Har kommunen rätt att ta barnens pengar?

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. I en skarpt formulerad debattartikel ifrågasätter Greta Troedsson, Lars Valdemarsson, Jonathan Skårberg, Björn Persson och Elina Schytt Lindesbergs kommuns beslut att ta ifrån ungdomarna de pengar man får in på den kioskverksamhet som bedrivs. Läs debattinlägget här.

Varför tar ni ungdomarnas pengar?

Vid årsskiftet tar kommunen alla pengar från högstadieskolornas och fritidsgårdarnas kioskverksamhet. Detta efter att alla år fått föra över dessa projektpengar mellan åren.

Man meddelar detta under årets sista månad. Kanske taktiska skäl för att vi inte ska kunna använda pengar till det som de använts tidigare, elevbefrämjande åtgärder.

Så här får det inte gå till! Pengarna kommer från konton som inte har någon budget, utan allt överskott har kommit genom försäljning till ungdomarna.

Elevbefrämjande åtgärder

Därför har överskottet också gått tillbaka till elevbefrämjande saker. På högstadieskolorna har överskottet gått till luciafika, skolavslutningsfika, tävlingspriser, spel, biljardköer, pingisracket, bollar, pysselmaterial med mera.

Fritidsgårdarna har använt överskottet till extra ordinära kostnader som inte inryms i den normala budgeten, som t ex omklädnad av biljardbord. Men även elevbefrämjande åtgärder som resa/aktivitet för de som jobbat på fritidsgården i t ex kiosken, vi har subventionerat resor till t ex Bodaborg för att så många som möjligt ska ha råd att bli med och liknande.

Corona och nedstängningar

Corona har också gjort att överskottet är större än vanligt. Greta på Lindbackaskolan säger:

”Vi har strategiskt avvaktat med de flesta inköpen då vi vill ”bo in oss” och låta behoven växa fram successivt med den nya skolan”

Efter en extrem tuff period med nedstängningar och fortfarande oro, så behöver våra ungdomar den uppmuntran de kan få. Dessa pengar som kommer från dem själva, behöver gå tillbaka till dem.

Vem tar ungdomarnas parti?

Ja, de vet inte om de försämrade villkoren ännu, men det kommer att drabba dem. Vi som jobbar med dem dagligen vet att det kommer att slå fel. Goda råd är dyra nu, och vi vänder oss till er nu.

Vem kan man lita på?

Vi ska skapa en trygghet hos ungdomarna. Men även vi kan ställa oss frågan: Vem kan man lita på? Att komma med nya direktiv i december, som varit likadana i flera år gör att vi inte längre kan eller törs ha någon längre framförhållning. För vem kan vi lita på?

Både skolorna och fritidsgårdarna behöver ha verksamhet läsårsvis. Därför har det varit tacksamt att vi kunna jobba så under alla tidigare år, då kioskerna haft projektkonton just för detta syfte.

Sunt förnuft måste väl finnas även inom en kommunal verksamhet?

Greta Troedsson

Lindbackaskolan

Lars Valdemarsson

Lindbackaskolan

Jonathan Skårberg

Lindbackaskolan

Björn Persson

Lindesbergs fritidsgård

Elina Schytt

Frövi fritidsgård

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.