Gröna företagare hoppas på lyft

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG/Okategoriserade

SanktaAnna3STRÅSSA. De vill få bort stämpeln av hallucinationer och gröna gubbar, men den gröna färgen på absinten de producerar är samtidigt ett varumärke.

– Därför brukar vi sätta på oss våra gröna slipsar när vi ska presentera vår absint, säger Göran Bäuerle och Henrik Larsson på Sankta Annas Bränneri i Stråssa.

Göran Bäuerle
Göran Bäuerle

Göran Bäuerle och Henrik Larssons Valkyria Absinthe Verte 68% har funnits på marknaden i 16 månader. Ändå har deras udda spritprodukt vunnit priser som borde ta deccenier att erövra.

– Vi väntar på det stora brejket, säger Göran. Det finns en trend på absint som vi hoppas få nytta av.

– Men vi vill tona ned myterna om absint, förklarar Henrik. Vi fokuserar på drycken och vill göra en bra dryck för den nordiska marknaden.

De köpte Sankta Annas kapell av Linde/Ramsbergs församling och fick lova att de inte skulle starta en MC-klubb eller någon verksamhet i porrbranschen.

– Det kunde vi lova, skrattar de båda. Men vi vet inte vad de tycker om att lokalerna används till sprittillverkning.

Göran och Henrik sålde av allt de hade och satsade fullt ut på sin spritidé. Liten verksamhet, inga stora lån och fullständig kontroll över varje del av processen.

– Det var så vi bestämde, säger Göran. På det viset har vi enklare att styra vår process.

Henrik Larsson
Henrik Larsson

Spritproducenter växer upp lite här och var och Göran och Henrik var noga med att redan från idéstadiet satsa på något unikt.

– Vi kommer aldrig att göra whisky, säger Henrik. Vi ville från första början göra en produkt som inte var traditionell.

Göran är utbildad bryggare och hade en dröm om att starta ett ölbryggeri och Henrik är möbelsnickare som jobbat med lackering inom industrin. Båda har stött på absint under resor utomlands och det var Henrik som först kläckte idén med en nordisk variant av absint.

-Man kunde ju se absinttrenden utomlands, säger Henrik. Men vi ville göra en nordisk variant på den här starka spriten. Vi ville inte att den skulle smaka alkohol och vi har sötat den lite. Det är vår egen variant av absint.

24i kommer att publicera ytterligare artiklar om Göran Bäuerle och Henrik Larsson produktion i Stråssa. Håll utkik efter vinjetten.

TOMAS KÄLLBERG
tomas.kallberg@24i.se

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.