Göran Skoglund svarar Ulla Bergström

INSÄNDARE/DEBATT. Kloke debattören Göran Skoglund i Nora har skrivit flera kritiska inlägg om Nora Bergslagsförsamling och i ett nytt inlägg välkomnar Skoglund den nya ordföranden Ulla Bergström, men blir bestört av att Bergström enbart vill se framåt. Läs Göran Skoglunds inlägg här.

Man bör nog titta lite bakåt också

För väl att kyrkorådet och dess AU har fått ny ordförande. Förutsättningen finns då för att det skall bli bättre. Men man blir lite bestört när man läser den nya ordförandes inlägg. Någon handlingsplan presenterades inte mer än att hon ser framåt, inte bakåt. Med tanke på det dokumenterat dåliga sätt som kyrkorådet skött verksamheten vad det gäller lagstiftning i arbetsrätt, arbetsmiljö, fackliga förhandlingar och arbetsledning (och kanske också en AD-dom) bör man nog titta lite bakåt också så man inte fortsätter galenskaperna. En stor del av Nora Bergslagsförsamlings positiva verksamhet är nedriven och kommer att bli svår att bygga upp.  Det går fort att riva men det tar lång tid att bygga.  Ja, nog kan man väl säga att de förtroendevalda ledamöterna i AU och kyrkoherden har skött det som ”stolpskott”. Jag anser att man måste se bakåt och låta beslutsfattarna ta sitt ansvar.

Hot hör inte hemma någonstans men menar den nye ordföranden att det är ett påhopp att uttrycka sin mening om den vanskötsel som församlingen genomgått de senaste åren?  I så fall en mycket märklig uppfattning av en förtroendevald.

Det är väl klart att medlemmar har rätt till inflytande. De har ju valt sina förtroendemän som i sin tur skall lyssna på väljarkåren.

Ordföranden uttrycker också synpunkten att kyrkan är Sveriges störta organisation.  Eftersom det finns många olika kyrkosamfund utgår jag från att det är Svenska Kyrkan hon menar. Såvitt jag förstått är det just Svenska kyrkan som har de största procentuella avhoppen.

Jag hade nog förväntat mig av en nytillträdd ordförande att det skulle framläggas en ny inriktning på Nora Bergslagsförsamlings verksamhet och inte höra vad kyrkan kan göra nationellt och internationellt.

Slutligen kan jag konstatera att Nora Bergslagsförsamling har genom förtroendevaldas och kyrkoherdens vanskötsel förorsakat så stora skador på bl a det omfattande musiklivet i kyrkan att det förmodligen aldrig går att återfå det som förstörts.

Göran Skoglund Nora

8 Comments

 1. Det är ju inte utan att Richard Hoberts filmer om de sju dödssynderna dyker upp i mitt sinne när jag följer debatten om ” kyrkan” i Nora.
  Varför sådan hätsk och aggressiv ton? Men också ett uns av förlöjligande!
  Om k-rådets ordf. skriver om hot i sin debattartikel, varför måste andra skribenter börja tolka, göra om värdeladdningen i ordet hot? Hot är ett hot oavsett om det polisanmäls eller inte.
  Jag tycker att Nora kyrka erbjuder fin verksamhet till många människor med stor sorg, en viktig verksamhet inte minst i dessa Corona-tider. Kyrkan innehåller en relativt stor verksamhetsbredd och jag skulle sätta i halsen om en ordf. skrev ordet erbjöd!
  Fackliga Rättsliga tvister är bekymmersamt för Alla som är inblandade! Det blir ofta ett efterspel med någon form av tillbaka-blick. Här bland skribenter så verkar det som att ni vet svaret på den förhandlingen? Vet ni?
  Ett av mina favoritämnen i grundskola/ gymn. var Religion. Så som den Ateist jag i dag är så följer jag det som skrivs om kyrkan här i Nora. Så om du Göran Skoglund läser det jag skrivit hoppas jag att du kan svara (tror att du kan detta) på min fråga?
  Är det god revisionsed att Kyrkan använder sig av revisor som också är revisor för den nystartade föreningen Epok? I min värld så är det inte det! Dels för alla problem som varit, dels den hätska debatten som möjliggörs när debatt tillåts med fakename men också för att hot förekommit.
  Som sagt tur att jag är ateist!

 2. Uppfriskande med Göran Skoglunds inlägg. Hoppas att alla Norabor tar del av skrivelserna.

 3. Svar till Nya vindar blåser?:
  Bra skrivet!
  Dessutom var organisten inte ensam om luciainspelningen vilket står klart och tydligt i beskrivningen till youtube-klippet. De andra två, varav den ene är (den enligt egen utsago ofelbara) kantorn, har båda kvar sina tjänster i församlingen.

 4. Läste Ulla Bergströms svar ang. Görans inlägg. Hon nämner att kyrkan ”erbjuder fantastiskt mycket fin verksamhet”. Borde det inte stå ”erbjöd” istället? Den finaste verksamheten när det gäller musik har ni ju kastat ut…

 5. Om fackliga frågor och arbetsrätt är viktiga för den nya ordföranden måste hon ha satt sig in i ärendet med den avskedade organisten och tidigare anmälda ärenden till arbetsmiljöverket? Slutsatsen blir ju ändå att socialdemokraterna står bakom avskedet, trots att facket påpekar flera brott mot arbetsrätten . Hon borde också ha läst kyrkoherdens orsak till avsked, dvs framkallande av fara för allmänheten såsom två familjer med barn i församlingshemmet, då man samna kväll hade många fler i kyrkan, och fler än 8 på luciainspelning då inga restriktioner bröts mot. Eller ändras S politik när man byter ut folk? Är det den linjen ni går till val på?

 6. Normalt när man tar över ett ”saneringsobjekt”, så brukar städning vara första
  prio !

  Här gör man tvärtom och går framåt och blickar inte bakåt mot ”soporna”. I
  stället ges ”absolution”. Man bygger alltså på osäker grund. Hur det här påverkar kyrkomedlemmar som inte går
  i takt får väl framtiden utvisa.

  Kyrkan i Nora är en liten landsortskyrka (Nora 6700 innevånare) och får kanske
  räta mun efter matsäcken.

 7. Vad är det som utgör hot? Är det kritiken? Om det faktiskt förekommer verkliga hot som lever upp till brottsbalkens rekvisit är detta naturligtvis fel och ska anmälas.
  Men om det är kritiken och diskussionen som förekommer i insändare och kommentarer som avses så är det rent av löjligt. Vad trodde kyrkoherden, kanslichefen och kyrkorådet skulle ske när man avskedar någon på sådant förnedrande sätt? Även inkluderat andra anställda som slutar för tidigt/sjukskriver sig. Kvar är en grupp anställda som naturligtvis trivs nu av olika anledningar…

  Kyrkoherden pratar om ondska och näthat.
  Okej, att gå ut i NA och påstå att organisten utsatt sig själv och andra för allvarlig fara (en sådan oerhörd överdrift). Är inte det ondska att falskt måla ut någon så grovt?

  Därefter skrivs en förnedrande insändare som säkerligen kommer från arbetsgivaren självt.
  Ondska?

  Därefter skriver en anställd som tar över verksamheten en förnedrande insändare om den avskedade samt hyllar du själv. Då borde även det anses vara ondska.

  Den avskedade får inte rensa sitt kontor själv efter dryga 30 år i tjänst och papp sätts över fönstret.
  Det kan man kalla ondska.

  Man ”avskedar” även kyrkokören på rak arm för att radera ut organistens arbete. En kör som funnits i kyrkan i 125(!) år med en enorm potential och som betyder så mycket för så många. Är även barn- och ungdomskören raderad?
  Ondska.

  Med det ovan sagda, ska den avskedade också klassa detta som hot? Ha säkerhetsvakter hemma? Är det fritt för er att behandla någon som ni gjort och därefter bre på med ytterligare förnedring i media också? Men kritik för detta ska man absolut inte kunna ta?

  Oavsett om det funnits ”kemi” som inte funkat på arbetsplatsen mellan berörda är det inte okej att behandla personer som ni gjort/gör! Det finns dessutom arbetsrättsliga lagar och regler att förhålla sig till.

  Sluta prata om ondska och hot om det är kommentarer som detta som avses. Om man ska sitta på chefsposter och som folkvald politiker, men inte kunna ta kritik, då bör man fundera i andra banor.

 8. Hej Göran! Tack för att du svarade på min debattartikel. Håller helt med dig, ”man bör nog titta lite bakåt”. Det viktiga för mig är dock att inte fastna där. Jag vill vara med och utveckla. Precis som du nämner erbjuds det fantastiskt mycket fin verksamhet i Nora Bergslagsförsamling. Vill man få en snabb uppfattning av allt som händer under ett år rekommenderar jag att läsa den årliga verksamhetsuppföljningen. Då får man en bild. Naturligtvis är verksamheten reducerad under pandemin p g a de rådande restriktionerna.
  För mig är arbetsmiljö, arbetsrätt, fackliga förhandlingar, och arbetsledning viktiga. Det är min vardag eftersom jag jag ansvarar för ca 90 medarbetare. Om inte den delen fungerar, måste det åtgärdas och då krävs handlingsplaner, uppföljning och även resurser. Att presentera en handlingsplan efter knappt två månader är inte jag rätt person att fixa. Jag ser, framåt, och budgetprocess för 2022 är påbörjad. Där kommer Kyrkorådet vara med och ta ansvar och bidra oavsett nomineringsgrupp.
  Jag tar sällan snabba beslut. För mig är det viktigt att få information, se olika lösningar, föra dialog för att därefter kunna presentera ett välgrundat beslutsunderlag.
  Den tid jag kommer sitta som ordförande kommer det ske omvärldsbevakning, både nationellt och internationellt.
  Ulla Bergström

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.