Guldvaskar-VM börjar ta form

i LJUSNARSBERG/Okategoriserade

LJUSNARSBERG. Ännu återstår nästan två år till VM i guldvaskning 2014 och arrangemanget börjar redan ta form. Men fortfarande måste finansieringen säkerställas.

– Mycket är i hamn, men ännu återstår ganska mycket av finansieringsbiten, säger VM-generalen Ken Karlsson.

En och annan har ryckt på axlarna över att VM i guldvaskning placeras i Kopparberg 2014. Men arrangörerna Ken Karlsson och Ulla Kalander Karlsson övertygar snabbt alla om att VM kommer att bli en mäktig historia, där massor av människor är involverade och Kopparberg kommer att få uppleva sitt eget Klondyke.

– Ett VM innebär 500 tävlande under en vecka, med allt vad det innebär, säger Ken Karlsson. Intresset är stort för det här internationellt. Det här kommer att bli en jättegrej för Ljusnarsberg.

Men det satt långt inne innan Ken och Ulla bestämde sig för att söka arrangemanget för 2014.

– Först tänkte vi att VM inte går att arrangera här i Sverige, berättar de. Det handlar om för mycket pengar. Men så sansade vi oss lite och tänkte efter. Vi behöver ju inte göra det som alla andra och ordnar vi ett basic-VM klarar vi oss med 2 till 3 miljoner.

Ansökan till Regionförbundet blev positivt mottagen och Ken och Ulla berättar att de över huvud taget fått ett positivt bemötande när de presenterat planerna.

– Vi har fått en miljon till marknadsföring av Regionförbundet, och hoppas få drygt 300000 av Ljusnarsbergs kommun. Dessutom hoppas vi att Sparbanksstiftelsen fortsätter vara positiva till det, precis som tidigare.

Preliminärt kommer nu VM att gå av stapeln i Rybergsdal den 11 till 16 augusti 2014, under förutsättning att man får finansieringen i hamn.

– Vi är kanske dumma i huvudet som gör det och har hittills lagt ner 700 ideella timmar på planeringen. Men får vi inte finansiering ordnad har vi en annan kommun som är beredd att ta arrangemanget rakt av.

Ett kombinerat för-VM och SM är planerat till 2013 och en föraning kommer redan då.

– Och innan dess åker vi till Sydafrika och årets VM direkt efter Kopparbergsmarken.

1 Comment

  1. Det har visat sig svårt, att få fram sponsorpengar till VM i guldvaskning. Den ursprungliga budgeten har därför fått dras ner från 1 mkr till 795 000 kr, därav största delen från Ljusnarsbergs Kommun och Regionförbundet till lika delar.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.