Håkan Kangert om var församlingen står

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Stridbare kyrkopolitikern Håkan Kangert har legat under en tid lågt med inlägg om kyrkostriden i Nora. Nu väljer dock Kangert att sammanfatta var han anser församlingen står i tre viktiga fråågor. Läs debattinlägget här.

Tiden går men kontroverserna i församlingen består

Nu har kyrkorådet haft sitt sista sammanträde under våren och nästa sammanträde är först veckan före kyrkovalet. Det är därmed tid att göra en kort sammanfattning var församlingen står i några viktiga frågor. Jag kommer att kommentera tre frågor, som kommer att ha stor betydelse framöver, nämligen smädesskriften, arbetskonflikten och Nora kyrkokör.

Smädesskriften

Det torde vara allmänt bekant att det cirkulerar en smädesskrift i församlingen i form av en barnsaga. Ordföranden tog på eget initiativ upp den till behandling på senaste kyrkorådet. Det vill säga hon fördömde den på det skarpaste och meddelade att hon tillsammans med den Socialdemokratiska gruppen tog bestämt avstånd från den.

Vår Kyrka instämde i ordförandens fördömande.

Peter Bernövall tog också avstånd från den, men inte som representant för POSK, det var han noga med att påpeka, utan endast för egen del.

Så långt är det inte mer att orda om detta, om det inte hade varit för vilka som inte tog avstånd för smädesskriften. Det var en grupp bestående av övriga ledamöter från POSK, ”vilden” i kyrkorådet samt kyrkoherden. Jag finner det högst märkligt att kyrkoherden, som är obligatorisk ledamot av kyrkorådet, inte tog avstånd från sagan. Eller är det inte så märkligt? Indikerar det endast nivån på samtalsklimatet i församlingen? Församlingens rykte och anseende försämras, när anonyma smädesskrifter cirkulerar. Är det detta som den anonyme författaren eftersträvar?

Arbetskonflikten

Jag skriver arbetskonflikten, och inte arbetskonflikt, utgående från att alla i kyrkorådet vet att det finns en ouppklarad konflikt mellan organisten och församlingen. Men icke desto mindre frågade kyrkofullmäktiges ordförande: ”Vilken konflikt?” Det är symptomatiskt för S hållning. Man försöker fjärma sig från konflikten och talar om att ”processen ska ha sin gång” och att man är ”neutral”. Verkligheten är en annan. Församlingen är part i målet och S är i kraft av att tillhöra majoriteten direkt ansvariga för att organisten avskedades och trakasserades.

Nu är de lokala förhandlingarna avslutade, utan att man har nått någon uppgörelse. Centrala förhandlingar har påkallats. Församlingen har här möjlighet att dra tillbaka sina krav. På min direkta fråga om församlingen överväger eller är beredd att göra det fick jag inget svar. Jag tolkar det som att S och POSK fortsätter sin orättfärdiga strid med organisten. Åter igen; församlingen är part även om S och POSK låtsas som att de kan stå vid sidlinjen och titta på.

Kyrkokören

Kyrkoherden har lagt ner Nora Kyrkokör. Det ska bara finnas en kyrkokör och det är Nora Bergslags kyrkokör under ledning av kantorn. Problemet är att Nora Kyrkokör är en egen förening med egen styrelse, eget namn och eget organisationsnummer. De enda som kan lägga ner den är medlemmarna själva och det har de inga planer på att göra det. Tvärtom de planerar höstens framträdanden i kontraktets kyrkor, dock inte i Nora kyrka. Nu har kyrkoherden ansökt hos Bolagsverket att få ”monopol” på att använda namnet Nora Kyrkokör. Till vilket ändamål frågade jag kyrkoherden tre gånger. Jag fick inte något svar. Min slutsats är att kyrkoherden enbart vill lägga hinder i vägen för kören, när den vill forma sin egen framtid. Ett rent destruktivt och fientligt agerande och ännu ett exempel på split och osämja initierat av församlingsledningen

Tiden går, men kontroverserna i församlingen består och har snarare förvärrats. Ingen ljusning vid horisonten.

Men i kyrkovalet september har församlingsborna möjlighet att ändra på verksamheten, demokratin i församlingen, den ekonomiska situationen och arbetsmiljön genom att rösta på EPOK!

Håkan Kangert

2 Comments

 1. Tack Göran Skoglund, Pia-Maria Johansson, Håkan Kangert och Titti Hansson för att ni har satt er in i kaoset i Kyrkan och givit oss fakta information.
  Hoppas det leder till att vi får tillbaka vår Kyrka med musikliv och glädje.
  Ytterst märkligt att Kyrkoherden inte är den första att ta avstånd från det vedervärdiga nidbrevet, som väl strider mot allt vad Kyrkan och kristen tro står för.. Eller är det inte konstigt?! Brevet andas avundsjuka rakt igenom och vem är det som är avundsjuk på den duktiga och uppskattade organisten…?
  Är det många?
  Och vad gäller ekonomin. Hur kan kantorn få tillåtelse att resa utomlands med konfirmanderna? Är det rimligt?
  Hörde idag att hyran i Församlingshemmet ska öka med nästan 200%! Föreningar och privatpersoner kommer inte att ha råd med en hyra på nästan 3000 kr för en kväll.
  Så våran kända Kulturstad dör så sakteliga ut om inte en förändring sker innan ännu mer skada sker. Inte ”bara” Kyrkan och Församlingshemnet… Sorgligt.

 2. Det är ganska fantastiskt hur någon kan använda besparing som skäl till att lägga ner en kör. 50 medlemmar som i ur och skur repeterar och uppträder gratis. I deras insändare varslade kyrkokören om att flera avser att gå ur Svenska kyrkan. Skulle allihop lämna kyrkan (förutsatt att de är medlemmar förstås) handlar det om sisådär en kvarts miljon i förlorade inkomster per år.
  Kommunpolitiker har insett hur mycket skattemedel betyder och försöker med alla medel locka fler att flytta in i kommunen. Kyrkans politiker gör precis tvärtemot, eller snarare, låter sina anställda göra det åt dom, utan en enda principdiskussion eller en enda ekonomisk analys.
  Blir det sedan någon miljon i skadestånd för att man inte följer svenska arbetsmiljölagar så har nuvarande styre lämnat efter sig en skön härva till de som ska ta över efter valet.
  Skadan är egentligen redan skedd. 2019 lämnade 80 personer aktivt Svenska kyrkan i Nora. 7 stycken gick in. Det finns all anledning att vara rädd om de medlemmar som är kvar! Synd att de som bestämmer över pengarna inte förstått det.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.