Handeln får ta skattesmällen?

i BLOGG

Veckans höjdare är såklart att Lindlöven är klart för Allettan, en riktig milstolpe i föreningens historia. Publiken i Lindehov kan nu se fram emot nya lag och spännande matcher efter nyår. Svårt att säga hur långt det kan räcka för Lindlöven, men lyckas man spela vidare med sina snabba omställningar och att spelarna håller sig skadefria kan det definitivt bli en rolig fortsättning. Lindehov, mycket med hjälp av en ökad publik, håller faktiskt på att bli en riktig borg – en sådan som motståndare inte gillar att komma till.

Politikerna i Bergslagen tar snart jullov. Under nästa vecka är det kommunfullmäktige i samtliga kommuner och därefter kommer vi nog inte att märka så mycket av politikerna förrän en bra bit in på nyåret.

Ändå borde ju valrörelsen i Lindesberg ha börjat i samma ögonblick som skattehöjningen beslutades för en vecka sedan. Under hela veckan har jag fått samtal och mejl från lindesbergare som haft synpunkter, frågor och bestämda åsikter – som de egentligen borde ha framfört till politikerna. Många har nämligen åsikter och mångas resonemang är oerhört genomtänkta. En kommunalskattehöjning slår ju hårdast mot de som har det lite kämpigt, och en person som ringde förde ett resonemang om att det blir detaljhandeln i Lindesberg som kommer att få ett kännbart tapp i kassan. Mat måste alla handla, men nya gardiner eller nya skidor kan undvaras och man kan låta håret växa några veckor längre än normalt.

Någon annan menade att skattehöjningen kanske var nödvändig, men att det är vansinne att pumpa upp budgeten med i stort sett samma pengar. Att man då riskerar att sitta i samma situation redan om ett år om något går det allra minsta fel.

Många har också åsikter om elitbidraget i Lindesberg. Den debatten är sannolikt långt ifrån över och åtminstone jag förundras över hur osmart det är att lansera en sådan fråga – samtidigt som man tvingas höja skatten.

I Nora, där vi på 24i har vårt kontor, börjar jag undra om dörrarna gått i baklås på Tingshuset och att Telia stängt av telefonerna. Innan den nya majoriteten kunde tillträda i somras gnälldes det över att saker och ting inte fick gå i stå och att beslut var tvungen att fattas i viktiga framtidsfrågor. Några månader senare kan man enkelt konstatera att de beslut och det arbete man gjort – inte märkts. Den transparens och öppenhet som tidigare funnits har med nuvarande toppolitiker förbytts mot tråkiga sammanträden och tystnad.

Slutgnällt för idag. Det är ändå fredagskväll och en lugn kväll ska det bli. Snart iväg till affären för att handla några saknade ingredienser till kvällens meny och ska inte glömma att köpa en flaska vin innan jag lämnar Nora om en stund. Frugan ringde nyss och sade att jag inte behövde köpa räkor till kvällen, och i samma andetag berättade hon att sängen är renbäddad. Hur ska man tolka det? Jag köper nog ett par hekto ändå, för säkerhets skull. Oavsett effekten gillar vår katt mina fredagsmysintentioner.

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.