Göran Skoglund om kyrkans framtid

INSÄNDARE/DEBATT. Förre bankchefen Göran Skoglund har varit en flitig debattör gällande de prekära frågor som under lång tid diskuterats kring Nora Bergslagsförsamling. Här svarar Göran Skoglund på nye ordföranden i kyrkorådet Ulla Bergströms debattinlägg.

Gör om och gör rätt

I NA 210607 hade den nyvalde kyrkorådsordföranden i Nora, Ulla Bergström, en debattartikel. Den handlar om Svenska kyrkan i stort och påminner om en artikel hon hade i 24i 210529. Texten synes vara tagen från någon av Svenska kyrkans foldrar eller någon verksamhetsberättelse på nationell nivå och handlar inte till ett ord om den oredan som kyrkorådets au och kyrkoherde har ställt till med i Nora Bergslagsförsamling. I verkligheten har Svenska kyrkan stora bekymmer med en allt krympande medlemskår. Enligt uppgift har Svenska kyrkan också de högsta procentuella avhoppen av alla kyrkliga samfund i Sverige. Kyrkan har några äldre generationers medlemmar där flertalet är kvar i kyrkan på grund av lojalitet och tradition.  De yngre generationerna har till stor del varken lojalitet eller tradition och är en mycket lättflyktig grupp medlemmar. Vad händer med Svenska kyrkan inom 10 till 20 år? Det är något som präster, förtroendevalda och personal kanske skulle fundera lite över. Det hade varit bättre om ordföranden hade berättat vad man planerar efter att pandemin planat ut. Kommer det musikaliska utbudet att bli som tidigare? Kommer lunchorgeln att fortsätta? Kommer det att arrangeras konserter i kyrkan? Ett stort antal bussar från när och fjärran kommer till Nora 2:a advent. Varför? Jo, för två saker – dels att se Noras köpmäns fina julmarknad och dels för att avnjuta julkonserten i kyrkan som måste dubbleras på grund av så många åhörare. Vad sker med den över 100 år gamla Nora kyrkokör?

Ordföranden skriver i det tidigare debattinlägget i 24i att hon hellre ser framåt än bakåt. Kyrkan står inför centrala förhandlingar med facket på grund av en oriktig uppsägning. Eventuellt blir det en fortsättning i AD. Det skadestånd som kyrkan förväntas få betala är kanske inte det värsta utan det dåliga rykte som kyrkan fått på grund av Au:s och kyrkoherdens oförmåga att hantera konflikter. Och kyrkans dåliga rykte är inte uppkommet genom att ett antal församlingsmedlemmar protesterar och säger sin uppfattning utan av dåliga beslut av såväl au, kyrkoråd, kyrkoherde och viss personal. Jag vill i sammanhanget säga att det egentligen är hela kyrkorådets ansvar som har delegerat men inte haft förmågan att följa upp.

I en tidigare debattartikel i 24i blev jag ifrågasatt hur jag kunde veta hur det skulle gå i de fackliga förhandlingarna.  Hade jag en kristallkula eller andra hjälpmedel? Nej, jag har ingen kristallkula och jag vet inte hur det kommer att gå i de fackliga förhandlingarna och ev i AD men jag baserar min tro på min långa arbetslivserfarenhet med 37 år som chef i ledande ställning och därförinnan 10 år som facklig förtroendeman med uppdrag som fackklubbsordförande och vice ordförande i företagsnämnden.

Ulla Bergström – jag önskar Dig all lycka och välgång i ordförandeskapet och kanske Du också lyckas.  Men Du måste backa tillbaka, ta rätt på det elände som Dina företrädare har åstadkommit och GÖRA OM OCH GÖRA RÄTT.

Se till att inte kyrkans anseende skadas ytterligare, återanställ den avskedade organisten, be henne offentligt om ursäkt och entlediga (avskeda) andra tjänstemän i ledande ställning i kyrkan om det skulle visa sig att det finns saklig grund för avsked (som jag är övertygad att det finns).

Enligt uppgift fortsätter trakasserierna i kyrkan. Det har kommit till min kännedom att det florerar en handling på två A4-sidor med förnedrade innehåll mot den avskedade organisten. Denna handling skall även enligt uppgift finnas på pastorsexpeditionen. Det är väl för väl att ”de skyldiga” avslöjar sig före de fackliga centrala förhandlingarna. Dokumentet, som jag har bett att få se men ännu ej fått, blir förmodligen ett bra skriftligt bevis i härvan. Det bör ju också ske en polisanmälan och en utredning vem som är författare. Jag tycker det är något som Du, Ulla Bergström, ska ta tag i och göra polisanmälan eftersom jag förmodar att Du känner till handlingen. Om Du vill åstadkomma förändring för framtiden måste Du sätta ”ner foten” NU och visa att det måste bli ett slut på alla dumheter som florerar i kyrkan som bottnar i avundsjuka på den avskedade organisten för att hon men ingen annan kan dra ”fulla hus” i kyrkan.

Göran Skoglund Nora

5 Comments

 1. AnnaK
  Du har inte läst ”brevet” och det märks på ditt svar. Att likställa inlägg här med det är mycket missvisande. Jag tycker inte folk som skriver här påstår sig veta saker, tvärtom är det ju många som efterfrågar vad som är sant eller ej. Det är när man lägger locket på som rykten uppstår. Apropå att titta framåt, visst är det bra, men återigen: Allt som hänt de senaste åren (mycket av det dokumenterat hos AMV) när det gäller felaktig avstängning, en arbetsmiljö som får folk att sluta mer eller mindre frivilligt, felaktigheter i den politiska processen och utraderad kyrkokör är det just det som är orsakerna till dagens situation, INTE insändare eller kommentarer. Att inte se tillbaka och rätta till är att begå samma misstag igen!

  Att vara anonym är en möjlighet som är upp till var och en. Det finns säkert ett flertal Anna K i Nora, men om du är den sedan länge politiskt engagerade Anna K i Nora tycker jag du ska be att få läsa fackets anteckningar från de förhandlingar som förts och noggrant läsa kyrkans grunder för avskedet. Du kan sen fundera på om Socialdemokraterna med gott samvete kan fortsätta kalla sig för förespråkare för arbetsrätt och solidaritet. Ni har haft tillgång till dessa anteckningar under hela processen. Det är ingenting ni bara kan stoppa undan och ”titta framåt”.

 2. Jag blir väldigt fundersam över att skribenter och vissa kommentarer som agerar i sin skrift på ett likartat sätt som det sk. brevet som florerar. ( jag har inte läst, men vet att det finns). Att förbarnsliga, tala om för andra hur de ska göra, påstår sig veta svar på alla frågor är ren skär Härskar-teknik. Det är en nytillträdd kvinna som Ordförande för kyrkorådet som i insändare efter insändare får kritik för att hon ”tittar” framåt och jag tycker att det gör hon rätt i. I framtidsperspektiv så inträffar hinder som gör att bakåtperspektiv måste granskas. Personligen så tycker jag att ”brevet” ska polisanmälas eftersom det ska innehålla kränkningar och sannolikt också förtal. I den utredningen så visar det sig även hur länge nya ordförande känt till sk. brevet och därmed faller undertexter och insinuerande från skribenten om detta. Göran Skoglund en eloge till att du står med ditt namn, många behöver fundera på om och hur vi bidrar! Gör vi det värre eller bättre? Ateist som jag är och med full tillit till nya ordförande!

 3. Tyvärr kommer du nog inte att få ett svar. S har lagt locket på och nu råder en total tystnad. När ”upplösningen” kommer så är det nog många som kommer att sätta i halsen. Demokrati, kompetens och S är nämligen inte kompatibelt!.

 4. Ett mycket bra inlägg av Göran.

  Jag har läst ”Dö Tru Stojy” som man kallar dom 2 A4 som Göran nämner.

  Det är väl läge att påpeka att jag varken är full eller har stavat fel när jag skrev ut den titeln. ”Dö Tru Stojy” skrivs nämligen som en förnedrande barnsaga, där man alltså med flit skriver som om man hade ett o-utvecklat talspråk.

  I historien tar man ära och berömmelse av både organisten, andra politiker, oss som kommenterar, 24i, och NA.
  Ja, mer eller mindre alla som inte dricker nattvardsvinet direkt ur händerna på kyrkoherden själv, tillskrivs att vara helt oförmögna att förstå ”sanningen”.

  Men sanningen är nog att denna skrivelse kom som svaret på en bön. Skribenten begick nämligen ett, inte helt oväsentligt misstag.
  Mer om det får vi höra framöver.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.