Göran Skoglund vet vad som gäller

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Kloke debattören Göran Skoglund pendlar mellan västkusten och Nora under sommartid och väl hemma skriver han några rader. Glada blir säkert de som gillar Skoglunds åsikter om tokerierna i Nora Bergslagsförsamling. Läs Göran Skoglunds nya inlägg här.

”Som man ropar i skogen får man svar”

I samband med Nora kyrkokörs debattartikel i 24i den 22 juni kom en synpunkt in att det var dags att sparka kyrkoherden och en annan med bl a följande lydelse: ”Sanningen är att jag kan tycka att Britta med kompani får ta alldeles för lite skit, i jämförelse med vad dom ställt till med.”

Jag delar båda dessa synpunkter. Enda sättet att få lugnt i församlingen är att sparka kyrkoherden och vad jag kan förstå finns det också sakliga skäl för detta. Bland det senaste som hänt är väl att kyrkoherden har försökt påverka PRV att överföra namnet Nora kyrkokör till församlingen trots att Nora kyrkokör är en egen juridisk person med eget styre. Det är en förvånansvärd handling som i vilket fall inte ligger långt från gränsen till straffbart och det har skett med ordföranden Ulla Bergströms och kyrkorådets goda minne. Ärendet behandlades på det senaste sammanträdet i kyrkorådet.

Nora Bergslagsförsamling har utsatts för en rad granskningar av Arbetsmiljöverket.

Detta har gjort att en person anställts i kyrkan med ansvar för personal och arbetsmiljö. Nu är det så att arbetsmiljöarbetet kan delegeras men inte arbetsmiljöansvaret. Det är alltid cheftjänstemannens. Det är otroligt allvarligt att få anmärkningar från Arbetsmiljöverket.  Det visar att man inte hanterar personalärenden på ett respektfullt sätt och inte arbetar konstruktivt för att undvika arbetsskada. Arbetsmiljöverket gör cirka 30.000 undersökningar per år varav dryga 1.000 är sådana där åläggande eller vite utdöms. Vad jag kan förstå har åtminstone hot om vite skett vid minst ett tillfälle. Man kan därför med styrka påstå att cheftjänstemannen, d v s kyrkoherden, inte fullgjort sina arbetsuppgifter/ arbetsansvar.  Detta har skett utan åtgärd från kyrkorådet eller dess AU.

Enligt uppgift kommer uppföljning att ske även på den senaste granskningen vilket gör att man inte kan kalla den avslutad. Arbetsmiljöverket läser också alla tidningsartiklar som behandlar verket eller dess pågående undersökningar så jag förmodar att de är väl uppdaterade på vad som händer här i Nora.

Om man gör en jämförelse med övriga yrkeslivet så vill jag påstå att en VD i ett bolag kanske hade klarat sig första gången det blev anmärkningar men andra gången hade hen fått lämna sitt uppdrag.

I mitt yrkesverksamma liv har jag varit föremål för Arbetsmiljöverkets kontroller vid två tillfällen.  Första gången var en anmälan i samband med en uppsägning och andra gången var en rutinkontroll som riktade sig mot dåvarande Föreningssparbankens hela kontorsrörelse. Vid båda tillfällena så slutade det med protokoll utan anmärkningar. Duktigt??? Nej, inte ett dugg.  Så ska det vara när kontorsverksamhet granskas. Det finns besvärliga branscher och yrken där risk för arbetsskada är stor men dit hör varken kyrkan eller banken. Att man inte får skriftliga anmärkningar betyder i och för sig inte att anmärkningar saknas men om Arbetsmiljöverket får acceptans på sina muntliga synpunkter brukar de inte skriva detta i protokollet.

När kyrka och stat skildes för ett 20-tal år sedan gick Svenska kyrkan från att vara en statskyrka till att bli en medlemskyrka. Alla politiska partierna utom Socialdemokraterna lämnade också kyrkan såsom nomineringsgrupper och det uppstod i stället opolitiska nomineringsgrupper.  Socialdemokraterna valde att ha sin makt och inflytande kvar över kyrkan.

Ursprunget till vår arbetsmiljölagstiftning är socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen. På ett tidigt stadium fastslogs att ingen ska behöva skadas på sin arbetsplats.  Idag finns nog ingen som har annan uppfattning oavsett politisk hemvist. Men jag tycker inte att socialdemokraterna i kyrkorådet med dess ordförande kan kalla sig förespråkare för arbetsrätt och solidaritet efter allt som hänt.

Det verkar ju också som att åtminstone kyrkorådets au har lagt ”locket på”. Kyrkorådets nyvalde ordförande har tidigare sagt att hon vill se framåt.  Jag har besvarat det med att hon måste städa upp bakåt först.  Att fortsätta att se framåt utan att städa upp bakåt kommer att skapa ytterligare bekymmer. Jag gör nu den tolkningen att hon varken ser framåt eller bakåt utan hoppas allt ska lugna ner sig av sig själv.  Det kommer det inte att göra.

Kyrkoherden har enligt utsago uppgett att hon utsatts för ”ondska och näthat”. Det finns ett bra ordspråk: ”Som man ropar i skogen får man svar”. Ondska bemöts med ondska, kärlek bemöts med kärlek etc.  En präst som har till uppgift att förkunna Guds ord och kärlek borde känna till detta.

Det är kyrkoval i höst. De flesta medlemmarna kan säkert konstatera att de nomineringsgrupper som finns i Nora, Socialdemokraterna, Posk och Vår kyrka, inte klarat av sina uppgifter och ansvar. Jag kommer därför att lägga min röst på det nybildade EPOK och jag hoppas många gör det. Det kan inte bli sämre – bara bättre med nytt styre i kyrkan. Och politiska partier har inget att göra i en medlemsstyrd kyrka.

Göran Skoglund

Nora

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.