Grythyttan Whisky förberedda att ta över

i HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

NORA. Grythyttan Whiskys styrelseordförande Benny Borgh avslöjade på måndagskvällen att ett nytt whiskyföretag kan tänka sig att ta över om problemen för Bergslagens Destilleri inte går att lösa.

– Vi har förstått att de har problem, säger Borgh. Men öppnar sig en möjlighet är vi beredda att ta över.

Benny Borgh är öppen med Grythyttan Whiskys planer och tankar och presenterade dessa vid ett möte i Nora på måndagskvällen.

– På sätt och vis är vi tillbaka vid brottsplatsen, säger Benny Borgh med ett skratt. Det var ju här i Nora det började för ungefär fem år sedan.

Sedan starten i Nora har företaget huserats i Grythyttan för att nu verka i Glanshammar. Men förhoppningsvis ska Grythyttan Whisky snart kunna flytta till Örebro, där man hoppas på lokaler som möjliggör en större produktion.

– Vi håller på och säljer vår destilleringsutrustning nu, men den kan lika gärna hamna i Nora, säger Borgh. Vi får se vad som händer.

Att Grythyttan Whisky inte tänker agera om Bergslagens Destilleris planer går om intet vill inte Benny Borgh hyckla med. Men allt handlar om att hitta tillräckligt många lokala investerare som vill att Nora ska ha ett destilleri,

– Visst ska Nora ha ett whiskydestilleri, säger han. Vi har destillerat i två år nu och vill testa något nytt. Men det krävs ett lokalt engagemang i Bergslagen för att det ska bli verklighet.

Om Benny Borghs tankar skulle bli besannade kan alltså Nora kommuns, via sina bolags satsning i destilleriet ändå vara en bra framtidsinvestering.

– Blir det så i Nora blir det i ett eget bolag, säger Benny Borgh. Då blir Nora Destilleri verklighet. Vi har redan registrerat domänen på internet.

Grythyttan Whisky har idag 1200 aktieägare och bara Mackmyra har fler delägare. Benny Borgh menar att allt handlar om det lokala engagemanget.

– Vi vill inte importera utan göra vår egen whisky, säger han. Att investera i whisky i Sverige är en långsiktig investering, men jag tror att många är beredda att göra den.

2 Comments

  1. Hmm, de jag har träffat som satsats i Bennys bolag är mest arga och besvikna. Kan han verkligen komma till Nora och göra övertyga investerare en gång till? Det känns inte troligt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.