Arnold Bengtsson: Halvtid Lindesberg

i INSÄNDARE/DEBATT

Halvtid för mig är ju framförallt en spännande match där LIF Lindesberg är ena parten och det är sådär otäckt pirrande och osäkert när Cleo i högtalarna förkunnar att det är dags att köpa förfriskningar. På senare år har det i och för sig blivit lite häftigare att som Lindesbergare kolla på volleyboll, men där är det lite osäkrare när det blir halvtid.

Jag tror emellertid att detta skulle handla om att det är halvtid i mandatperioden. Inte helt lätt. Vilka var förväntningarna och förutsättningarna inför mandatperioden? Vad har vi gjort av det vi ville göra? Vad var möjligt att göra? Vad kan vi rimligtvis hinna med under den andra halvan? Hur balanserar vi det vardagliga arbetet med det faktum att valrörelsen för nästa mandatperiod börjar redan nu?

Vi var i opposition under förra mandatperioden och det innebär att man har inte full koll på alla interna processer i kommunen. En sak hade våra valtaktiker talat om för oss, och det var att man vinner inga val på att tala om den kommunala organisationen. Så vi låg lite lågt i den frågan. Därför blev det nästan chockartat när vi efter nyåret 2011 skulle ta över det politiska ledarskapet. Det är nämligen så att det spelar ingen roll vilka politiska beslut vi fattar om det inte finns chefer i organisationen som är beredda att se till att de blir genomförda. Rekrytering av chefer blev på något sätt därför den viktigaste frågan under 2011. Det går koppla till vårt valprogram, om man är hyfsat duktig på att läsa mellan raderna.

Nåväl, nu kan vi säga att organisationen är någorlunda på plats. Under den processen har vi tyvärr också tvingats inse att ekonomin i kommunen inte är så lysande som det sades att den var. Det är en viss skillnad mellan värden i ett bokslut och ”riktiga” pengar att betala verksamhet med. Så med en djup suck kändes det som att det var bara att sätta igång och sanera ekonomin som vi gjorde förrförra mandatperioden. Återigen en fråga som man inte vinner några val på.

Hela tiden diskuteras det om att vara en attraktiv kommun att bo och verka i. Att det diskuteras beror bland annat på att vi tycker olika. Ett uppdrag som politiker blir då att bestämma vilka av åsikterna som är ”bäst”. En sådan fråga vi har att ta ställning till nu är om vi ska ha kommunal verksamhet kvar, eller om allt ska privatiseras och läggas ut på entreprenad. Min uppfattning är att vi klarar inte full sysselsättning eller möjligheter till utbildning för alla utan en stark offentlig sektor. Marknadskrafterna är bra till mycket, men släpps de allför fria ökar orättvisorna och ojämlikheten i samhället. De starkaste vinner och de svagaste går under. Det gäller såväl människor, företag och regioner. För att klara kvaliteten i våra verksamheter så behöver några förvaltningar en starkare budget. Vi vill inte bara pytsa in nya pengar, utan det kommer att vara kopplat till att vi förväntar oss bättre resultat. Detta har tolkats som att en skattehöjning är på gång. Det blir i så fall den tredje frågan som man inte vinner val på.

Fast… I samtal med medborgarna har vi fått höra vikten av att eleverna lyckas i skolan – och för detta är man beredd att höja skatten, vår välfärd ska vara trygg för våra äldre – och för detta är man beredd att höja skatten, vi måste ha en framtidsinriktad näringspolitik som fungerar för arbetslivet – och för detta är man beredd att höja skatten. Jobben, utbildningen och välfärden – det var ju de frågorna vi gick till val på. Det är de frågorna vi fortsätter med under nästa halvlek. Det är de frågorna som kommer att göra vår kommun till en ännu bättre plats att leva och verka i. Och det är troligen de frågorna vi vinner nästa val på.

Arnold Bengtsson (S)

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.