Granaten i Dalkarlsberg – en riksnyhet

i HÄLLEFORS B/NORA

DalkarlsbergDALKARLSBERG. Trädgårdsgranaten i Dalkarlsberg har blivit en riksnyhet. Och Dalkarlsberg kommer därmed att bli ett populärt utflyktsmål, trots att desarmeringsarbetet egentligen skulle vara hemligt.

Historien om granaten i Dalkarlsberg är egentligen fantastisk. Granaten har legat på den nuvarande tomten i över 60 år och förmodligen har de flesta barn som vuxit upp i Dalkarlsberg lekt på den rejäla pjäsen. Säkert har också blommor planterats runt det ovanliga trädgårdsspektaklet.

Men nu är det plötsligt allvar. Den 15 juni ska pjäsen desarmeras av Försvarsmaktens bombgrupp och förberedelserna är omfattande. Enligt aftonbladet.se säger poliskommissarien Hans Eriksson att man inte har en aning om vad det är för typ av granat och att det i Sverige endast desarmerats en liknande pjäs vid ett enda tillfälle. Kalibern ska vara 305 mm och Eriksson tror den väger runt 300 kilo.

En sökning på Google får dock misstankarna att riktas mot en pjäs i kaliber 305 som tillverkades av Bofors för kustartillerihaubits m/16 – som slutade tillverkas 1955. Granaten väger i så fall 385,6 kilo.

Inför desarmeringen den 15 juni kommer en hela del förberedelser att göras. Enligt obekräftade uppgifter kommer ett 60-tal lastbilslass med sand att ringa in granaten och eventuellt kommer även andra förberedande arrangemang att göras. Och från klockan 10 till 18 den 15 juni kommer ett område motsvarande en radie på 1 kilometer att utrymmas. Polisen kommer att hålla i operationen och Försvarsmakten ansvarar för desarmeringen, men flera andra aktörer kommer också att vara inblandade. Räddningstjänsten och ambulansen kommer att ha beredskap och även Nora kommun, Länsstyrelsen och Region Örebro län finns med bland aktörerna.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.