Gräsberg om omtvistade flytten

INSÄNDARE/DEBATT. Bloggaren, artisten och LSS-arbetaren Peter Gräsberg tycker i ett debattinlägg till om den flytt av fyra personer som Nora kommun framtvingat. Fyra personer som bott på samma ställe i 30 år ska tvångsflyttas av ekonomiska skäl. Läs Gräsbergs debattinlägg här.

Livet kommer att vändas upp och ner

Det har inte undkommit oss som jobbar inom LSS i vår lilla stad att Nora kommun driver en process just nu där de vill ”ta hem” fyra stycken brukare från det privatägda företaget Kungsängen och vårda i egen regi.

Fyra stycken människor som inte bara befinner sig på livets höst utan har bott på ett och samma ställe de senaste 30 åren.

I den senaste artikeln i NA uttalar sig Nora kommuns socialchef Fredrik Bergström samt enhetschef Lena Staberg och ger ett intryck som undertecknad inte bara ser som ett bevis på att det handlar om pengar och redan lagda utgifter som måste räknas hem utan de låter även meddela att de omänskligt nog inte tänker invänta dom från Kammarrätten innan de startar processen med att flytta fyra stycken människor vars liv kommer att vändas upp och ner.

Fredrik Bergström hänvisar till en dom från högsta förvaltningsrätten 2016 för att trygga läsarna i NA att de har rätten på sin sida. Ett ganska kallt sätt att se på människor men vi inser såklart att som socialchef kan man inte låta hjärtat styra, man måste se till sin budget och luta sig mot allt man kan hitta som stöder sitt agerande.

Flytten är planerad till den 1 mars, Kammarrätten kommer inte hinna ta upp fallet innan.

Så skulle Kammarrätten besluta att Fredrik och Lena har agerat fel får samtliga fyra personer flytta hem igen. Ett risktagande där människors liv, välmående och hälsa står på spel. Helt i onödan, allt man behöver göra för att bespara dessa människor en enorm oro är att invänta Kammarrätten.

Men Fredrik och Lena är så pass säkra på att de har all rätt på sin sida och de är villiga att ta den kalkylerade risken. Med andras liv på spel.

Vad händer om man skulle hitta en dom där Kammarrätten har rivit upp förvaltningsrättens dom i ett liknade fall, skulle Fredrik och Lena då komma till sans och åtminstone invänta domen? Kanske.

2017 rapporterar Sveriges radio om ett fall där 42-åriga Anders som bott på Sanna Gård, en LSS bostad i Lekebergs kommun, skulle tvingas att flytta, efter 16 år. Kumla kommun vill ”ta hem” Anders och fått rätt att göra så genom förvaltningsrätten. Samma instans som Fredrik och Lena stöder sitt beslut emot.

När det fallet kom upp i Kammarrätten revs förvaltningsrättens dom upp och Anders fick bo kvar på Sanna Gård.

Kammarrätten kom fram till att flytta Anders efter att ha bott på samma ställe i 16 år vore att kränka hans rätt till hem och privatliv. Detta med stöd från Europakonventionen. Anders bor kvar på Sanna Gård än idag.

Så när Fredrik och Lena säger att de gjort allt rätt i denna process menar de att de slutat leta efter det att de hittat saker som stödjer deras beslut. Inget annat.

Med allt detta sagt är vi många som hoppas på ett lyckligt slut på denna historia. För Fredrik och Lena är detta bortglömt om ett par veckor, hur det än går. För glöm inte att som Fredrik så modigt och pondusfyllt säger i NA så är det ”Viktigt att hålla i huvudet att han fått detta uppdrag från politiken att genomföra det här”.

Fredrik och Lena jobbar bara där.

Så, den 1 mars ska tvångsflytten genomföras enligt vår socialchef.

Vilket i sig är konstigt då första mötet med anhöriga, personal och ansvariga chef på deras boende är den 2 mars. Men det löser Fredrik och Lena. De har ju förvaltningsrätten på sin sida.

/Gräsberg

5 Comments

 1. Nora kommun borde se över sin egen organisation i besparings syfte. Istället för att spara på de svagaste, de som har svårt att föra sin egen talan.
  Inom funktionsstöd finns sedan några år en chef, som begärde och fick, fyra biträdande chefer. Nya tjänster. De har beredskap på helger och ska svara i telefon. Kan inte vara befogat! Hur kan socialchefen ha godkänt det? En kan undra hur många samtal de fått under dessa år?
  Den personal som arbetar närmast de boende är oftast mycket kompetenta och väl utbildade och kan mycket väl klara de jobb som dessa biträdande chefer gör. Innan chefstjänsterna uppfanns gjorde personalen mycket av deras jobb. Ge personalen ansvar och tid så klarar de mycket och även bättre än en chef som inte är närvarande.
  På helger finns alltid en sjuksköterska i tjänst och den kan personal vända sej till om det skulle uppstå något de inte kan ansvara för. Sådana situationer är sällsynta.
  Dessutom borde kommunen se till att lampor släcks i kontor och lokaler när de inte används och kommunen bör beakta vilka hyreskontrakt de gör.

 2. Individens Behov I Centrum= IBIC är något som det vurmas om i kommunen, hela tiden detta ”prat” om att det är brukarens/vårdtagarens rätt till självbestämmande, precis som att vi som jobbar med dessa personer inte skulle göra det! Vi jobbar så HELA tiden MEN detta IBIC gäller inte när det kommer till VERKSAMHETEN, för VERKSAMHETEN är det som ligger i fokus, inte brukare/vårdtagare/individer/människor. För dessa personer får ju faktiskt inte kosta för mycket, skit samma hur deras mående ser ut efter denna ommöblering.

 3. Skulle inte bli ett smack förvånad om Rymoen har en fastighetsaffär på gång.

  Hur det går för folk ligger inte på hans bord. Vi får väl vänta och se, med kåken
  ser välskött ut

 4. Rätta mig om jag har fel, men man tänker omplacera fyra personer till ett boende där dom aldrig har varit och aldrig har träffat personalen?

  Och att man ska göra detta en dag innan man ska ha ett möte om flytten på det nuvarande boendet.
  Ska man bara åka och hämta dom fyra personerna o packa deras saker, eller hur är det tänkt att det ska gå till?

  Det måste handla om nån sorts prestige…..

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.