Moderaterna, tillsammans med Centern och Grythyttelistan, tog ordförandeskapet i Hällefors kommunfullmäktige och tar med all sannolikhet makten i Hällefors.

Här är dina politiska kandidater – i Hällefors

i ETTAN/HÄLLEFORS

HÄLLEFORS. Den 11 september är det val i Sverige. Här kommer en sammanställning för de kandidater som de olika partierna mönstrar – i valet till kommunfullmäktige i Hällefors.

Det är snart fyra år sedan vi gick till valurnorna senast och vi kommer att möta en hel del nya kandidater när det är dags igen den 11 september. Valresultatet 2018 har legat till grund för de majoriteter som styrt i våra kommuner sedan dess.

I Hällefors har Socialdemokraterna styrt i minoritet de senaste fyra åren. Socialdemokraterna fick 9 av kommunfullmäktiges 31 mandat och har haft ett riktigt svagt styre, men Vänsterpartiet har gjort några starka val och är fullmäktiges näst största parti med 7 mandat, något som räcker för att hitta stöd i de flesta stora frågor.

Förra mandatperioden hade Hällefors en blocköverskridande majoritet, men det förra valresultatet visade förmodligen att invånarna i Hällefors gillar den gamla blockpolitiken och att det antingen ska vara en vänster- eller högermajoritet. Noterbart för Hällefors kommun är att varken Liberalerna, Kristdemokraterna, Landsbygdspartiet eller Miljöpartiet har beställt listor.

Så här ser det ut inför valet den 11 september.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna går till val med en ålderstigen lista. Listettan Annalena Järnberg har haft rodret länge, men föryngringen i partiet tycks vara svår. Listtvåan Håkan Bergström är 42 år och är många år yngre än de flesta på valbar plats. Så här ser listan ut för de nio främsta kandidaterna.

 1. Annalena Järnberg, 57 år
 2. Håkan Bergström, 42 år
 3. Susanne Grundström, 71 år
 4. Allan Myrtenkvist, 61 år
 5. Christina Kuurne, 65 år
 6. Christer Olken, 69 år
 7. Ann-Charlotte Nässén, 63 år
 8. Kent Grängstedt, 71 år
 9. Uta Riedel, 62 år

Centerpartiet

Lars-Göran Zetterlund har länge varit Centerns starke man i Hällefors och Zetterlund toppar även årets valsedel. Centern fick tre mandat i kommunfullmäktige 2018 och har sannolikt lidit en del på grund av partiets region- och rikspolitik. Dessa tre toppar listan i Hällefors.

 1. Lars-Göran Zetterlund, Grängshyttan
 2. Tobias Nygren, Grythyttan
 3. Margeurite Vase, Hällefors

Grythyttelistan

Grythyttelistan tappade ett mandat i fullmäktige i valet 2018 och har nu två mandat inför valet 2022. Frågan är om man orkar öka engagemanget i detta val? Detta är topp tre på Grythyttelistan.

 1. Wilhelm Tham, Leg. veterinär, professor
 2. Kjell Walegren, Skogsmästare
 3. Sten Walegren, Pensionär

Moderaterna

Moderaterna ökade ett mandat förra valet efter samstyret med Socialdemokraterna, men tappade sedan ledande Christina Johansson på grund av flytt. Nya loket är Cecilia Albertsson, som kämpat hårt i opposition under mandatperioden. En hel del nya namn blandat med äldre och rutinerade.

 1. Cecilia Albertsson, Samordnare Arbetsmarknadsenheten, Hällefors
 2. Ulrika Jonsson, Företagare, Grythyttan
 3. Jaco Neerings, Företagare, Älvestorp
 4. Lotta Anderberg, Enhetschef, Hällefors
 5. Per Karlsson, Elmontör, Hällefors
 6. Mattias Kjellberg, Customer support, Hällefors

Sverigedemokraterna

Även Sverigedemokraterna ökade med ett mandat i valet 2018 och leds sedan flera år av Fredrik Dahlberg. Endast fem namn på kommunlistan i Hällefors tyder på rekryteringsproblem, men partiets riksdagsval kommer att avgöra.

 1. Fredrik Dahlberg, 45 Ombudsman
 2. Madelene Jönsson, 35 Djurskötare
 3. Gabriella Larsson, 60 Egenföretagare
 4. Samuel Eriksson, 22 Studerande
 5. Casper Dahlberg, 20 Operatör

Vänsterpartiet

I Hällefors har Vänsterpartiet länge varit ett starkt parti och i sittande kommunfullmäktige har man sju av 31 mandat och är kommunens näst största parti. I och med att Johan Stolpen kandiderar till riksdagen kommer en del nya namn att få föra partiets talan, även om Stolpen finns med på valbar plats även till fullmäktige.

 1. Katja Ollila, 45 år
 2. Maja Loiske, 38 år
 3. Bo Werner, 76 år
 4. Saskia van der Zanden, 50 år
 5. Johan Stolpen, 41 år
 6. Per Johansson, 59 år
 7. Bella Kronman, 69 år

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.