Harmoni delade ut dubbla kulturpris

i ETTAN/KULTUR/NÖJE/LINDESBERG

LINDESBERG. Senast Manskören Harmoni arrangerade ett sponsorevent var hösten 2019. Det var alltså två år sedan och förväntningarna och längtan efter att få ses igen var stor både hos Manskören och sponsorer med gäster.
Det var också två år sedan Kulturpriset till Gudrun Perssons minne delades ut så nu valde Manskören att dela ut två priser 2021. De som juryn hade utsett till pristagare var: Bergslagen Spektakelteater respektive Arne Johnsson.

MOTIVERING BERGSLAGENS SPEKTAKELTEATER

På deras hemsida kan man läsa:

Någon är fullfjädrat proffs med utbildning och allt, någon hade aldrig tidigare stått på en scen. Några tangerar 90-årsstrecket men hoppar fortfarande högst när vi dansar, andra har faktiskt en bit kvar tills de blir nio.

Vår kulturstipendiat är en mångfacetterad grupp entusiaster som på bara några år har lyckats sätta upp en rad bejublade föreställningar, såsom Pappersvalsen på Frövifors pappersbruk och Smidda planer i Löa hytta för att nu nämna några. Lägg därtill kortfilmen Hoffmanns droppar som andades ljus och hopp under pandemiårets scenmörker, samt de guidade stadspromenaderna under namnet Flydda tider, vilka väcker liv i historiska miljöer och personer från Lindesbergs-trakten. Detta är en förening som har en plats för alla, och alla behövs när det ska sys kostymer, skrivas manus, snickras scenografier, dansas och sjungas med mera. Skådespelen pulserar av glädje, gemenskap och entusiasm såväl som ren underhållning, lokalhistoria och musikaliska krumsprång.

Föreningen ger glimtar av vad det innebär att leva i vår del av världen och det är med stor stolthet som vi tilldelar Harmonis kulturstipendium till Gudrun Perssons minne 2021 till Bergslagens spektakelteater.
MOTIVERING ARNE JOHNSSON

I Dagens Nyheter 19 mars skrev litteraturkritikern Anna Hallberg:

Att läsa sida upp och sida ner med nyanserade och sinnliga impressioner från resor i olika städer känns som att slita hjärtat ur kroppen. Dikterna påminner mig om något så avlägset att jag nästan glömt bort det. Att vara en människa i världen.

Vår kulturstipendiat är en självklar del, en tryggt förankrad fura i Lindesbergs kulturliv. Lika självklar här som nationell litterär röst i nutidslyriken. Något som blir glasklart tydligt med den senaste boken Zoetrop som släpptes i nu våras. Zoetrop är lika mycket en poetisk reseskildring som en diktsamling om evigheten och vårt livs förgänglighet. ”Det är nu i eviga tider” lyder undertiteln på titelbladet, men vår del i detta eviga nu är emellertid mycket liten och dess försvinnande glöd falnar bort likt en tänd cigarett. Dikterna påminner oss om att: sammanhang, plats, ja hela världen är större än du själv. 

Med dessa nya livsvisdomar är det därför självklart att tilldela Harmonis kulturstipendium till Gudrun Perssons minne 2021 till just Arne Johnsson.

Björn Johansson tog emot priset för Bergslagens Spektakelteater och därefter framförde Jonas Karlsson tre sånger som publiken verkligen uppskattade.
Arne Jonsson kunde tyvärr inte vara på plats men hade sänt en videohälsning.

Efter utdelandet av kulturpriserna äntrade Harmony Band med Ninni Bautista som frontfigur scenen. Stämningen steg ännu mer och snart var det många som inte kunde sitta stilla.
Strax före midnatt hade de sista gästerna lämnat och Harmonisterna kände sig mycket nöjda med kvällen och förhoppningsvis även gästerna.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.