Sven Carlsson tog emot Hedersomnämnandet från Christian Kokvik.

Hög stämning på sponsorevent

i ETTAN/KULTUR/NÖJE/LINDESBERG

LINDESBERG. På fredagskvällen arrangerade Manskören Harmoni sitt årliga Sponsorevent och precis som vanligt var stämningen på topp när drygt 170 gäster intog en trerätters middag som serverades av körmedlelmmarna. Manskören underhöll tillsammans med Capricebandet under ledning av Nicklas Thelin. Under kvällen fick gästerna ledtrådar till vem som blir gästartist vid Caprice 2024.
Två lyckliga vinnare som gissade rätt gick hem med Carpricebiljetter på fickan. För allmänheten avslöjas gästartister i samband med biljettsläppet lördag 2 december.
För sjunde året delades Kulturstipendium till Gudrun Perssons minne ut.
Bakgrund

Harmonis kulturstipendium utdelas till Gudrun Perssons minne alltsedan 2018.

Gudrun Persson levde hela sitt liv i sitt barndomshem i Schröders Backe i Lindesberg. Sin tillvaro delade hon mellan Lindesberg och Stockholm. Hennes far var aktiv i manskören Harmoni. Gudrun gick väldigt ofta på de kulturarrangemang som genomfördes i Lindesberg, hon var mycket engagerad i vad som gjordes inom musik och kultur i staden. I sitt testamente testamenterade hon en summa till Harmoni som nu förstärker och bildar grund för körens årliga kulturstipendium.

Pristagare i år är Willboda, det vill säga Malin Burbeck och Björn Tångeberg. Juruns motivering lyder

KULTURSTIPENDIUMET 2023

Att skapa är att leva. För att skapa krävs förutsättningar som en miljö där tankar kan växa och ett sammanhang som skapats för det egna uttrycket.

I ett antal år har det funnit en plats, en gammal gård, från början en förläningsgård till en trött krigande soldat, där det funnits en önskan om att skapa kulturmöten. Där kulturevenemang av hög nivå har getts möjlighet. Där tankar, stora tankar om platsens möjligheter diskuteras, för att nå ut längre, för att sprida och genomföra konserter och evenemang mycket större och än mer ambitiösa än som är möjliga i nuläget.

På platsen har redan ett flertal konserter och stämmor genomförts sedan ett antal år. Artister som Åsa Jinder med sin nyckelharpa, gitarristen Claes Ottelid eller Malmöbaserade bandet Sevdalini som spelar folkmusik från Balkan. Vi hoppas att det hela fortgår och växer sig än starkare i framtiden och att kraften inte minskar eller sinar.

Att skapa är att leva. Men att skapa och möjliggöra för just skapande är en förutsättning för att publik ska kunna fortsätta uppleva t.ex. musik av världsklass i en omsorgsfull och varm atmosfär.

Det är därför självklart att ge 2023 års kulturstipendium till Gudrun Perssons minne till Willboda dvs Malin Burbeck och Björn Tångeberg.
Malin och Björn var på resa och kunde inte deltaga fysiskt vid eventet men var med via länk.

I år juryn även att ge ett särskilt Hedersomnämnande till Linde Kulturs Sven Carlsson.
Juryns nominering lyder.
SÄRSKILT HEDERSOMNÄMNADE 2023

Alltsedan första året vi bad om hjälp av allmänheten för att få in kandidater för Harmonis kulturstipendium har vi alltid fått in en särskild nominering. Och vi har alltid diskuterat att denna nominering är utom tävlan.

Eftersom grunden, anledningen och detta arbete nu har pågått i tio år sedan vill vi gärna dra detta ett steg längre.

Att lyfta kulturfrågor och i Lindesberg diskutera kulturpolitik och kräva svar från politiker kan tyckas som en omöjlig uppgift. Men, har det visat sig, det går. Kulturen är ingen icke-fråga. Inte ens i Lindesberg.

Kulturfrågor och vikten av kultur är inte det enda. Lindekultur är så mycket mer. En nyhetskanal som brett och fördomsfritt belyser och skapar en kanal för nyheter inom området och vägleder de kulturintresserade i kommunen. Och det visar inte minst hur stor spridning Lindekulturs nyheter får över landet – Europa och faktiskt hela världen. 

Vem har då klarat att styra denna mångstyriga skuta i nu tio år? Det krävs någon av segt virke.

Vem som helst klarar inte det. Det ska en gammal murvel till det. Och ett osedvanligt osjälviskt ideellt arbete, mycket tid och hängivenhet.

Vi ska nu göra något speciellt, vi ska inte ge ett kulturstipendium utan väl ett hedersomnämnande och en glädjerik kram för att du finns och hjälper oss att strukturera och lyfta upp vårt rika, breda och otroligt livskraftiga kulturliv. För att du håller i gång Lindekultur, Sven Carlsson!

Stefan Jansson och Christian Kokvik delade ut Harmonis Kulturstipendium till Willboda, som fanns med på länk.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.