans folk är inte fridens folk, de är stridens folk”.

Göran Skoglund Nora

11 Comments

 1. BMF. Ja säg det till tex alla i Nora kyrkokör och dess körledare. Ställ av er ryggsäcken. Vänd blad bara… Tycker det är väldigt förminskande mot dem.
  Det är dock att blicka framåt som man försöker göra i och med ett nytt styre.
  Det finns mycket att kritisera avseende arbetsrätt och moral från de tidigare ledande. Det har orsakat så mycket skada och ondska att vissa faktiskt har rätt att ha på sig en så kallad ”offerkofta” tills man fått upprättelse.
  Du/ni gör säkert ett jättebra jobb. Men jag tror inte du velat bli behandlad på samma sätt avseende din anställning? Eller att någon annan kör ska bemötas på samma sätt? Eller? Det är det som detta handlar om.

 2. BMF, jag vet att ni som är anställda i församlingen gör ett jättebra jobb, och jag önskar er allt gott. Vi är många församlingsmedlemmar som unnar er arbetsro och hoppas att det nya styret blir bra för er. Jag kan bara beklaga att inte alla tänker så och att tidigare händelser ska dras varv på varv i somliga medier.
  Ha det fint!

 3. Men vad är det för fel på folk?
  Ställ ifrån er ryggsäcken. Sträck på ryggen och blicka framåt.
  Gör något bra av livet.
  Att älta, ta på offerkoftan och stå och stångas mot varandra? Snälla sluta!
  Jag är anställd i Nora bergslagsförsamling och uppskattar inte dessa debatter.
  Ni får oss nuvarande anställda att framstå som bråkmakare. Det är vi inte!!
  Punkt slut.

 4. Rita R, det möglar nästan i huvudet när man läser ditt bjäbbande.

  Vad är det du inte begriper?
  Den demokratiska massan tyckte att kyrkan hade fel, att man betedde sig ohederligt och valde att avsätta hela patrasket till ledning i samband med valet.

  Då är det väl inte konstigt att man nu försöker göra allt i sin makt för att uppfylla väljarnas önskan?

  Att kyrkan inte är till för att ha ett populärt utbud som fyller bänkraderna, det är nog en väldigt gammaldags bild.
  Svenska kyrkan tappat medlemmar snabbare än en lavin i fjällen, då är det inte läge att sitta och ha allmänt kafferep med skvallerkärringarna och gnälla över att allt var bättre förr.

  Än går det nog att driva kyrka i Sverige, men då ska man nog anamma den moderna tidens anda.

 5. En anställd dirigent ska alltså inte arrangera konserter? Enbart spela ”Härlig är jorden” på begravningar om och om igen ? Inte kunna erbjudas karriär och utveckling på något sätt med sin musikaliska talang? Låter som Svenska kyrkan är en mycket tråkig arbetsgivare i så fall. Jag vet även att den här personen varit så engagerad i så många personer i körer etc etc, så att det enbart handlar om konserter är ren lögn.

  Denna person har mycket professionellt kunnat samarbeta med och varit omtyckt av en otrolig mängd personer och kollegor genom åren. Att personalgruppen haft mångåriga problem är ingen hemlighet. AMV har konstaterat kränkande särbehandling och att detta beror på bristande chefskap. Hur många gånger ska det tålas att upprepas. Nej alla kanske inte älskade varandra på arbetsplatsen, men problematiken har grundats i urdåligt ledarskap. En sådan arbetsplats blir lätt giftig med grupperingar. Därefter blir personal ofta rädda/känner sig jagade och samarbetssvårigheter kan uppstå. Jag tror heller inte att man gärna vill samarbeta med personer som man känner inte vill en gott.

  Sedan har väl en viss person velat komma åt musikertjänsten i Nora. Grattis. Vilken ära att komma över tjänsten på detta sätt. Detta blev rätt uppenbart i en viss insändare för att därefter bli påhejad av sin respektive i media. Uppenbart och inte direkt smakfullt.

  Usel arbetskamrat?
  Men att avskeda någon två dagar innan julafton (och neka rätten till fackligt ombud på plats) vilket såklart drabbar en hel familj. Sedan avskeda en hel kyrkokör som funnits där i 150 år, bara för att skapa så mycket lidelse som möjligt.
  Rensa ur kontoret med papp för fönstret utan att erbjuda möjlighet för personen att få gå igenom sina tillhörigheter efter 30 år i tjänst. Med mera, med mera.
  Att kollegor går med på att ens rensa någon annan persons kontor, där kan vi prata usel arbetskamrat.

 6. Oj så känsligt det är, offerkoftan åker på direkt! Och varje gång någon uttrycker en avvikande åsikt så gnälls det om att man skriver under signatur. Ja, tacka för det så som Epok har behandlat sina meningsmotståndare under de senaste åren! I detta diskussionsforum har man rätt att vara anonym, det kan man antingen acceptera eller också kan man välja att inte diskutera här. Otroligt ändå att Epok inte fattar att ni nu är ansvariga för församlingen. Är man i opposition kan man klaga och gnälla, men ni sitter inte i den positionen nu. Nu är det positivt arbete för församlingens bästa som gäller. Vi är många som ser fram emot förbättringar av personalens arbetsmiljö. Hoppas verkligen att ni också värnar om de som för närvarande är anställda och inte bara om den fd organisten.

 7. Rita R.
  De två sista frågorna kan inte jag svara på. Det var Göran Skoglund som skrev insändaren. Jag skrev inte ett ord om S och Posk. Jag misstänker att det kan ta lång tid för en del församlingsbor att känna förtroende för kyrkan igen och det går fortare för andra. Den första frågan svarar jag eventuellt på om du kontaktar mig. Ditt sätt att gå till aggressiva personangrepp gömd bakom signatur gör att jag aldrig skulle prata om personrelaterade frågor med dig offenligt.

 8. Såvitt jag vet har samtliga anmälningar till AMV skett under S/POSK-styret så de får nog ta mycket stort ansvar under lång tid. Jag, som har arbetat i 30 år med arbetsmiljöfrågor, vet att det tar tid att vända ett ”läckande skepp”. Som tur är har flertalet församlingsmedlemmar en annan uppfattning om ”musiken i kyrkan” än Du.
  Göran Skoglund
  Nora

 9. Jag tror inte alls att AMV har fel. Men frågan kvarstår: Vad gör Epok åt arbetsmiljön i dagsläget? Den chef som du pratar om har lämnat församlingen. Hur länge ska gamla oförrätter ältas? Hur länge ska S och Posk beskyllas för den nuvarande arbetsmiljön?

 10. Rita R
  Det som spelar roll när det gäller arbetsrätt och arbetsmiljö är hur cheferna lyckas med sitt chefsskap. Du verkar väldigt insatt och kan säkert läsa innantill. Gör det! Läs de handlingar som beskriver hur det fungerat, eller inte fungerat tidigare. Sluta gör det till en ”arbetskamratsfråga”. Enligt dig har tydligen AMV fel och de arbetsmiljöundersökningar som gjorts bland personalen har också fel. Men de pekar alla åt samma håll.
  Lyckligtvis har de flesta väljare i Nora fattat hur det låg till. Synd att du inte gör det.

 11. Snart har ett år gått sedan Epok tog över styret i Nora Bergslagsförsamling. Det är kanske dags att sluta tjata om S och Posk nu? Epok har majoritet i församlingen. Det är hög tid att Epok gör något åt arbetsmiljön som det har gnällts så mycket om.
  Vad beträffar domkapitlets beslut så tror jag att de är fullt kapabla att tänka själva där. De sitter knappast i knät på Posk och S i Nora.
  Och angående att organisten skulle ha dragit fulla hus till kyrkan: Det spelar liksom ingen roll hur mycket publik man drar om man samtidigt är en usel arbetskamrat som endast arbetar för egen vinning. Kyrkan är ingen konsertverksamhet, det är en gemenskap som bygger på att man arbetar för församlingens bästa och inte för att göra framgångsrika spelningar. Klarar man inte det har man ingenting i kyrkan att göra.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.